Ülal (vasakult): Hermes Brambat ja Arthur Virve. All (vasakult): Peeter Brambat ja artikli autor Tõnu Virve.Foto: Arthur Virve
Film
19. august 2014, 20:14

Filmimees Tõnu Virve oma kolleegide lahkumisest: pojad jätkavad isade tööd (9)

Filmirežissöör, kunstnik ja produtsent Tõnu Virve meenutab oma kauaaegseid kolleege Rein Karemäed ja Peeter Brambatit, kes hiljuti meie seast lahkusid. Virve ütleb, et Karemäe ja Brambati lahkumine on oluline pöördepunkt kultuurimälu pidevuse jäädvustamisel ning samas on see märk uue filmipõlvkonna kohalejõudmisest, kus pojad jätkavad isade tööd.

"Käimasolev kaubandussõda muudab kogu maailma tundmatuseni. Eesti kui "Piiririigi" kontseptsioon haihtub kosmiliseks tolmuks ja eestlaste odav tööjõud on muutunud muinasjutuks. Nii tõdesid Eesti arvamusliidrid päevi tagasi Paides," kirjutab Tõnu Virve. "Kahekümne esimese sajandi tuhud on muutunud võimsaks – ta sünnitab valuliselt oma aega ja uue aja müüriseppi.

"See vana maailm, mis oli kord mu ümber, kaob kiiresti. Maailm, mis oli olemas juba mu lapsepõlves ja mis vahest just selletõttu tundus, et see on igavene." Nii kirjutab Karl Konstantin Ristikivi oma "Päevaraamatus" möödunud sajandi keskel.

Igal põlvkonnal on vastutus sirguva sugupõlve ajaloolise mälu jätkusuutlikkuse kasvatamisel ja talletamisel. Kauaaegsete heade kolleegide Rein Karemäe ja Peeter Brambati lahkumine on oluline pöördepunkt kultuurimälu pidevuse jäädvustamise isikliku vastutuse tõusul veel elavate ja kogenud filmikultuuri loojatele.

Samas on see märk uue filmipõlvkonna kohalejõudmisest. Teater Muusika Kino filmitoimetaja Sulev Teinemaa poeg õpib Londoni kõrgkoolis filmiajalugu, Peeter Brambati ja Rein Karemäe pojad jätkavad isade loodud stuudiote juhtimist. Nii on juba kujunenud ka meie teistes kultuurivaldkondades, et pojad jätkavad isade rajatud elutööd.

"Aeg möödub, generatsioonid tulevad ja lähevad, ja varsti on nende kord, kes elule ootusrikkalt vastu vaatavad ise lautsil lebada ja oodata puusärgi valmissaamist," võtab eluringi kokku kirjanik Ristikivi oma valmimata teose "Kuus lauda" idee sünopsises.

Hiljuti tehtud Eesti noorima filmiprodutsendi Arthur Virve foto isadest ja poegadest Peeter Brambati stuudios "AD Oculos Film" on nüüdseks muutunud põlvkondade järjepidevust kinnitavaks ajalooks."