Külm dušš: USA teletäht Jimmy Fallon ja saatekülalised 19. augustil. Foto: Alamy/AOP
Inimesed
22. august 2014, 07:00

Miks staarid endale jääkülma vett pähe kallata lasevad? (28)

Mis ühendab Lady Gagat ja George W. Bushi Bill Gatesi ja supermodell Cara Delevingne’iga? Nad kõik on lasknud endale sotsiaalmeedias leviva heategevuskampaania Ice Bucket Challenge raames pangetäie jääkülma vett pähe valada, kogumaks raha raske haiguse käes vaevlejate abistamiseks.

Ice Bucket Challenge ehk Jää-ämbri Väljakutse loodi eesmärgiga koguda raha amüotroofilise lateraalskleroosi (ALS, tuntud ka Lou Gehrigi tõvena seda põdenud Ameerika pesapalliässa järgi) uuringute edendamiseks. See on lihaste kõhetumist põhjustav närvihaigus, mille tekkepõhjus on seni teadmata. Ükski senine ravimeetod pole suutnud ränka tõbe peatada ega aeglustada. Diagnoosile järgneb aeglane invaliidistumine, põhimõtteliselt halvatus, ning surm saabub enamikule patsientidele 2–5 aastaga. Ravimitega on võimalik lihaste jäikust ja krampe veidi leevendada. Sarnase tõve all kannatab ühtlasi mainekas inglise füüsik Stephen Hawking.

Sahmakas vett või 100dollariline annetus

Lõbusa heategevusliku väljakutse viisid massidesse ALSi käes vaevleva 29aastase ameeriklase Pete Fratesi sõbrad, kui Pete avaldas Facebookis üleskutse, kus ta räppar Vanilla Ice’i hiti "Ice Ice Baby" saatel silmi pilgutab. Kõne- ja liikumisvõime on haigus temalt röövinud. "Külm vesi ja ALS ei sobi hästi kokku," põhjendas Pete oma kuivaksjäämist video saatetekstis.

Kuid reeglid on järgmised: sa kallad endale kas ise ämbritäie jääkülma (või jääkuubikutega) vett pähe või lased seda teha kellelgi teisel. Samal ajal tuleb seda filmida. Seejärel paned filmi sotsiaalmeediasse üles ning kutsud nimeliselt kolm inimest tempu kordama. Kes 24 tunni jooksul väljakutset vastu ei võta, peab veebiküljel www.als.org ALSi ühingule 100 dollarit annetama. Ühing on võtnud eesmärgiks rängale tõvele punkt panna. Muidugi võib annetuse teha ka märjakssaaja.

Annetusi juba kümneid miljoneid dollareid

Vaevalt oli Ice Bucket Challenge’i korraldajatel aimu, kui pööraseks internetisensatsiooniks kampaania kujuneb. ALSi ühingu kontole on laekunud tänaseks mitukümmend miljonit dollarit. Enne Pete’i olid kampaaniat tutvustanud USA golfikanali telesaate "Morning Drive" juhid, kes 30. juunil end otsesaates märjaks lasid kasta.

USA mainstream-publik sai väljakutsest teada 15. juulil, kui populaarne saatejuht Matt Lauer Austraalia golfiässa Greg Normani utsitusel NBC "Today Show’s" külma sahmaka kaela sai. Lauer esitas omapoolse väljakutse elustiiliguru Martha Stewartile, skandaalsele raadio-DJ-le Howard Sternile ning NBC saatejuhile Brian Williamsile. Paari nädalaga oli Ice Bucket Challenge’ist kujunenud internetisensatsioon, milles osalesid paljud meelelahutusstaarid, poliitikud ja sportlased.

Needitud supeltrikoos Lady Gaga valas endale tummalt hõbevaagnast vett kaela, režissöör Steven Spielberg aga naeratas laialt. Tehnikageenius Bill Gates oli püsti pannud spetsiaalse agregaadi, mille küljes oleva tündri ta endale pähe tühjendas. Läbimärjaks said nii Mark Zuckerberg, Cristiano Ronaldo, Jennifer Lopez, Taylor Swift, Tom Cruise, Robert Downey juunior, Robert Pattinson kui ka meediamogul Oprah Winfrey (hirmsa röögatuse saatel). Bikiinides Gwyneth Paltrow esitas väljakutse oma eksmehele Chris Martinile, moelooja Stella McCartneyle ning näitleja Cameron Diazile. Telesarja "Skandaal" täht Kerry Washington võttis vastu kaks veevalangut – ühe kogu näitetrupi ja teise enda nimel. Kampa lõid ka haiglasarja "Grey anatoomia" näitlejad. Isegi Ameerika moepiibli Vogue kurikuulus peatoimetaja Anna Wintour lasi ülla ürituse nimel oma elegantse soengu üle ujutada.

