HOIAVAD DISTANTSI: Tänavusel vabariigi aastapäeva vastuvõtul ei hoidnud meie presidendipaar teineteisel käest isegi kätlemise eel fotograafidele poseerides. Võis märgata, et riigipea ja esileedi olek on kuidagi pingutatud. Sama võib viimasel ajal täheldada Obamade puhul.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
27. august 2014, 07:00

Ilvesed ja Obamad: presidendipaarid, kelle abielu on tegelikult näitemäng? (101)

Täpselt nädala pärast saabub Eestisse visiidile USA president Barack Obama, keda seob meie riigipea Toomas Hendrik Ilvesega see, et nende mõlema abielu näib olevat mõranenud. Esipaaride varasemad kirglikud suudlused on asendunud tusaste pilkudega ja mängus on abieluvälised silmarõõmud.

Nii Eesti kui ka USA presidendipaari jahenenud suhted on viimase aasta jooksul meedia huviorbiiti jõudnud. Kui siinmail lahvatas skandaal sellest, et presidendiproua Evelin Ilves suudles kohviku Komeet terrassipeol tantsuhoos tundmatut noormeest, siis teispool ookeani kahtlustatakse kõrvalehüpetes pigem presidenti Barack Obamat, kes pole pidanud paljuks isegi töökohustusi täites kaunite naistega kurameerida. Siiski saab esipaaride heitluses abielukriisiga tõmmata omajagu paralleele.

Obamade abielu on palju kordi ülipingelises seisus olnud. Oma autobiograafias kirjutas president, et teise tütre sünni ajaks oli võimukas Michelle vihast plahvatamas – senaatorist mees oli aina sõidus, tema aga, Princetoni ja Harvardi haridusega edukas naine, pidi kodus kükitama. "Sa mõtled ainult endale! Ma poleks kunagi arvanud, et pean lapsed üksi üles kasvatama," olnud Michelle’i sõnad.

Mõrad ilmnesid juba aastate eest

Kui Barack Obama esimese mustanahalisena USA presidendiks kinnitati, kostitas kaunis abikaasa teda kirgliku suudlusega. Temast sai riigi esimene leedi ja uus stiiliikoon. Kuid esimese ametiaja lõpuks olid Obamad USA kõmuajakirjanduse andmeil lahkumineku äärel. Mehe karjääri nimel oma töö ohverdanud ambitsioonikas Michelle seadnud Baracki valiku ette: kas teine ametiaeg või mina!

Ometi jäi paar kokku. National Enquireri andmeil olid Obamad isekeskis sehvti teinud, et Michelle jääb Baracki kõrvale, kuid kahe aasta pärast Valgest Majast lahkudes naaseb Barack oma poisipõlvekanti Hawaiile, Michelle aga jääb koos tütarde Malia ja Sashaga Washingtoni. Abielupaaril olla juba valmis vaadatud ka uhke rantšo Californias Palm Springsis – neutraalne pind, kus nad tulevikus oma tütarde seltsis ühist aega veedaksid.

Meiegi presidendipaari suhetes on juba Toomas Hendrik Ilvese esimese ametiaja lõpust nähtud väsimuse märke, ent soov saada tagasivalituks liitis neid taas. Sahinad esipaari jahtunud kirest said hoo sisse eelmisel aastal. Üldsust jahmatas presidendi ja esileedi vastastikune ükskõiksus tänavusel vabariigi aastapäeva vastuvõtul.

Kui Evelin punasel vaibal kleidisleppi takerdus, ei ulatanud Toomas Hendrik talle abikätt, vaid vaatas nõutult ringi. Kulus paarkümmend sekundit, enne kui presidendiproua ühe sõdurpoisi abil liikuma sai. Kaasad ei kõndinud kõrvuti, nende näod olid tõsised. Kui varasematel aastatel saabus paar rõõmsal ilmel ja isegi käsikäes, siis seekord vältisid nad igasugust kehakontakti. Tantsu ei keerutanud nad juba teist aastat, kuigi just tantsimine nad 1997. aastal kokku viis.

Kehakeel reedab kaugenemist

Psühhoterapeut Atali Stahlman väitis aprillis presidendipaari kehakeelt analüüsides Kroonikale, et viimase kahe aasta fotod reedavad abikaasade kaugenemist. "Toomas Hendrik ja Evelin väldivad silmsidet ja hoiavad distantsi, hoides küll veel käest kinni. Nende suhtes ei ole endist lähedust," ütles Stahlman 2013. aasta presidendi vastuvõtu pildi kohta.

Tänavuse vastuvõtu põhjal luges terapeut Ilveste kehakeelest välja, et nende suhe on uues faasis: "Nende olekust on tunda jahedust ja formaalsust."

Postimees vahendab, et paari tuttavate sõnul saavad Ilvesed viimasel ajal küll väga hästi läbi, aga seda sõpradena, kes on oma erimeelsused selgeks rääkinud ja leppinud kokku, et jätkavad abikaasadena.

Ka Michelle´i kehakeel pole jätnud kahtlust, et USA esipaari abielu on probleemne. Obamade jahenenud suhted said šokeerivalt selgeks mullu 10. detsembril Johannesburgis Nelson Mandela mälestusteenistusel. Kaamerasilm tabas USA esileedi mornil pilgul kõrvale vaatamas, kui tema mees koos Briti peaministri David Cameroni ja Taani peaministri Helle Thorning-Schmidtiga vallatut selfit klõpsis. Mõistagi polnud ülemeelik kambapilt kurval sündmusel paslik. Kuid Michelle’ile paistis juba ennegi närvidele käivat, et tema mees blondi pikajalgse taanlannaga flirtis ja naeru kõkutas. Miks siis muidu oli ta hilisematel kaadritel end kiiluna Baracki ja Helle vahele istuma seadnud ning taanlannale veel seljagi keeranud?

