SALAJANE GRUPP: Pulma olid kutsutud sugulased, parimad sõbrad ja pereliikmed, keda Henrik ja Triin kutsuvad enda inimesteks. Kokku oli pulmakülalisi 60 ringis. Pidu peeti Matsi paadikuuris. Foto: Joosep Soorsk, agentuur MUST
Inimesed
30. august 2014, 21:00

Henrik Raave lasi end laulatada: "See oli kõige lõbusam pulm, kus ma olen olnud." (46)

"Altari ees seismine võttis korraks tõesti pisara silma. Oli ilus. Preestrile oli see esimene laulatus, tänu sellele võttis ta asja väga tõsiselt. Higi laubal ja sassiläinud sõnad vaid lisasid väärikust," meenutab oma hiljutist laulatust Henrik Raave, ansambli Rumal Noorkuu endine liige, tänane muusikaürituste korraldaja ja ettevõtja.

"Õigeusu laulatus on uhke – seda sära ja pidulikkust luteri kirikus ei näe," kinnitab Henrik, et tema ja Triinu kiriklik kokkuliitmine oli väga kaunis.

Ilmalikus abielus on Triin ja Henrik möödunud aastast, kui käisid nädala keskel õnnepalees registreerimas. "Abiellusime kolmapäeval, sest see päev oli õnnepalees kõige odavam. Proua sai nüüd kokkuhoitud raha eest endale uue auto," viskas Henrik toona nalja.

Nüüd selgitab ta: "Eelmisel aastal polnud laulatusele ja pulmapeole perekondlikel-tervislikel põhjustel kahjuks ruumi."

Nüüd oli pulmakülalisi 60 kandis. "Meie väikese salajase ringi inimesed ehk lihtsalt meie inimesed – parimad sõbrad, vanemad, lapsed ja sugulased," tutvustab Henrik pulmakutse saanuid.

Henrik ja Triin laulatati Paadrema Püha Kolmainu kirikus, mis on nende kodukandi kirik. "Asub ju Kidise küla (Henriku lapsepõlvesuvede maakoht – K. T.) samuti Paadremal. Selles kirikus on ristitud minu vana- ja vanavanavanemad, seega juurte ja traditsioonidega koht," selgitab Henrik.

Paadrema koguduse eestvedajateks ongi Henriku ema Heli Vahing ning pere hea sõber, ümber maailma purjetanud jahtlaeva Lennuk kapten Mart Saarso.

Ema Heli hoolitses pulmas lilleseadete ja laulatuse ettevalmistuse ning Mart kiriku kordaseadmise eest.

Pidu kestis kella kuueni hommikul

"Me oleme siin viimastel aastatel panustanud aktiivsemate inimestega üheskoos kiriku heaolusse. Kiriku toetuseks on korraldatud kaks jõulukontserti sarjast "Kidise jõulumuusika"," räägib Henrik, et pühakoja käekäik on temale ja abikaasale väga oluline. "Meile meeldiks, kui siin toimuks ja käidaks rohkem – loodetavasti oli see pulm kohalikule rahvale eeskujuks." Henrik ütleb, et Paadrema kirikus peeti viimati laulatust mitukümmend aastat tagasi.

Pulmapeole eelnes traditsiooniline poissmeeste- ja tüdrukuteõhtu. "Esimene neist keerles Tallinna ümber, korraldajaks Helen Jõks, teine viis mehed jahiga Kihnu," paljastab Henrik.

Laulatuse päeval sõideti pulmakülalistega läbi ka Kidiselt, kus Triin ja Henrik istutasid oma tamme. "Pulmarong läbis 30 kilomeetrit metsavaheteid ja seda takistati kolmel korral niinimetatud teetõketega, mille olid korraldanud sõbrad Viivika Kadastik ja Madis Murulaid," Meenutab Henrik.

Pulmapidu peeti Varbla vallale kuuluvas Matsi paadikuuris, mis Henriku sõnul on väga lahe paik – keegi külalistest polnud säärasesse kohta varem sattunud. "See on selgelt alakasutatud. Järgmisel aastal on meil plaanis korraldada siinsamas Kidise meremuusika festival – kui vallavalitsuse ja naabritega kokkuleppele saame. Käisime seekord siis kohta proovimas ja tunnetamas. Jättis väga hea mulje – lihtne, ilus, ürgne."

