Foto: MARI LUUD
Juhtkiri
25. august 2014, 17:30

Juhtkiri | Ikka võiks rohkem raha kätte jääda (2)

Isamaa ja Res Publica Liidu värske ettepanek tulumaksu osas, mis jätaks väikesepalgalistele rohkem raha kätte, on arutamist väärt, ehkki lõhnab valimiseelse häältepüüdmise järele.

Ligi pool aastat enne riigikogu valimisi on IRL tulnud välja ideega, mis vabastaks kõik kuni 500 eurot teenivad inimesed tulumaksust. Maksuvaba tulu suurus seotaks inimese sissetulekuga nii, et mida väiksem on sissetulek, seda suurem on maksuvaba tulu. 500eurost kuupalka saav inimene saaks 69 eurot rohkem kätte.

Esimene küsimus, mis sellise ettepaneku puhul tekib, kõlab nii: lugupeetud IRL, mis takistas teid midagi sellesarnast välja pakkumast, kui te veel valitsuskoalitsiooni kuulusite?

Teine – ehkki IRL hindab oma tulumaksureformi kuluks 120 miljonit eurot aastas, on see rahandusminister Jürgen Ligi hinnangul bluff. IRL väidab, et tulumaksureformile on katteallikas olemas üldise maksuvaba miinimumi tõusu ärajätmise ja riigieelarve loomuliku kasvu näol. Arvestades, et nende teine lubadus on tõsta kulutusi riigikaitsele 0,5%, kahtleme siiski, kas see on piisav. Pigem näeme ikkagi mõne muu maksu tõusu või kärpeid mõnest teisest valdkonnast.

Loomulikult ei saa kellelgi olla midagi selle vastu, et meile jääks rohkem raha kätte. Ühel nõul oleme selleski, et väikesepalgaliste olukorra parandamiseks tuleb midagi reaalset ära teha. Ent ehk peaks riik ikkagi tõstma hoopis miinimumpalka, et suunata väikest palka maksvaid ettevõtteid töötasu tõstma? On muidugi oht, et sel juhul paneb osa neist pillid kotti. Ent kui Eesti jätkab odava tööjõuga maana, lähevad töötajad niikuinii riburada pidi näiteks Soome paremat palka otsima.

Või peaks miinimumpalga tõusu kombineerima tulumaksusoodustustega nii, et madalapalgaliste olukorra parandamine oleks jagatud ettevõtjate ja riigi vahel – riik aitab tulumaksusoodustusega, ettevõtted tõstavad palka? Tundub mõistliku kompromissina.