TÄNANE SECRET SERVICE: Teel kaevurite päeva kontserdile: (vasakult) laulja ja kitarrist Mikael Erlandsson, klahvpillimängijad Tim Norell ja Ulf Wahlberg, bassimängija Mats Lindberg ja trummar Jaime Borger. Foto: ALDO LUUD
Inimesed
2. september 2014, 07:00

Rootsi popbänd Secret Service: "Meil pole aega Rootsis esineda, seal käime me puhkamas."

"Sound-check’i tegime Toila Oru pargis hommikul kell üheksa – see oli meie jaoks ikka väga vara," kõneleb rootsi popbändi Secret Service liider Ulf Wahlberg naerdes. Vaatamata varahommikusele proovile on viisik vastu pühapäevaõhtust ülesastumist reibas, sest jõudsid Ida-Virumaale juba reedel. "Me vajasime kõik väikest puhkust ning seda me siin ka saime," kinnitab Tim Norell.

"Jalutasime mere ääres, käisime pankrannikut vaatamas – sellist pole me varem näinud ning see on lihtsalt imeline," kiidavad neljandat korda Eestis üles astuvad muusikud, kui on end Toila SPA fuajee punasele diivanile istuma seadnud, et väikene hingetõmme tasus end ära. Seda enam, et 1979. aastal loodud bänd, mis 2006. aastal lavale naasis, on päris tihti sõidus. Rootsi ja Venemaa vahet.

Augusti alguses oli viisik tuuril Venemaal – kolme päevaga andsid nad kontserdid Jekaterinburgis, Magnitogorskis and Nižni Tagilis. Juulis esinesid nad Novouralskis, juunis Novosibirskis, mais Bereznikis, märtsis Sotšis ja veebruaris Moskvas. Rootslaste Venemaa-kontsertide publikunumbrid on muljetavaldavad: Magnitogosrskis kuulas neid 30 000, Nižni Tagilis 50 000, Novouralskis 25 000 inimest. Ilmne, et nende fänkond on

Venemaal ning mis seal salata, see on ülisuur.

"Septembri alguses läheme jälle – Sevastopolisse ja Orskisse," jutustab Ulf. Kõrvalt lisatakse, et ees ootab ka Simferopol. Hetkelise segaduse, kuhu siis ikkagi minnakse, lõpetab Ulfi naer: "Mis iganes, aga nii ehk naa Venemaale."

Et Venemaa avarustes neid oodatakse, on ilmne, sest selle Rootsi bändi ametlik kodulehekülg on vene aadressiga: secretservicemusic.ru. "Me oleme ju kogu aeg Venemaal esinemas," naerab Ulf.

"Moskvasse sõitmine tundus nii hirmutav."

Klahvpillimängijad Ulf ja Tim, nood kaks, kes on Secret Service’is selle bändi aegade algusest peale, tunnistavad, et Secret Service tuli pärast pikka pausi uuesti kokku just vene fännide hordi pealekäimisel. Venelased palusid ja anusid, et bänd tuleks peaesinejaks retroshow’le Moskvasse, rootslased ajasid esiotsa sõrad vastu. "Nad muudkui rääkisid, et te peate Moskvasse tulema, meie mõtlesime, et kes küll tahaks heast peast Moskvasse esinema minna – Moskvasse sõitmine tundus nii hirmutav," muigab Ulf, et lõpuks ta siiski murdus. Et endine solist Ola Håkansson osalemisest loobus, liitusid bändiga bassimängija Mats Lindberg, laulja ja kitarrist Mikael Erlandsson ja trummar Jaime Borger.

Elamus, mille mehed 1980. aastate bändide galalt said, oli uskumatu. Moskva olümpiastaadionil oli 50 000, kes nende vanu hitte kaasa laulis. Rahval olid sõnad peas.

"See oli midagi sellist, mida me poleks kunagi uskunud – et nad on meie laule kuulanud ja teavad neid peast," tunnistab viisik, et Vene publiku andumus oli lihtsalt rabav. Ulf täiendab: "Olen aru saanud, et meie kontsertidel käib kolm põlvkonda – vanaemad, kes on meid oma noorpõlves fännanud, ja nende lapsed, kes meie lugude järgi diskodel tantsisid ning neil kunagistel teismelistel on kaasas oma lapsed. "

"Meid kutsutakse Venemaale kogu aeg."

"Pärast esimest käiku Moskvasse kutsutakse meid Venemaale kogu aeg," räägib Ulf, et nii on bändi elu viimased kaheksa aastat Venemaa lavadel käinud. "Meil polegi nüüd enam muud teha, kui Venemaal esinemas käia." Peab pausi ja lisab: "Ning mõnikord ka Eestis." Viisik naerab.

Põhjus, miks Secret Service on tänini nõutud nii Ida-Euroopa riikides kui ka suurel Venemaal, on Ulfi sõnul selles, et "Käisime 1980. aastate alguses Saksa DV televisioonis esinemas ja ilmselt tänu sellele olemegi praegu nii populaarsed," lausub muigab Ulf, et toona näidati nende kontserti uusaastaöö teleprogrammis ning sestap nägid seda kõikide idabloki-riikide muusikasõbrad. "Meid näidati ka Kuubal," ei suuda Ulf siiani toonast menu ära imestada. "See aastavahetusprogramm alustas Secret Service’i karjääri siin, inimesed mäletavad seda kontserti, ning sellepärast esineme me täna näiteks Eestis," tõdeb Ulf, et tänu sellele mäletatakse Secret Service´it neis riikides tänini. Eriti aga Venemaal. "Oleme ka Eestis mitu korda käinud, Venemaal tihemini – ju inimestele meie muusika meeldib, kui nad meid kogu aeg tagasi kutsuvad," ütleb Tim.

Rootsis Secret Service lavale astuda ei tavatse. "Sel lihtsal põhjusel, et meil ei ole aega Rootsis esineda, sest oleme ju kogu aeg siinpool merd," tähendab Ulf. "Oleme keskendunud esinemistele Ida-Euroopas. Muidugi mäletatakse meid ka Rootsis, aga mitte sellisel moel nagu Eestis või Venemaal. Siin on praegu meie fännid. Rootsis käime me puhkamas."