Pidu oli Henriku sõnul vägev: "Pikad lauad, väga hea söök ja jook. Meelelahutusprogramm oli selline, mida kalli raha eest osta ei saa. Esinesid ansambel Tiit ja Pojad – Triinu onu ja onupoeg – ning MUSTus koosseisus Meelis Niinepuu, Rauno Kutti, Toomas Uibo, Margus Randmäe.

Sõber Kairi Killing hoolitses selle eest, et pruudi eestvedamisel saaks ka kankaani tantsida, endine bändikaaslane Martti Meumers korraldas pulmaviktoriini ja 1990ndate disko."

Henrik tunnistab, et pidu lõppes alles kella kuue paiku hommikul: "See oli kõige lõbusam pulm, kus ma olen olnud."

Pulmakorraldusel olid abiks sõbrad-tuttavad

Kuigi pulmakorralduse eest oli palgatud vastutama agentuur MUST EVENTS eesotsas projektijuht Kadri Partsiga, siis tegelikult lõi pulmade õnnestumises kaasa väga suur osa Triinu ja Henriku sõpru-sugulasi-tuttavaid.

"Naabriprouad Luule Sirel ja Helle Kala Kidiselt võtsid enda kanda peokoha kaunistamise ja koduõlle tegemise, pruudi hea sõbra Kerlike Kase käe all valmis enamik dekoratsioone," alustab Hendrik loetelu. Ilmar Tarvis organiseeris külmleti alkoholi tarvis, vend Karl Johan Kullerkupule usaldati kiriku kellamehe ja trummari amet. Henriku vanim poeg Raimond aitas peopaika ette valmistada ning sugulased Kalev Marten Raave ja Perit Ikene said kroonikandja rolli.

"Et pruutpaar saaks peost viimast võtta, hoidsid meie kaheaastasel pojal Oskaril truult silma peal Merle, Koit ja Ruth Parts. Onulapsed Kadi ja Teet ning viimase kaasa Anna-Liisa Lorenz panid jällegi Linda (Henriku ja Triinu peagi kolmekuuseks saav pisitütar – K. T.) õhtul magama. Sõbrad Ülle Saks ning Getlin ja Ardo Niino jätkasid lapsehoiuga hommikul."

Söögi eest hoolitses kooliõde ja restorani Riis peakokk Kadri Tran, peo jäädvustas fotodele pruutpaari sõber Joosep Soorsk ning võttis linti peiu onupoeg Andres Raave.

Seda, kas pruutpaar ka pulmareisile sõidab, Triin ja Henrik veel ei avalda. "Et elu oleks värviline, pole mõtet kõike korraga teha. Olekski ju tore – ühel aastal registreerimine, teisel laulatus ja pidu ja siis jällegi pulmareis," muigab Henrik, kelle sõnul on lapsed veel väikesed ja ilma nendeta pikemale reisile minna ei saa. "Kui kaela kandma hakkavad, küll siis ühe romantilise kahekesi-reisi teeme. Pulmaöö veetsime Pärlselja pioneerilaagris koos kõigi külalistega."

Esitas kolmele sõbralepulmaväljakutse

Ülipopulaarsele jääveeämbri väljakutsele vastas Henrik Raave hoopiski omamoodi. Ta viis naise altari ette ja esitas sama väljakutse kolmele sõbrale – Martti Meumersile, Meelis Niinepuule ja Ilmar Tarvisele.

"Jääveevideo tegemisele ma veel mõtlen. Aga tõepoolest – nüüd tahaks ise kellegi pulma, neid tehakse häbiväärselt vähe. Martti, Meelis ja Ilmar said väljakutse – loodetavasti võtab keegi neist selle õige pea vastu." Ajalimiiti Henrik meestele ei seadnud, kuid tema sõnul mõtlevad sõbrad väljakutse peale juba üsna pingsalt.