MÜÜVAD FRIIKE ASJU: Telesaatejuht Kaidor Kahar ja tema abikaasa Alice tõid Telliskivi kirbufestivalile Alice’i loodud ehteid, väikseks jäänud lasteriideid ja Kaidorile pärast kaalulangetamist suureks jäänud pintsakuid. Kõige kallimaks osutusid abikaasa karvased saapad, mis maksid 15 eurot. Foto: MATI HIIS
Inimesed
1. september 2014, 07:00

Saatejuht Kaidor Kahar: Telliskivi kirbuturg on parim koht, kust saab kiiksuga asju (4)

"Telliskivi kirbuturg on minu meelest parim koht, kus asju müüa, sest meil abikaasaga on küllaltki friike asju. Inimesed on siin hästi avatud katsetama ja julgevad osta. Oma letiga me väikelinnalaadale väga hästi ei sobiks," kiidab telesaate "Puutepunkt" juht ja oktoobris startiva saate "8 mm elu" autor Kaidor Kahar laupäeval Kalamajas peetud kirbufestivali.

"Mõne korra olen siin ka varem abikaasaga, kes on mul ehtemeisterdaja, asju müümas käinud. Nüüd tulime samuti ehteid müüma ja võtsime kaasa oma laste väikeseks jäänud asju," selgitab Kahar.

"Tavaliselt oleme mingi osa asju ikka maha müünud, kuid kindlasti mitte kõike. See ongi rohkem niisugune fun ettevõtmine: saab kappi rohkem ruumi ja saab suhelda," räägib Kahar.

"Tulime siia asjadega juba kell üheksa, kümnest oleme müünud. Ehted lähevad väga hästi ja lasteriided. Täna olen juba müünud kombekaid, jopesid, pintsakuid. Kõige odavama asja saab meie käest ühe euroga. Hinna suhtes oleme hästi paindlikud ja kui hästi küsida, saab kindlasti alla," ei ole Kaharil midagi selle vastu, et asju poolmuidu ära anda.

"Kõige edevamad kingad, mis siin olid, ostis täna üks kirjanik, nii et kui mõni kirjamees ilmub välja edevate kingadega, siis need on siit letist ostetud. Tegelikult võin ka nime ütelda – see oli Jürgen Rooste. Kingad läksid talle ilusti jalga, olid parajad, sobisid," sai Kahar oma jalavarjud kiiresti müüdud.

"Kõige kallim asi meil siin müügis on need abikaasa karvased saapad – nende eest küsime 15 eurot. Meil on kaks poega. Üks poiss on kuuene, teine neljane. Aga nagu näete, on meil letis päris palju roosasid lasteriideid. Kui ma ausalt ütlen, siis mu poeg käib roosade saabastega rõõmsalt ringi. Me ei arva, et poisid peavad kandma musta ja halli, tüdrukud ainult roosat. Oleneb sellest, kuidas asju kombineerida ja neid välja kanda," usub Kaidor.

"Lapsed on koos meiega ka asju müümas käinud, kuid seekord neid kaasas pole. See on selline manipulatsioon, et väikesed pojakesed müüvad oma asju. Võib-olla ostja ei ole sellises olukorras väga vaba," naerab Kaidor.

Saatejuht tõi kirbuturule päris palju talle suureks jäänud riideid.

"Näiteks nahkpintsak, see on mulle suureks jäänud, sest olen kahe viimase aastaga 30 kilo alla võtnud. Ka eelmisel aastal müüsin siin oma suureks jäänud riideid. Hakkasin tervislikult toituma, natukene sporti tegema. Toiduvalik on muutunud palju teadlikumaks," on Kaidor lisakilodest hõlpsalt lahti saanud.

Kõrvarõngad pakuvad suurt huvi

Alice’i sõnul, kes tõi kirbuturule suure valiku oma käsitsi valmistatud ehetest, on müük päris hästi läinud.

