Aune PastFoto: Peeter Langovits / Postimees
Inimesed
22. august 2014, 16:51

Kommunikatsioonispetsialist Aune Past esileedi Facebooki avaldusest: sõnum on läbimõeldud ja aus (50)

Kommunikatsioonikonsultant Aune Past leiab, et presidendi suhtekorraldusmeeskonnal oli küll võimalus Evelin Ilvese skandaalile ise hästi kõlav vastus forumleerida, aga avaldust, mis kõlab hästi ja on ka tõde, sai teha ainult esileedi ise.

"Mul on praegu kanda üks raskemaid aegu. Palun andestage, kellele olen haiget teinud," kirjutas Evelin Ilves oma Facebooki kontol, viidates täna Kroonika esikaanel ilmunud piltidele, kus ta sumedal augustiööl Komeedi kohvikus nooremapoolse meesterahvaga kirglikult suudlusi vahetas.

"Ükski kommunkatsiooniinimene pole seal terrassil küünlaga valgust näitamas käinud. Selles osas ei ole siin mitte midagi, mis puudutaks presidendi kantselei kommunikatsioonimeeskonda," rääkis Past.

"Ma arvan, et ei tehtud isegi mingeid kriisikoosolekuid ja leian, et ega kriisi polegi, sest kui valisime presidenti, siis teadsime nii tulevase presidendi kui tulevase esileedi tausta," viitas Past ilmselt sellele, kuivõrd käänuline oli raamatu “Toomas Hendrik Ilves. Kikilipsu taga. Presidendi elu lugu” andmeil toonase välisministri ja abielunaise Evelin Int-Lamboti salasuhte algus.

"Kui me siis laulsime pargis teda presidendiks, siis ma ei näe, mis täna teisiti oleks. Kas suudluse või läheduse tähendus on täna teistmoodi?" tõstatas Past küsimuse.

Kommunikatsioonispetsialist tõdes, et presidendiks saamist ei saa võrrelda vaktsiiniga, mis annaks immuunsuse seksuaalsuse vastu. "Peame tõdema, et nii president kui tema pere on lihast ja luust inimesed."

Kanal ja sõnum olid läbimõeldud

"Kommunikatsioonivaldkond on nii keeruline. Sa pead hoolega läbi mõtlema, et vastus oleks aus ja vastusega ei tehtaks rohkem haiget, ükskõik, kas see vastus tuleb presidendi või Evelini poolt," rääkis Past, et esileedi Facebooki avaldus on väga tark samm, sest ta mõistab, et tema tegu teeb haiget.

Pasti sõnul on Facebook kõige lihtsam viis meediasse jõudmiseks, sest pressiteade on juba ajast ja arust.

"Üldiselt pressiteade on surnud toode, kõige lihtsam on Facebookis toimetada. Eks need kanalid muutuvad ja kuna see pole mingi ametlik statement, siis pole mõtet seda ka kantselei kodulehele pressiteatena üles panna," arvas Past.

Kuigi presidendiproua andis esimese kommentaari hommikul lahvatanud skandaalile alles minutid enne kella 16 päeval, leiab kommunikatsioonispetsialist, et ajastus oli õige.

"Kui sul ei ole vastust, siis pole mõtet kiirustada. Sind kuulatakse ainult üks kord ja kiiresti tulevad väga lihtsasti need vastused, mis kõlavad ilusti, aga kui sa tahad asju seletada ja jõuda tõeni, siis see võtab paraku natukene aega," rääkis Past,

"Ma ikka mõtlen, et ma pole püstolsuhtekorraldaja. Ma eelistan, et sõnum oleks läbimõeldud ja aus, mitte kohe paugutatud. Põhiline on, et see kõlaks hästi!"