President Obama ei võtnud vedu

Tänavusuvise kassatüki "Galaktika valvurid" täht Chris Pratt üritas jääkülmast veelaadungist pääseda, rüübates Blue Ice Vodkat ja Smirnoff Ice’i – kuid sõbrad kallasid talle rõdult ikkagi jäätükkide kolinal mitu sahmakat vett kaela. Endine "Kahe ja poole mehe" staar Charlie Sheen valas endale kastrulist pähe rahatähti ning lubas annetada 10 000 dollarit, kutsudes teisi üles samasugust annetust tegema.

President Barack Obama on jääkülmast dušist paraku keeldunud, ehkki talle esitas väljakutse Bobby Kennedy 86aastane lesk Ethel. USA riigipea eelistas annetada sada dollarit. Obamat kutsusid kampaanias osalema ka korvpallituus LeBron James, paroodialugude autor "Weird" Al Yankovic ja poptäht Justin Bieber. Viimane on endale jääpange kaela kummutanud juba kaks korda.

"Täna kutsun üles kõiki oma Belieber’eid üle kogu maailma. Ma tean, et teil on jääpang olemas!" tiivustas ta oma poolehoidjaid.

Kampaania algataja sai õnnetult surma

Ice Bucket Challenge’i üks algatajatest, ALSi põdeva Pete Fratesi 27aastane sõber Corey Griffin sai 16. augusti öösel õnnetult surma. Nantucketi (Massachusettsi osariik) politsei teatel hüppas noormees Nantucketi sadamas kahekorruseliselt kaihoonelt vette ja uppus. Sõbra sõnul oli nooruk murdnud kaks kaelalüli.

Corey oli äsja naasnud heategevusürituselt, kus ta kogus ALSi põdejate heaks 100 000 dollarit. Paar tundi enne surma oli ta helistanud isale. "Ta oli maailma õnnelikem kutt," ütles Robert Griffin Boston Globe’ile.

"Ta ütles, et on paradiisis."

Veega kallasid end üle ka Lauri Pihlap ja Grete Šadeiko

Ameerikas õppiv mitmevõistleja Grete Šadeiko (parempoolsel pildil) lasi end külma veega üle valada oma õel Gritil ning andis väljakutse edasi oma Ameerika sõpradele. Kausitäie külma vett kallas endale eile hommikul pähe ka Lauri Pihlap (vasakpoolsel pildil) ning avaldas selle tõestuseks Facebookis video.

"Heiki Tracman (Style Wave) viskas mulle väljakutse," põhjendas laulja oma osalemist Ice Bucket Challenge’is.

"Kuna hommikuti on raske ärgata, siis otsustasin selle nurga alt vaadatuna, et... MIKS MITTE," kirjutas Lauri sotsiaalvõrgustikus ning lubas, kui vähegi õnnestub, ka mõne heateo teha.

"Sest heategevuse eesmärgil see liikumine ju maailmas käima tõmmati. Igatahes, hommikuse äratajana on see jääpang päris mõjuv – uni on peoga pühitud."

Pihlap kutsus järgmisena osalema oma sõbrad Rein Kahro, Tanja Mihhailova ja Fred Podneki. "Teie kord! Ämbrid pähe!" Triin Tael

Noormees pööras õllemängu heategevuseks

Õhtuleht kirjutas veebruaris, kuidas Tallinna noormees Juhan tõi aasta algul sotsiaalmeedias levinud õllejoomismängu ootamatu käänaku. Ta laadis Facebooki üles video, kus joomise asemel ulatab toidukoti juhuslikult kohatud naisele, kes prügikastis sobras.

"Keegi ei pea jooma kaamera ees õlut, kui ta ei taha. Ma arvan, et selle asemel võiksid kõik teha midagi head," seisab Juhani videole lisatud kirjas.

"Ma ei soovi, et raiskaksite suurt raha, et teha kellelegi head. Pange lihtsalt mõni inimene oma ümber naeratama and that’s all," seisab postituses, mida jagati Facebookis tuhandeid kordi.