ESILEEDI, KAS TÕESTI? Mugavalt riides, kapuuts pead katmas. Just sellises riietuses käis Evelin Ilves eile kohvikus. Ühele kõmupiltnikule jäi ta siiski silma. Foto: Meelis Tomson
Eesti uudised
2. september 2014, 07:00

Karistus? Enda soov? Miks Evelin Ilves Norra riigivisiidil abikaasat ei saada? (215)

Suudlusskandaali järel on Evelin Ilves madalam kui muru. Ta on küll USAst tagasi, aga tänasel Norra riigivisiidil presidenti ei saada. Tallinnas näeb teda liikumas inkognito, varjav kapuuts peas. Ehk lohutab esileedit vähemasti see, et norralasi tema puudumine ei häiri.

Norra pealinnas Oslos on täna päikesepaisteline ilm. Soojakraadid kerkivad 20 ligi.

Ühel hetkel rivistub kuningapalee ette neli kroonitud pead: kuningas Harald, kuninganna Sonija, kroonprints Haakon ja kroonprintsess Mette-Marit. Nad ootavad Eesti riigipead Toomas Hendrik Ilvest ja esileedi Evelin Ilvest. Käesurumisele järgneb tihe päevakava, mis tipneb piduliku õhtusöögiga, mille võõrustajad korraldavad meie esipaari auks.

Kirjeldus oleks etteruttavalt päris asjakohane, kui viimaste nädalate vangerdused poleks Evelin Ilvest osalejate nimekirjast kustutanud.

President seisab nüüd kuningapere ees üksi

Miks jääb Evelin koju? Presidendi kantselei on Õhtulehele varmalt selgitanud, et visiiti ennast kärbiti USA presidendi Barack Obama külaskäiguga seoses napilt päevaseks, mistõttu nii lühike reis ei eeldagi, et esileedi kaasa sõidaks. Esiti pidi visiit kestma tänasest neljapäevani. Kuidas on taolisel juhul täpsed protokollireeglid – kas ei peaks ikkagi ka presidendi abikaasa kaasas olema (on ju seal peale Norra kuninga ootamas ka tema abikaasa)?

Avalikult pole esipaari koos nähtud 22. augustist saati, kui Kroonikas ilmus pikantsete piltidega artikkel Evelinist ja salapärasest tõmmust noormehest pidutsemas 6. augusti öösel Tallinnas kohvikus Komeet. Paar suudles kirglikult.

Evelin teatas skandaali puhkemise järel oma Facebooki-lehel: "Mul on praegu kanda üks raskemaid aegu. Palun andestage, kellele olen haiget teinud."

See on ka siiani ainuke kommentaar. Presidendikantselei hoiab suu lukus. Silmarõõm osutus IT-alal töötavaks prantslaseks Vincent Aranegaks, paraku on ka tema ajakirjanike küsimusi pareerinud.

Evelin põrutas skandaali alates 23. augustil ühes tütar Kadri Keiuga Saksamaa kaudu USAsse puhkama.

Tundub aga, et vähemasti New Yorgis kehtib reegel, et igas sadamas on trobikond eestlasi. Seal salvestas üks Delfi lugeja, kuidas Evelin koos eestlaste seltskonnaga möödunud kolmapäeval praamijärjekorras seisis, et Staten Islandile sõita. Uudisnupus kirjeldas lugeja, et esileedi oli veidi tusane ja räsitud.

Reede õhtul jagas Evelin Facebookis noore muusiku Pärt Uusbergi kirjutatud koorilaulu "Muusika" (sõnad Juhan Liiv). Rahuliku kooriloo olemuse üle diskuteerimise asemel hakkasid Evelini jälgijad postituse all aga heitlema kahes äärmuses – kes tundis Evelinile kaasa, kes heitis talle tema eluviisi ette. Tundub, et selles teemas neutraalseid hoiakuid polegi, kas mõistad või vihkad.

Kookospiimaga kohv meelitas linnapeale

Tagasi Eestisse saabus Evelin tõenäoliselt nädalavahetusel. Eile algas kooliaasta ning Vanalinna hariduskolleegiumi viiendas klassis käiv presidendipaari tütar osales aktusel. Õhtulehe piltniku sõnutsi ta Evelini ennast aktusel ei silmanud.

Küll aga nägi vabakutseline kõmupiltnik Evelini eile koos presidendi kantselei töötajaga Mustamäel Mahemarketi kohvikus. Nad tellisid kohvi ja kooki ning lubasid kindlasti naasta, sest see olla ainuke kohvik, kus saab kookospiimaga kohvi.

Selgelt tahtis Evelin tähelepanust hoiduda. Mäletate, alles mõni aeg tagasi väisas Evelin ühe Kalamaja kohviku avamist moodsates rebenenud teksades ning noorusliku jakikesega? Nüüd olid Evelinil seljas hallid villased riided, kapuuts sügavalt üle pea tõmmatud. Kui ei teaks, ei oskaks naljalt äragi tunda.

Norralased esileedist puudust ei tunne

Norra ametkondadega seotud allikas räägib Õhtulehele, et norrakad suhtuvad Toomas Hendrik Ilvese riigivisiidi lühendamisse stoilise rahuga. Presidendiproua puudumine visiidilt ei löö neid vähimalgi määral rivist välja. Rääkimata sellest, et nad pahaseks saaksid. "Need päevakorra punktid (nii-nimetatud naisteprogramm), kus Evelin Ilves pidi talle tehtud programmi kohaselt liikuma ja tegutsema, visati lihtsalt visiidikavast välja ja kõik on flott (hästi – toim), nagu ütlevad kohalikud," märgib allikas. Evelini tuleku ärajäämise kollased tagamaad jätvat norrakad külmaks. Üks teine sealne allikas lisab, et sel on ka oma säästlik külg. "Lühem visiitki on kindlasti tubli kokkuhoid. Kolmest päevast tehti üks ning riiklikult tähtsad kohtumised ja tseremooniad peetakse niikuinii just esimesel päeval."