Muud silmarõõmud ja pikad lahusolekud

Kui Hollandi kuningapaar märtsis Haagis tuumajulgeoleku tippkohtumise delegaate võõrustas, kasutas Barack ära võimalust kudrutada abikaasa juuresolekuta kuninganna Maximaga. USA president tegi kaunile argentiinlannale õhtu läbi silma ja püüdis vaimukustega naist naerma ajada.

Kõmuleht National Enquirer kirjutas aasta algul koguni, et Michelle on teadlik oma mehe kahest tiivaripsutusest, mida salateenistuse ihukaitsjad on aidanud kinni mätsida.

Viimastel aastatel on kahtlustatud, et ka president Ilvesel on abieluväliseid silmarõõme. Delfi kirjutab, et riigipea on viimasel ajal veetnud aega kolme sarmika naise seltsis, kelleks on üks ajakirjanik ja poliitanalüütik, üks tema nõunik ning üks siseministeeriumi töötaja.

Eesti Ekspressi ajakirjanik Sulev Vedler rääkis Vikerraadio "Rahva teenrites", kuidas härra Ilvesel olla kombeks aeg-ajalt ihukaitsjad maha raputada ja kuhugi kaduda. Kuhu, ei tea keegi.

Ehk on sahinad ja spekulatsioonid presidendiprouas armukadedust tekitanud? On ju võimalik, et saatusliku suudluseni Komeedi terrassil viis see, et esileedi oli jäänud abikaasa tähelepanuta.

Fakt on see, et nii Eesti kui ka Ameerika esipaar veedab aina vähem ühist aega. Isegi kui Obamad lastega puhkama sõidavad, väldivad nad teineteise seltskonda. "Kui president millestki rääkis, pani Michelle klapid pähe ja kuulas oma iPodi. Ta lihtsalt ignoreeris oma abikaasat. Puhkuse ajal ei võtnud nad midagi ette üheskoos," kirjeldas üks pealtnägija tänavu juunis ilmunud kõmuteoses "Blood Feud" ("Veritasu") paari puhkusereisi Martha’s Vineyardi saarele.

Kui perekond juunis isadepäeva nädalavahetuseks Californiasse sõitis, saatis pereisa suurema osa ajast mööda naisest ja lastest eemal golfiväljakul. National Enquirer teadis aga kirjutada, et Barack üritanud jõulude ja uusaasta ajal Hawaii perepuhkusel Michelle’iga suhteid siluda, kuid see lõppenud krahhiga: Barack naasis koos tütardega Washingtoni, Michelle jäi veel nädalaks üksi Hawaiile.

Valge Maja serveeris seda riigipea ülla žestina – ta võimaldab abikaasal nädala lastega tegelemisest puhata. Kurjad keeled teadsid rääkida, et presidendil oli nõudlikust, sapisest ja armukadedast kaasast lihtsalt mõõt täis. "Barackil on kogu jamast nii kõrini, et pakub Michelle’ile pidevalt välja ideid, kuidas nad saaksid teineteisest võimalikult pikalt eemal olla," kinnitab raamatu "Blood Feud" allikas.

President proovivat Michelle’i ametivisiitide ajal teise lennuki peale sokutada, et ta ei peaks naise etteheiteid ja tänitamist kuulama.

Ettevalmistused lahutuseks?

Evelin Ilves puhkas aasta algul lausa kuus nädalat abikaasata Bali saarel. Meedias tekitas küsimusi see, et vabariigi aastapäeva vastuvõtu eelõhtul saabusid Toomas Hendrik ja Evelin Pärnu kontserdimaja eri seltskondadega, mis hoonesse minnes omavahel ei lävinud.

Kuigi juunis käisid nad koos Saku suurhallis Robert Planti kontserdil, liigub paar üldiselt ringi eraldi: küll on Toomas Hendrik mõnel raamatuesitlusel, Evelin Ilves samal ajal mõne kohviku avamisel. Kui president tütre Kadri Keiuga Viljandi Folgil kontserte kuulas, turgutas Evelin Haapsalu joogafestivalil treener Kaido Pajumaa seltsis oma füüsist ja vaimu.

7. augustil, kui Evelin pärast Komeedi peoööd Pärnu rannas lustis, jäi Toomas Hendrik Abja-Paluojal ametikohustusi täites erakordselt tusase näoga Delfi fotograafi kaamerasilma ette.

Mis saab edasi? Kui presidendipaarid ei suuda oma suhteid ära lappida, aga soovivad abielulahutusega ametiaja lõpuni oodata, avaneks mõlemal paaril võimalus minna oma teed 2017. aastal.

Tundub, et Michelle on lahutuseks vaimselt küps. 50. sünnipäeva puhul antud intervjuus jättis ta endast mulje kui naisest, kes on valmis end lõpuks esikohale seadma, olles aastaid abikaasa karjäärile ning laste kasvatamisele pühendunud. Michelle ütles, et tahab rohkem oma ema moodi olla: "Ta teeb iga jumala päev täpselt seda, mida tahab, ilma et kelleltki vabandust paluks."

Väidetavalt olla USA esileedi ka oma advokaatidega lahutuse asjus kohtunud.

Ehk kindlustas ka Tartu ülikoolis arstiteadust õppinud Evelin oma seljatagust, kui soovis arstikutse taastada ja sooritas läinud sügisel pärast kolmekuulist täienduskoolitust arstilitsentsieksami? Arstina töötades ootaks teda ka pärast presidendiproua põlve korralik sissetulek.