Korraga kahes ametis: Päeva juhtisid Tanja Mihhailova ja Birgit Õigemeel – esimene vene, teine eesti keeles. Lisaks soojendasid nad koos Swingersiga rootsi popbändi Secret Service. Foto: ALDO LUUD
Inimesed
2. september 2014, 07:00

Tanja kaevurite päeval: "Kes laulab kõvemini, naised või mehed? Pervõi raund, mužiki!" (2)

Mürtsaki! Oranžiks võõbatud kogukas palk prantsatab rammumehe õlalt murule. "Futbolistid, teie jaoks tehti muru sisse auk!" röögatab jõumeeste võistluse kohtunik taamal passivatele jalkameestele ning püüab rasket puunotti kõigest väest lähteasendisse sikutada. "Iga tassimisega läheb see raskemaks!" ägab ta, sest jõudu napib. On kaevurite päev Toila Oru pargis.

Ajaks, kui tugevad mehed puunotti jooksusammul edasi-tagasi transpordivad – spordiala kannab nime tugiposti kandmine – on kaevurite päev täies hoos. Rahvast voorib parki hordide viisi. Kaevurisaapa viske võistlus, mis kuulub pidupäeva programmi aastast 1991, on läbi, rammumeeste jõukatsumine käib.

Lisaks raske tugiposti kandmisele rassivad tugevad mehed kogukaid veekanistreid tünnidele upitada ning kopplaaduri rehvi kantida. "Mida kauem kanistritega rajal oled, seda kauem sind nauditakse – molodets!" kiidab kohtunik eesti-vene segakeeles neid võistlejaid, kelle käest lippamise ajal kanistrid maha pudenevad ning kes takka-

järele ka ise kõhuli prantsatavad. Stiilipunktid saab ka see mees, kes rehvi kantimisel ise viimasel pööramisel kõhuli langeb: "Ilus ja puhas tehnika! Siit tulevad stiilipunktid!"

Ehkki lasteväel on pargis oma mänguala, kus indiaanlaserõivais neiud sõjakisa teevad ning töötube juhendavad, jagub lapsi ka rammumeeste võistlust jälgima. Väga võistlusplatsi ligi turnib kaevurite järeltulev põlv. "Kelle lapsed siin on?! Deti, kto võ?!" pressib segakeelne kohtunik ulakaid jõnglasi, kes tugipalgi ja rehvi ohtlikus naabruses siblivad, leebelt eemale. Enne võistluse algust on toosama kohtunik rahvale teada andnud, et lapsi ei tohi ürituse käigus kaotsi minna lasta, lisades lohutavalt: "Kui laps ka ära kaob, pole hullu, teete uue asemele!"

Karvamütsid ja karupüksid

Rahvamurd, mis katkematu joana pargiväravaist Ida-Viru suurimale peole sisse voolab, teeb esimese tuuri mitte spordivõistlustel, vaid käsitöölaadal. Kes Elioni telgi kõrval Maša ja karu pannoo taustal perepildi ära teinud, tuhiseb müügilettide vahele. Kaubeldakse nii kohaliku toorpiima ja kitsejuustu, Peipsi sibula ja kala kui ka mee, küüslaugu, villaste kapukate ning karvamütsidega. Õhk on sügisene, seega on müügis kõik see, mida külmade tulles vaja. "Meeste bokserid 45 eurot, naiste karupüksid 80 eurot!" hõiskab Narvast Toila tulnud Vladislav, kes kaupleb laadal küüliku-, kitse- ja koeravillast kudumitega. Karvased kootud püksid tekitavad pidulistes suurt elevust. Vladislav klõbistab samal ajal häirimatu naeratuse saatel müügileti taga kudumistööd teha. Koob väledalt. "Emaga mõlemad koome," jutustab ta ning soovitab ühte kätte küüliku-, teise kitsevillast käpiku sikutada. Et võhik ka aru saaks, et küülikuvillane on udukarvane, teine sile. Kärmelt sikutab Vladislav teistele uudistajatele pähe küülikuvillast talvemütsid ning esitleb samal ajal koeravillast radikuliidivööd. Seda ei sunnita kedagi passitama, kuid pikk loeng koeravilla saladustest tuleb kuduva müügimehe käest ära kuulata küll. "Kitsevilla saame Venemaalt, küülikuvilla Prantsusmaalt ja koeravilla koerasalongidest," pajatab mees ning pöördub kudumistöö juurde tagasi.