"Ei saa kurta, 15–20 paari kõrvarõngaid oleme lõunaks juba müünud. Kõrvarõngad lähevadki täna kõige paremini, hind on 4–7 eurot. Riided lähevad minu meelest iga aastaga ainult kehvemini. Praegu on veel läinud kleidid ja lasteasjad, aga pükse ja pluuse pole minu meelest enam üldse mõtet müüa," räägib Alice.

"Kirbuturg on tore üritus, kus saab näha palju tuttavaid, sõpru ja ka inimesi, kes minu ehteid ostavad. Tavaliselt müün ehteid vaid internetis ega kohtu oma klientidega näost näkku. Siin aga saab näha, kes on mu fännid," kiidab Alice võimalust ostjatega kohtuda.

Marilyn Jurman müüs tõukeratast ja riideid

Laulja ja näitleja Marilyn Jurman tuli kirbufestivalile koos suure sõpruskonnaga.

"Me müüme siin asju kolmekesi, aga teised sõbrad on meid moraalselt toetamas. Oleme kõik siia toonud ehteid, riideid, kingi, kotte. Ja kõik maksab vaid kaks eurot!" ei ole lauljanna sõnul mõtet kirbuturul asjade eest hingehinda küsida.

"Ja kui keegi tahab mitu asja, siis saab veel odavamalt. Kirbuturu mõte ongi, ma arvan, et mida odavam, seda parem," usub Jurman.

"Mina müüsin täna näiteks oma tõukeka maha, see läks 5 euroga. Üks väike tüdruk sõitis sellega minema ja oli väga õnnelik," on Jurmanil hea meel, kui keegi saab tema kasutatud asjadest rõõmu tunda.

"Müüsin tõukeratta, sest sain endale veel ägedama, Raybike’i, mis on kolmerattaline," pole tema arvates mõtet hoida kodus asju, mida ise enam ei kasuta.

"Äri on läinud täna väga hästi. Mina olen lõunaks juba üle 30 euro saanud. See hind – kaks eurot – meelitab kõiki. Ja rahvas tuleb leti äärde uudistama. Eks me ikka hüüame ka – kõik on kaks euroooot!" naerab Jurman ja hüüab koos sõpradega rahvast lähemale.

"Neli aastat tagasi müüsin siin pirukaid ja olen käinud kaasas sõbrannadega. Täna tulime siia sõpradega koos aega veetma. Pluss, asju ei ole vaja ju koguda. Taaskasutus on mõistilk. Kannad ise, saab veel keegi teine ka kanda. Ei ole vaja alati uusi asju osta," leiab Jurman.

"Pealegi, me niikuinii jaotame sõpradega omavahel kogu aeg asju. Kalleid ja uusi riideid ei ole vaja alati osta. Vaid erandkorral," soovitab lauljanna inimestele teise ringi asju.

Kairit Tuhkanen: ostsin sügismantli kümne euroga

"Sõin kodus mõnusa hommikusöögi ja jalutasin siia vaatama, mida müüakse ja mis melu siin käib. See on esimene kord, kui ma siia teadlikult satun," plaanis laulja ja meigikunstnik Kairit Tuhkanen kirbufestivalile tulemist ette.

"Tänapäeval on kirbuturgudest saanud väga vahvad kohad ja seal poodlemist ei tasu mitte mingil juhul häbeneda," ärgitab Kairit ka teisi inimesi kirbuturgudele tulema. "Mina kohtasin siin täna paljusid tuttavaid ja sõpru ja täiendasin ka garderoobi," on Kairitigi meelest festival koht, kus mitte ainult müüa-osta, vaid ka kohtuda sõpradega ja nautida vaba aega.

"Sain ühest kohast sügismantli, püksid ja jaki. Kuna ma ostsin kolm asja, sain ka hinnast korralikult alla. Näiteks mantel maksis kõigest kümme eurot," jäi laulja oma ostudega väga rahule. "Ma ei välista, et tulen ise järgmisel aastal ise siia oma sõpradega asju müüma. See tundub väga mõnus ajaveetmisviis," leiab Tuhkanen.