Hugo Malmsten läks ­vennaga ­samasse kooli Foto: LAURA OKS
Inimesed
2. september 2014, 07:00

Kuidas algas tuntud inimeste laste koolitee? (19)

Ketlin Bachmann-Põldroos: vanaemad-vanaisad tulevad külla

Moelooja Ketlin Bachmann-Põldroos jättis koolitarvete ostmise viimasele nädalavahetusele. "Vaatan nimekirja kooli koduleheküljelt, võtan selle pihku ja läheme ostame kõik koolitarbed ära. Teeme seda laupäeval," võttis Ketlin asja kooli eel rahulikult. "Ega kõiki neid asju ei lähe kohe 1. septembril vaja, nii et mina ei torma – meil ei ole ju defitsiidiaeg," viskab ta nalja.

"Laps läheb elukohajärgsesse kooli – 21. kooli. Ehkki see on inglise keele kallakuga kool, läheb Aleksandra tavaklassi," selgitab moekunstnik. "Tore on see, et kool paistab lausa koduaknast!"

Moelooja rääkis kooli eel, et kavatseb tähistada esimest koolipäeva pereringis. "Vanaemad-vanaisad tulevad külla ja teeme väikese peo. Teen midagi head, aga seda tean, et torti meil ei tule. See on ikka siis laual, kui on sünnipäevad."

Eduard Korotin: tähistame kooli algust lõunasöögiga

"Poeg pani juba kõik asjad kokku ja on valmis kooli minema," rääkis tantsija Eduard Korotin möödunud nädalal, et tema poeg Emil ootas kooliminekut väga. Vajalikud kooliasjad on lapsel olemas ja eile alustaski poiss kooliteed Sakala eragümnaasiumis.

1. september on Korotinite peres pidupäev. "Läheme pärast aktust kuhugi sööma ja pidutseme natuke."

Mingit suurt kingitust perepojale ei tehta. "See pole päris selline pidupäev. Esimene koolipäev on lapse jaoks juba niigi eriline."

Anneli Lahe: "Tütar luges kooli eel päevi ja tegi kalendrisse ristikesi."

"Laps küsis iga päev, millal saab kooli minna, luges päevi ja tegi kalendrisse ristikesi," ei jõudnud saatejuht Anneli Lahe tütar Crisset ära oodata, millal saab juba kooli minna. "Loodetavasti jätkub optimismi kauemaks," naerab Anneli.

"Tütar käis ka Viimsi eelkoolis, nii et talle on see kool juba hästi tuttav," selgitab saatejuht. "Tore on ka see, et kool on meie kodule väga lähedal, sinna saab isegi jala minna. Või rattaga. Lisaks sellele peaks lapsega ühisesse klassi minema ka paar tema sõbrannat samast lasteaiarühmast."

Kõik koolitarbed on juba ära ostetud. Kui palju miski maksis, selle üle ei ole Anneli arvet pidanud. "Ostsime kõik need asjad, mis kooli nimekirjas olid, ja kolmapäeval saime ka koolivormi kätte," räägib Anneli. "Muidugi proovis laps seda selga, istub väga hästi ja on väga ilus. Tõeline koolijüts," naerab saatejuht. "Viimsi koolis ei ole kohustuslik koolivormi kõikide osade kandmine – võib kanda ka ainult ühte riietuseset kogu koolivormi komplektist, näiteks vesti. Mulle meeldivad koolivormi neutraalsed värvid, sest neid on kerge teiste riietega kombineerida. Ka lapse valitud roosa koolikott sobib koolivormiga täitsa hästi."

Anneli ja tema abikaasa Illimar kinkisid tütrele esimese koolipäeva puhul päris oma mobiiltelefoni: "Lastel on olnud üks mobiiltelefon kahe peale, kuid see on tema koolialgusekink," selgitas Anneli.

"Tähistame esimest koolipäeva kindlasti pidulikult. Joome kohvi ja sööme torti. Vanavanemad ja ristivanemad tulevad kindlasti külla," rääkis Anneli esimese koolipäeva eel. "See on nii oluline lehekülg! Minu meelest tasub tähtsamaid eluetappe kindlasti pidulikult tähistada, ei tasu neist lihtsalt mööda minna. Mina tunnen samuti hinges ärevust, sest lapse üks eluetapp lõpeb. Kõigepealt sai lasteaed läbi, nüüd on kooli minek…" jääb Anneli mõtlikuks. "Tunned, kuidas lapsed astuvad veel ühe sammu edasi ja ei ole sinust enam nii sõltuvad – saavad aina iseseisvamaks ja iseteadlikumaks," on Anneli arvates laste täiskasvanuks saamine loomulik protsess, mis on täis rõõmu, kuid veidikene kurb ka.