Paar letti eemal sikutavad prouad endale prooviks pähe rebasenahast karvamütse. "Las ma nüüd vaatan, ega ma sinu arvamust küsi," tõrjub keskealine venelanna eemale abikaasat, kelle suust kõlab vaikne protestipirin ning sätib efektset talvemütsi nii- ja naamoodi endale pähe. Abikaasa taandub, müts saab ostetud. Ega tali ju taeva jää.

Siga kella kuueks otsas

Pealava, kuhu õhtu edenedes jõuavad Swingers ning päeva nael Secret Service, on pärastlõunal taidlejate päralt. Toitlustustelgid on peolisi pilgeni täis, vardas küpseb siga. "Siga küpseb kaheksa-üheksa tundi, alustasime kell kaheksa hommikul," kõneleb Tarmo Märss varrast keerutades ning ennustab:. "Kella kuueks õhtul on see siga ära söödud."

Kui pargiväravate juures lõhnab sügise ja toidutelkide juures küpseliha järele, siis laste mänguala kohal heljub roosa suhkruvati uimastav aroom. Lasteala päevateemaks on indiaanlased, pooltel pisikestel pidulistel on suled peas ja näod värviliseks maalitud. Suur hulk lapsi rallib batuutidel, suuremad poisid lõbustavad end õhukahuriga, pisemad mängivad murumänge ning kiusavad kordamööda päeva maskotte – Viru Keemia Grupi pruunikarvalist karumõmmi ning Eesti Energia sinist jänest.

Birgit Õigemeelest ja Tanja Mihhailovast, kes on nii peo õhtujuhid kui ka Swingersi solistid, lastevägi siiski üle karjuda ei jaksa. "Kes laulab kõvemini, naised või mehed?" juhendab Tanja, et Vaya Con Diose hiti "Nah neh nah" ajal peavad kordamööda kaasa laulma mehed ja naised. "Pervõi raund, mužiki!" juhendab Tanja ning mehed kuuletuvad, müristavad Tanjale järele laulda sama võimsalt kui akadeemiline meeskoor. Naiste eeslauljaks on Birgit. "Devuški!" innustab Tanja naispublikut. Nood lasevad kuuldavale veel võimsama hääle kui mehed. Võidavad kõik, kes pisutki nah-neh-nah’tasid. Lavaesine ja pingiread mäenõlval on kontserdipublikut tihkelt täis. Nii vene- kui eestikeelseid inimesi.

Selleks ajaks, kui Birgit ja Tanja oma viimseid etteasteid teevad, on Rootsi popbändi Secret Service’i buss lava taha vuranud. "Odtõhaite, vesselites!" tõmbab Tanja otsad kokku. "Võ gotovõ? Pered vami võhodit Sikret servis!" Birgit lisab: "Teie vist rõõmustate, et meie lavalt ära lähme. Secret Service on kohe teie ees!" Nii juhtubki. Vanameistrid on laval minuti pealt. Viimne kui piduline jalutab pargisügavustest lava juurde. "Flash in the Night" ja "Oh, Susie" kõlavad esimese poole tunni sees, publik vehib innustunult kätega ja huilgab jõudumööda kaasa. "Davai po-ruskii!" kõlab paar karjet, kuid samamoodi hüüti ka Tanja etteaste ajal. Secret Service’i mehed ei lase end segada. Vana kooli popartistid on lihtsalt kõigega harjunud. Nende nonstop etteaste kulgeb stoilise rahuga lõpuakordini.

Kaevurite päev

Kaevurite päev on üks populaarsemaid Ida-Virumaa üritusi, mille kontserdi- ja meelelahutusprogramm ning ka transport ürituselt on kõigile Ida-Virumaa elanike jaoks tasuta.

1948. aastal tähistati Kiviõlis esimest korda üleliidulist kaevurite päeva.

1991. aastani toimus kaevurite päev eri kohtades – Kiviõlis, Kohtla-Nõmmel, Kohtla-Järvel.

1991. aastast kuni 2000. aastani kaevurite päevale pühendatud pidu ei peetud.

2000. aastal otsustas kontserni Eesti Põlevkivi toonane juht Mati Jostov taastada kaevurite päeva tava. Pidu toimus Toila Oru pargis, peaesinejaiks olid Kukerpillid ja Anne Veski.

2013. aastal pühendas VKG kaevurite päeva Ojamaa kaevanduse edukale avamisele. Kontserdil astusid lavale Shanon ja Thomas Anders ansamblist Modern Talking. 2014. aastal korraldasid VKG ja Eesti Energia kaevurite päeva üheskoos. Esines Swingers, peaesinejaks oli Rootsi ansambel Secret Service.