Inimesed
1. september 2014, 07:00

Eluohtliku südamehaigusega noor naine turgutab tervist postitantsuga (2)

Tess Dunn oli 17aastane, kui ta tundis südames valu ning kokku kukkus. Samal päeval sai noor naine raske diagnoosi: tal on südames auk.

Arstide sõnul on tegu tiksuva kellapommiga, mis tõenäoliselt lõpetab Tess Dunni elu juba enne tema 30. sünnipäeva, vahendab Daily Mail.

Kui murelik Tess uuris, mida ta oma eluea pikendamiseks ja elukvaliteedi parandamiseks teha saaks, ei olnud needki uudised rõõmustavad: sport, tüdruku suur lemmik, on talle täielikult keelatud, sest kõik järsud liigutused võivad ta tappa.

Praegu 23aastane tudengineiu leidis olukorrast aga suurepärase väljapääsu: ta asus harrastama postitantsu, erootilist liikumist, mis ei sisalda ühtki järsku või äkilist liigutust.

Cambridge’is kõrgharidust omandav Tess kinnitab, et tema uus, vaatajale erutav hobi on ta südamelihaseid tugevdanud, tänu sellele on tema tervis pisut paranenud. Järgmisel aastal trükib Briti Südamehaiguste Fond Tessist tuhandeid reklaamplakateid, mis riputatakse üles kogu riigis – võtku teised Tessi söakusest õppust.

Kaks tundi trenni nädalas hoiab vormis

Tess kinnitab, et postitants on fantastiline abivahend võitluses tõsise terviseprobleemiga.

"Ma ei saa joosta või sörkida, samuti on keelatud paljud lihasharjutused. Leidsin, et postitants on minu jaoks suurepärane võimalus heas toonuses püsida," märgib Tess. "Teadsin esimesest hetkest, et see sobib mulle ideaalselt ja nüüdseks armastan postitantsu tohutult."

Tõsi, ka postitantsu treenides peab Tess vahepeal istuma ja hinge tõmbama, sest sealgi võib tempo liiga kiireks minna.

"Kaks tundi trenni nädalas pole minu jaoks mingi probleem, keha vormishoidmiseks piisab sellest täiesti," on Tess rahul.

Tudengineiu loodab, et saab oma hobiga veel pikalt jätkata – hoolimata haigusest, millega tema organism iga päev võitleb.

Kopsuhädad varjasid tõsisemat tõbe

Filipiinidel sündinud Tess oli tervisega kimpus juba lapsena. Üsna pisikesena said ta kopsud vulkaanituha sissehingamise järel tugevalt kannatada ja ühest kopsust tuli tervelt kaks kolmandikku ära lõigata.

Tema inglastest kasuvanemad Val ja Chris Dunn lapsendasid Tessi, kui tüdruk oli kõigest kolmeaastane.

Südamehaigusest tingitud hingamisraskused andsid endast märku juba toona, kuid arstid panid ka need mured sissehingatud vulkaanituhast põhjustatud astma arvele ega võtnud ette põhjalikumaid uuringuid.

Tõsiselt hakati neiu hingamisraskustesse suhtuma alles siis, kui ta keskkooli lõpueksamiteks õppides kokku kukkus.

"Olin kindel, et suren!"

Tessi südamehaiguse põhjuseks on Eisenmengeri sündroom, tema südame kahe vatsakese vahel on suur auk. Augu tõttu liigub veri südames ebanormaalselt ja normaalne vereringe on häiritud.

Selle diagnoosiga inimestel võib vererõhk tõusta nii kõrgele, et süda ei suuda sellega enam toime tulla.

"Kui sain teada, mis mul tegelikult viga on, valdas mind mure ja paanika. Ma olin vihane ja ärritunud, arvasin, et ma lihtsalt suren ära. Keskendusin arstide sõnadele, et see on eluohtlik haigus ja ketrasin päevade kaupa mõtet, et mis saab siis, kui ma ei näe isegi oma 18. sünnipäeva. Olin kindel, et suren!" meenutab Tess haiguse teadvustamise aega.

Vaevavad õhupuudus ja valud rinnas

Tessil on tulnud pärast rasket diagnoosi oma elus nii mõndagi muuta. Täpsemalt: ta on pidanud järjest loobuma asjadest, mis talle meeldivad.

Näiteks mängis väga musikaalne tüdruk kuni kokkukukkumiseni meelsasti trompetit. Selle pilliga musitseerimine on talle nüüd aga keelatud: tõsise muusikariista mängimine tähendab suurt füüsilist koormust, mis Tessi haigust arvestades võib talle saatuslikuks saada.

Teda vaevab sageli õhupuudus, uimasus, valud rinnas, pearinglus. Ka ta jalad paistetavad tihti üles. Aga Tess pole lasknud karmil haigusel enda elu täielikult murda. Tess lõpetas kolledži, töötas veidi aega muusikaõpetajana Suurbritannias ja Lähis-Idas ning jahib nüüd kahekordset kõrgharidust, õppides Cambridge’is muusikateraapiat.

"Keskendun tulevikule ega lase oma haigusel end tagasi hoida," ütleb Tess rõõmsameelselt.

"Elan täisväärtuslikku elu edasi."

"Olen teinud palju rohkem kui teised sama diagnoosiga inimesed. Omandasin kõrghariduse, reisisin teise maailma otsa muusikat õpetama ja läksin nüüd tagasi kooli," on Tess rahul.

Suur tunnustus on ka Briti Südamehaiguste Fondi reklaaminäoks saamine.

"Olen väga rahul, et pakuti sellist võimalust. Inimeste teadlikkuse tõstmine on äärmiselt tähtis ja on väga tore sellele kaasa aidata. Paljud pole ju näiteks minu südamehaigusest kuulnudki. Mulle meeldib maailmale näidata, et hoolimata raskest diagnoosist saab endiselt täisväärtuslikku elu elada," ütleb Tess.