NIME VEEL POLE: 18. augustil ehk kaks päeva enne Reimo sünnipäeva sündinud tüdruk pole veel nime saanud. «Nime andmiseks on seadusega antud kuu aega, aga eks me tegeleme sellega juba lähiajal,» ei soovi Reimo lapse nime enne ametlikku registreerimist avaldada.Foto: Erakogu
Inimesed
22. august 2014, 07:00

Geiaktivist Reimo Mets sai tütre: "Mu lapsel on kaks ema ja kaks isa."

"Mu lapse ema elab naisega, mina elan mehega, nii et mu lapsel on kaks ema ja kaks isa. Nii lapse emal kui ka minul on lapse hooldusõigused. Lapse jaoks ei ole mingit vahet, mitu isa või ema tal on. Loeb vaid see, et ta oleks soovitud ja armastatud," ei näe isaks saanud geiaktivist ja jurist Reimo Mets (34) mingit probleemi selles, et tema lapsel saab olema kaks kodu.

"Eestis on tuhandeid üksikvanemaid, mida halba saab olla selles, kui lapsel on rohkem vanemaid kui kaks? Lapsele ei ole see mingi probleem, tema jaoks on tähtis, et temaga tegeldakse, et ta saaks süüa ja mängida," on Metsa meelest lapse heaolu palju tähtsam kui traditsioonilisest peremudelist kinnihoidmine.

"Miks sul on mitu ema või isa? Need küsimused keerlevad üksnes täiskasvanute peas, see on nende probleem – Nõukogude Liidu pärand, mis on inimestele ajusoppi kinni jäänud," leiab Mets.

Samas ei vaidle Mets selle vastu, et ema ja lapse suhe on eriline ning esimestel elukuudel on lapsele hädavajalik ema. "Kuna vastsündinu vajab eelkõige ema, siis on loomulik, et ema ja laps on praegu koos. Mõlemad tunnevad ennast hästi ning on juba haiglast koju saanud," räägib Mets.

"Minu kui isa roll on praegu olla toetav ja lahendada olmeprobleeme," on ta igati abivalmis.

"Samas on neil suureks abiks ka naise elukaaslane, kellel on lapsekasvatamise kogemus juba olemas, kuna peres kasvab 6-7aastane tüdruk," usaldab Reimo lapse ema ja tema elukaaslast sada protsenti.

Lapse emaga ammused tuttavad

Kes on lapse ema ja kui vana ta on, jätab Reimo praegu siiski veel avaldamata. "Tegemist on tubli tööka eesti naisega, kes on iseenda perenaine ja eduka ettevõtte juht," jääb Reimo diskreetseks.

"Lapse ema elab väikeses kohas ja see võib tekitada mõttetut peavalu – seepärast on parem tema nime avalikustamisest parem hoiduda," selgitab Mets.

"Me oleme lapse emaga ammused tuttavad. Temal oli kindel soov last saada ja mina tahtsin ka isaks saada. Rääkisime sellest. Proovisime. Kehaväline ehk kunstlik viljastamine võttis oma aja, kuid 1,5 aasta pärast saimegi tütre. See on väga oodatud ja ilus laps!" on Reimo isaks saamise üle õnnelik.

"Meil on kahe peale kokku tegelikult mitu kodu nii maal kui ka linnas. Maal on lapseootel naisel aga suvel parem olla ja ka lapsel on seal rahulikum kui linnakorteris. Me oleme mõlemad looduslähedased inimesed," ütleb ta.

Reimo sõnul tuli lapsesaamise initsiatiiv naiselt, kelle sõbrannad teadsid, et ka tema tahab isaks saada. "Head ühised sõbrannad, keda me nimetame omavahel ristiemadeks, viisid meie soovid kokku. Minul ei olnud midagi selle vastu, et selle naisega laps saada, mulle sobis nii tema iseloom kui ka välimus, kuid mis põhiline – ma tean, et kui minuga peaks midagi juhtuma, saab naine lapsekasvatamisega ka iseseisvalt hakkama. Ma olen temas kindel," kiidab ta oma lapse ema.

"Naised valisid minu, kuna nende arvates sobisin ka mina isarolli hästi – olen tark ja ilus," naerab Reimo.

Reimo arvates huvitab inimesi ikka see, kuidas geid omavahel lapsi saavad. "Enne kunstlikku viljastamist proovisime ka nii-öelda koduseid vahendeid. Youtube’is on olemas selleteemalised videod. Lihtsalt mina lasin topsi ja tüdrukud tegelesid edasi," meenutab Reimo.

"Paraku ei olnud sellest abi ja tuli siiski meedikute poole pöörduda."

Kehaväline viljastamine on keeruline protsess, mis nõuab omajagu kannatust ja aega, teab Reimo. "Tuli anda mitmeid proove, läbida mitmeid protseduure. Näiteks mina pidin andma spermaproovid, naine sööma teatud tablette. Viljastumine võttis aega. Mingid protseduurid maksis teatud määral haigekassa kinni, midagi tuli ka endal maksta."

"See on parim sünnipäevakink!"

Mets on õnnelik, et sünnitus kulges komplikatsioonideta. "Sünnitus läks suurepäraselt! Kümne palli süsteemist üheksa. Võib ütelda, et see oli ideaalsünnitus," kiidab Mets.

"Mina ise sünnitusel kaasas ei olnud, kuna mul ei ole vere nägemisega head suhted."

Ühtlasi on Mets mõelnud, et peaks suurema kodu muretsema. "Praegu mahume elukaaslase Sten Tamariga kahetoalisse korterisse ära, aga kui laps tuleb minu juurde, oleks hea, kui tal oleks alati oma tuba," mõtleb ta tulevikule.

Reimo sõnul ei olnud Stenil, kellega ta on koos elanud veidi üle aasta, midagi selle vastu, et ta soovib last. "Rääkisin talle oma soovist ja võimalikust plaanist. Ta toetas mind igati," meenutab ta.

"Isaks saada on väga tore, see on suur sündmus! See kõik on väga kihvt. Inimene peab ise seda kogema, seda on raske sõnadesse panna!" olid Reimol isaks saades emotsioonid laes. "Kui paljud vanemad räägivad, et laps on ema või isa nägu, siis minu meelest on laps eelkõige lapse moodi. Meil on ilus laps!" on Reimo arvates veel vara rääkida, kelle moodi tüdruk on.

"Seda võin küll ütelda, et Lõvi on Lõvi," naerab Mets, kes on samuti Lõvi tähtkujus sündinud.

"Hääl on tal kõva, juuksed peas. Ta on pigem rahulik laps ja juba saab kindlaks teha ka seda, miks ta kisab – kas see on hädakisa või on tal kõht tühi," saab värske isa lapse soovidest juba aimu.

"Tüdruku sünd oli mulle justkui sünnipäevakingitus. Minu sünnipäev oli 16. augustil, laps sündis 18. augustil. See ei olnud nii plaanitud, kukkus iseenesest välja. See on parim sünnipäevakink, mida ma olen saanud!" on Reimo õnnelik.