Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
26. august 2014, 07:00

Mis saaks Eesti seaduste järgi lahutatud esileedist? (261)

Kadrioru suhtekriisi taustal arutleb üldsus, mis saaks siis, kui presidendipaar peaks lahutama. Kas Evelin Ilves jääb siis presidendi abikaasale ettenähtud hüvedest ilma?

Vabariigi Presidendi ametihüve seaduses võimalikust lahutusest juttu ei ole.

Presidendi abikaasal on õigus presidendi ametivolituste ajal saada oma käsutusse sekretär, kasutada riigi kulul ametiautot ning selle korrashoiu ja kasutamisega seotud teenuseid, saada esinduskulude katteks igakuist esindustasu, mille suurus on 30 protsenti presidendi ametipalgast ehk 1515 eurot ja saada hüvitist lähetuskulude ja muude põhjendatud kulutuste eest, milleks on Evelin Ilvese puhul loetud ka näiteks disain­ehteid.

Kui president peaks surema, on tema lesel õigus saada toitjakaotuspensioni, kui ta oli presidendi abikaasa presidendi ametivolituste ajal.

Riigikogu õiguskomisjoni liige Igor Gräzin arvab, et sellist pensioni võiks saada ka presidendi lahutatud abikaasa.

"Sellise pensi ta on välja teeninud," räägib Gräzin. "Tema jaoks on abikaasa moraalselt surnud, Kadrioru peab ta puhtaks tegema ja ongi kõik. Ma võrdsustaks teda lese seisusega – abielu lakkas eksisteerimast, kõik tema hüved on seotud abikaasa seisundiga ja kuna tal muud sissetulekut ei ole, siis selle ta võiks saada."

Gräzin arvab sedagi, et lahutatud abikaasa osa tuleks seadusessegi kirjutada.

"Seda tuleks teha presidendi huvides, et presidendid julgeks lahutada, sest presidentidel on alati soe süda ja nad ei ole nõus oma abikaasasid tänavale viskama. Aga kui on teada, et neil on raha saada, siis elagu ise," arutleb Gräzin.