Hugo Malmsten läks vennaga samasse kooli

Näitlejapaari Harriet ja Mait Malmsteni poeg Hugo alustas kooliteed Gustav Adolfi gümnaasiumis. "Tema vanem vend juba käib samas koolis," põhjendas Harriet Toompere koolivalikut. "See kool on meie kodu lähedal ning meile meeldib selle kooli olek." Kooliasjad on lapsele kõik juba ostetud ning Hugo ootas ema sõnul kooliminekut väga. "Ta on selle mõttega suvi läbi harjunud ja eelmisel aastal käis ta ka eelkoolis. Praegu on ta väga rahul ega võta juba mitu tundi koolimütsi peast," naeris Harriet eile õhtul. Pere tähistas kooliaasta algust maal mõnusa õunakoogi söömisega. "Ja isa õpetas värsket kooliminejat ka pihlakapüssiga vastu tuulekella täpsust laskma," rääkis Harriet naljatades, et juba on lapsele ka koerusi õpetatud.

Malmstenite peres on ka üks tore koolialguse traditsioon. "Kui meie teine poeg sündis, siis tekkis traditsioon, et pildistame kord aastas neid kooli alguses kõrvuti. Mõtlesin siis, mis oleks Tallinnas kõige püsivam asi, ja nüüd pildistame neid igal aastal Raekoja ukse juures. Sel aastal oli pilt eriti pidulik, kuna Hugo ja Franz olid mõlemad ülikondades ja koolimütsidega."

Aivar Sõerd: ka meie oleme lapsevanematena ärevil

"Ärevil pole mitte ainult laps, vaid ka meie, lapsevanemad – Tauri on meie noorim poeg. Viimane laps, keda kooli saata," kirjeldab augustis kodus valitsenud olukorda riigikogulane Aivar Sõerd.

Tauri läheb kodu lähedale Randvere kooli. Vanemad lapsed Tanel ja Taavi, kes lähevad juba 9. ja 6. klassi, õpivad Viimsi koolis, kuna nende ajal veel Randvere kooli polnudki. Poliitiku sõnul ei pidanud nad täpset arvet, kui palju kooliesemed maksid, kuid kindlasti ei pea ta neid väga odavateks. "Lapsevanematel tuleb ikka arvestada sellega, et see on päris korralik väljaminek. Koolitarbed pole väga odavad," leiab mees. 1. septembri puhul sai koolimineja kingituseks vanema poja mobiiltelefoni. "Ostsime talle sinna eraldi kõnekaardi. Laps on õnnelik – ikkagi oma telefoninumber nüüd olemas!" Viimase koolieelse nädala veetsid lapsed ja Aivari elukaaslane Meeli Kallas Võrumaal ning tulid tagasi alles nädalavahetusel. "Esimest koolipäeva oleme tavaliselt tähistanud tordiga ja kodus."

Andres Peets: kooliasjad on ammu ostetud üks koolialguse pidugi on juba peetud

"Lapsel on olnud kaks koduõpetajat. Üks, kes räägib eesti keeles, õpetas talle lugemist, kirjutamist, muusikat ja teisi üldaineid. Teine, venelanna, keda nimetame njanjaks ehk lapsehoidjaks, suhtles lastega vene keeles. Tänu temale on lapsel üks võõrkeel juba selge," leidis ärimees Andres Peets, et lapse harimisega võib alustada juba enne kooli minekut.

"Lapsehoidja näitab lastele venekeelseid multikaid ja loeb venekeelseid raamatuid," kirjeldab Peets, kuidas tema kodus keeleõpe käib. "Olen seda meelt, et keele saab kõige paremini selgeks seda rääkides, praktiseerides, raamatutarkusest jääb keele omandamisel väheseks. Valisimegi selle naisterahva kindla eesmärgiga, et laps saaks vene keelt õppida ja praktiseerida. Ja ka minu elukaaslane sai tänu talle keele selgeks." Muide, tütar Juliette Marii oskab juba veidikene ka inglise keelt.

"Laps tahab väga kooli minna. Ta on seltsiv ja talle meeldis ka Gustav Adolfi eelkoolis. Juliette Marii lähebki Gustav Adolfi gümnaasiumisse. See on elukohajärgne kool, kuid ta tegi sinna katsed ka. Ma ei mäleta täpselt kõiki koole, kuhu ta veel proovis (proua tegeles selle asjaga), kuid tean, et Vanalinna hariduskolleegiumis jäi tal veidikene puudu, et sisse saada," räägib Peets.

