RAHVA LEMMIK: Cliff Richard 2012. aasta juunis kuninganna Elizabeth II trooniletõusu briljant­juubeli pidustustel. Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
19. august 2014, 07:00

Kas süütu Cliff langes nõiajahi ohvriks? (4)

Eelmisel nädalal šokeeris maailma üldsust uudis laulja Cliff Richardi kodu läbiotsimisest seoses pedofiiliakahtlusega – ta olevat 1985. aastal kristlikul kontserdil alla 16aastasele poisile kallale tunginud, kuid 73aastast lauljat pole tänaseks politseisse vestlusele kutsutud.

Kas Peeter Paanina iginoorusliku välimuse säilitanud poissmees langes nõiajahi ohvriks, nagu väidab tunnustatud Briti telesaatejuht Michael Parkinson?

Briti ringhääling BBC levitas eelmisel neljapäeval saatelõiku Cliff Richardi lukskorteri läbiotsimisest, sellal kui staar ise oma Portugali majas puhkas. Cliffi kodukandi Lõuna-Yorkshire’i politsei seletas, et uurib süüdistust, mille kohaselt laulja käitus 1985. aastal siivutult alaealise koolipoisiga. Sunday Mirrori teatel väidetakse, et Cliff ründas poissi kristlikul suurüritusel, mille Sheffieldis korraldas kuulus Ameerika jutlustaja Billy Graham ning kus ta ise üllatusesinejana üles astus.

Miks Cliffi pole vestlusele kutsutud?

Cliff kinnitas ametlikus avalduses, et süüdistus on täiesti alusetu. "Ma ei viibi praegu Ühendkuningriigis, kuid on endastmõistetav, et kui politsei peaks soovima minuga rääkida, teen ma sellega täielikult koostööd." Ehkki Lõuna-Yorkshire’i politsei on avalikult teatanud soovist Cliffiga vestelda, pole Daily Maili teatel juhtumi uurijad ametlikult tema poole pöördunud. Laulja ei taha võimudega sõnasõda alustada, kuid on säärase kohtlemise üle ärritunud.

Sunday Mirrori teatel võttis politsei väite, et Cliff pilastas 1985. aastal alaealist noormeest, uurimise alla juba aasta tagasi, kuid asitõendeid staari ülekuulamiseks nappis. Cliff ja tema advokaadid olid kõlakatest teadlikud ning kaalusid artisti maine kaitsmiseks avalikku ülesastumist. Sissetung tunnustatud laulja koju ja viietunnine läbiotsimine olnud nende jaoks šokk. "Sir Cliff ja tema meeskond soovib seletust, miks juurdlus on nii kaua kestnud ning miks nad ilma hoiatamata tema koju tungisid," räägib Mirrori allikas.

Sunday Mirrori väitel kerkis süüdistus esile 2012. aasta oktoobris, mil väidetav ohver võttis ühendust ajakirjanik Mark William-Thomasega. William-Thomas, endine politseiuurija, tegi parajasti dokfilmi eesmärgiga paljastada populaarse briti tele- ja raadiosaatejuhi Jimmy Savile’i arvukad seksuaalkuriteod. William-Thomas kinnitas Sunday Mirrorile, et edastas politseile nii Cliff Richardi väidetava pilastusohvri süüdistused kui ka uut infot laulja kohta.

Politsei otsib info lekitajat

Endine BBC saatejuht sir Michael Parkinson (79) väidab, et Briti ringhääling ei oleks pidanud läbiotsimist nii suure kella külge panema. Tema hinnangul on Cliff Richard on langenud nõiajahi ohvriks. Ka mainekas inimõiguste advokaat Geoffrey Robertson süüdistas politseinikke, et nood olid kohelnud lauljat, nagu olnuks too pangaröövel või massimõrvar, kuid jätnud ta pärast läbiotsimist teadmatusse. "Usutakse, et kus suitsu, seal tuld, aga vahel on tegu ainult suitsumasinaga," ütles Robertson.

Lõuna-Yorkshire’i politsei omakorda on alustanud sisejuurdlust läbiotsimise teate lekitaja leidmiseks. Kui kaheksa politseinikku korterit läbi otsima tulid, olid ju BBC kaamerad ja reporter Cliffi koduväravate ees ootel.

Elab koos mehega, aga pole enda sõnul homo

Põlise poissmehena on Cliff Richard pidanud aastaid tõrjuma kuulujutte enda eraelu kohta. Kuid tema elukorraldus on tõepoolest isevärki.

Cliff viibis läbiotsimise ajal Portugalis Guias, kus tal on kõrgete müüride ja raudväravatega häärber kesk viinamarjaistandust. Quinta do Miradouro on Sunday Mirrori teatel ehtne tsitadell, kus staari ümbritsevad ammused usaldusisikud. Cliffile on terve elu toeks olnud tema kolmest õest noorim, 64aastane Joan Webb. Kuid aastaid on Cliffi kauane kaaslane olnud John McElynn, endine Ameerika misjonär, kellega laulja tutvus 2001. aastal reisil New Yorki. John juhib Cliffi majapidamisi Portugalis, Suurbritannias ja Barbadosel, kuid on staari kinnitusel ka tema püsiseltsiline. Siseringi kuulub veel Cliffi mänedžer Malcolm Smith (63), kes on tema alluvuses töötanud 1987. aastast peale. Laulja endine mänedžer Bill Latham elas temaga samuti aastaid koos. Cliffi ei häirinud, et tema ja Lathami kentsakas elukorraldus kuulujuttudele alust andis. "Mulle ei meeldi üksi elada, nii et on tore, kui keegi mulle seltsiks on. Mulle ei meeldi üksi reisida, üksi olla, üksi süüa – mulle ei meeldi mitte midagi üksi teha." Staar lisas, et temaga ühe katuse all elas ka Lathami sõbratar. "Kui Bill lõpuks välja kolis, siis seetõttu, et nad tahtsid pruudiga omaette olla."

1996. aastal kinnitas särasilmne rahvalemmik kategooriliselt: "Ma ei ole gei!" Ent kuulujutud pole vaibunud. Räägitakse, et staar eitab oma seksuaalset suundumust seetõttu, et see ei klapi tema kui kristliku muusiku kuvandiga. 2008. aastal ilmunud autobiograafias rääkis Cliff ainult varasematest naissuhetest. Nooruses seostati teda näiteks "Grease’i" tähe Olivia Newton-Johniga. Kuid enda sõnul on Cliffile muusikukarjäär abiellumisest alati tähtsam olnud.