SALAPÄRANE MEES: Keanu Reeves tänavu jaanuaris oma uue filmi "47 roninit“ Müncheni esilinastusel.Foto: MICHAELA REHLE
Inimesed
3. september 2014, 07:50

50aastane Keanu Reeves on jäänud mõistatuseks (13)

Kuhu on kadunud omaaegne Hollywoodi seksisümbol Keanu Reeves, kelle pruunide silmade mõistatuslik pilk naisi hulluks ajas? Ei suurfilme, ei pereelu – mõnel paparatsopildil meenutab habetunud üksiklane lausa kodutut kaltsakat. Miks küll?

Täna 50aastaseks saavat Keanut ümbritseb traagilise üksiklase oreool. Tal on seljataga tohutud hingevapustused. Poisipõlves jäi ta ilma isast, kes pere hülgas. 1993. aastal tappis uimasti üledoos Keanu lähedase sõbra River Phoenixi. 1999. aastal pidid näitleja ja tema elukaaslane Jennifer Syme lapsevanemateks saama, kuid tütreke sündis kaheksandal raseduskuul surnuna. Lein viis armupaari lahku, kuid nad jäid lähedasteks sõpradeks. Poolteist aastat hiljem sai 28aastane Jennifer liiklusõnnetuses surma, kui ta ravimite ja uimastite mõju all oma auto üle kontrolli kaotas. "Pagan! See pole aus!" purskas Keanu viis aastat hiljem avameelses intervjuus. "Lein muudab kuju, kuid ei lõpe iial."

Armusuhe endast 18 aastat vanema näitlejannaga?

Hollywoodi ihaldusväärsemate poissmeeste hulka kuulunud näitleja süda on tänini vaba – vähemalt pole kõmuajakirjandus suutnud tema armuelu jälile pääseda. Pole siis ime, et teda kahtlustatakse homoseksuaalsuses. Kümmekond aastat tagasi ringlesid kuuldused, et Reevesil on armulugu endast 18 aastat vanema Diane Keatoniga, partneriga komöödiast "Parem hilja kui mitte kunagi". Kuid Diane naeris need jutud välja. 2010. aastal tabati Keanu suudlemas Charlize Theroni, kelle abikaasat ta oli mänginud 1997. aasta filmis "Kurjuse kaitsja", ent küllap oli seegi vaid sõbralik musi.

Kolm aastat tagasi sahistati Keanu suhtest brüneti iludusega, kellega ta Londonis restoranis käis. Ehkki kõmulehed pidasid soodsaks märgiks, et muidu morn Keanu välgutas kaunitari seltsis lausa naeratust, ei saanud neist kahest paari. Mullusel Cannes'i festivalil jäi Keanu paparatsode objektiivi ette vene näitlejatari Anna Skidanova („Scary Movie 5") seltsis. Paarike rüüpas filmirahva peol jahil Odessa šampanjat, imetles merd ja kallistas, kuid siitki ei sündinud romaani, mis Keanut üksildusest päästaks.

Keanu süda kuulub idamaadele

Kassatükkides pole Keanut juba aastaid nähtud, kuid ehk pole see tema jaoks tähtis – ta on öelnud, et raha ei lähe talle korda. See peegeldub tihti ka tema välimusest. Filmitäht on tuntud oma helduse poolest: kui tema õde Kim leukeemiasse haigestus, pani Keanu mitmed filmivõtted seisma ning keskendus sõsara põetamisele. Lisaks annetas ta miljoneid dollareid Kimi ravihaiglale leukeemiauuringuteks. Oma "Matrixi" palgast loovutas Keanu 80 miljonit eriefektide tiimile ja kostüümidisaineritele, pidades just nende tööd triloogia edu pandiks.

Viimastel aastatel on Keanu keskendunud hoopis oma südameprojektidele. Ta andis välja poeetilise eneseabiraamatu ning aitas produtsendina linale hiljuti ka ETV 2s nähtud dokfilmi "Üksteise kõrval", mis vaatleb digitaaltehnoloogia mõju filmitegemisele. Keanule on hingelähedased ka idamaad. Mullu naasis ta ekraanile filmis "47 roninit" isandata jäänud samuraide kättemaksuretkest. Eelmisel aastal esilinastus ka Reevesi enda režissööridebüüt "Tai Chi mees", koostöös Hiina kineastidega valminud võitluskunstifilm.