"Koolitarbed on ostetud juba ammu-ammu. Kui palju miski maksis, ma ei tea täpselt – sellega tegeles elukaaslane –, kuid tema pidevast ohkimisest võin järeldada küll, et see ei olnud kõige odavam lõbu," naerab ettevõtja.

"Laps küsis veel eelmine nädal, millal saab juba kooli minna? Huvitav, kui kauaks tal seda põnevust, soovi ja huvi jätkub, olen ma mõelnud. Samas tundub mulle, et tänapäeva koolisüsteem on palju parem kui minu ajal," usub Peets. "Neljapäeval oli ka 1. klasside üldkoosolek, kus ma nägin päris palju tuttavaid. Mulle jäi koolist väga hea mulje ja meeldis see, et seal on kõva distsipliin ja reeglid paika pandud," jäi Peets kooliga rahule.

"Tähistame esimest koolipäeva nii, et kutsume pere kokku. Tegelikult on meil üks koolieelne pidu juba peetud, selle korraldasid meile vanaema ja vanaisa, kes tegid lastele kingitused," on üks kooli minemisega seotud pidu juba peetud. "Ehkki poeg veel sel aastal kooli ei lähe, sai temagi kingitused," naerab Peets.

"Vanavanemad kinkisid lastele koolivahendeid ja tüdruk sai koolikoti ka, ehkki ühe olime talle juba ostnud. Ema kinkis talle ilusa kleidi, millega ta saab ka avaaktusele minna. Mobiiltelefon on tal juba kevadest olemas," räägib Peets ning lisab, et nad on veidikene sellega hädas ja püüavad last selle kasutamisel distsiplineerida.

"1. septembril läheme kindlasti kuhugi välja kokteili jooma ja magusat sööma. Janne (elukaaslane Janne Klooren – toim) on tegelnud selle korraldamisega. Usun, et ka Juliette Marii ristiema Maret Soom tuleb meiega esimest koolipäeva tähistama," lootis Peets esimese koolipäeva eel.

Dagmar Oja: Laura Lee on juba kaks nädalat rääkinud, et tahab kooli minna

"Põhiasjad on meil olemas, käisime tütrega poereisil. Apollo poes on olemas üks nimekirjaleht, mille järgi saab kooliasju osta," räägib lauljatar Dagmar Oja, kelle tütar Laura Lee alustas kooliteed Õismäe gümnaasiumis.

Kooliasjade ostmine võttis aega umbes tunni jagu. Laura Lee sai ise valida, milliste piltidega vihikuid ta soovib. Dagmar jälgis seda, et joone- ja ruuduvahed oleksid õiged ning et vihikud ei oleks väga õhukese kaanega. "Need lähevad vormist välja." Laura Lee valis põhiliselt Lotte piltidega vihikud. "Kui oli valida niisama piltide – näiteks loomad – ja Lotte vahel, siis läks ikka Lotte loosi," räägib Dagmar, et tütar on suur Lotte fänn.

Ka koolikott soetati juba enne uue õppeaasta algust. "Valisime selle järgi, et kott oleks ilus ja taga oleks ka toestus. Viimasel ajal on väga popid sellised kandilised koolikotid, mis näevad välja nagu vanad ranitsad," räägib Dagmar. "See tal aga seljas hästi ei istunud. Ostsime sellise koti, mida saab kaheks teha – alguses on väiksem seljakott ja siis saab osa juurde panna ja on suurem."

Kooliaasta alguses räägitakse ikka sellest, et lapse koolisaatmine on üsna kulukas ettevõtmine. "Ma ei ole seda õiget asja veel tunda saanud, sest töövihikud ja raamatud veel alles tulevad. Ma ei teagi täpselt, kuidas nendega on – kas tuleb osta või saab koolist. Muidugi spordiriided, jalanõud ja kõik muu säärane tuleb raha eest." Dagmar ütleb, et Laura Lee vanaema on samuti kooliasjade ostmisel abiks. "Ta ise väga tahab toetada ja ütles kohe, et ostab samuti asju."

Päris nii Dagmar ja Laura Lee poodi ei läinud, et ostavad just neid asju, mis meeldivad ja hinda ei vaata. "Lähtusime ikka hinnast ja kvaliteedist, üritasime leida kompromissi."

Esimese koolipäeva puhul tulid Laura Leele külla vanavanemad ja sugulased, koos istuti pidulauda ja söödi torti. Laura Lee oli koolimineku pärast väga elevil. "Ta on juba kaks nädalat rääkinud, et tahab kooli minna ja on kogu aeg küsinud, mitu esmaspäeva veel ootama peab."