LÜKKAB ÜMBER: «Igal aastal toimuvat Paradoksi reinkarnatsioon. Tegelikult oleme natuke elus kogu aeg,» ütleb Jaan Reim. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
18. august 2014, 07:00

Haapsalu rokifestival äratas ellu kunagise menubändi Paradoks (8)

Keskmise põlve muusikafännid mäletavad imehästi Tallinna ja Tartu bändide sekka ära eksinud Paide raju hevipunti Paradoks, õigemini nende ühte lugu "Ära möödu must lähedalt". Kui vahepeal tekkis kahtlus, kas bänd enam eksisteeribki, siis laupäeval Haapsalu raudteejaamas toimunud rokkfestival "Rock Nektar" kinnitas, et eksisteerib küll. Isegi väga.

Kuigi pean end kindlasti keskmisest suuremaks melomaaniks, tuleb tunnistada, et nooruseas ei teadnud ma 1979. aastal loodud ja põhiliselt kuueliikmelisena eksisteerinud Paradoksilt muud lugu kui "Ära möödu must lähedalt". "Vaikus" ja "Võlg" tulid 1980. aastate alguses täie vungi sisse saanud pundi repertuaari natuke hiljem.

Aastakümnete jooksul anti kontserte Eestis, lisaks Lätis, Leedus, Venemaal, Moskvas, Kasahstanis ja Soomes. Kasahstanis sündis ka nende publikurekord – 200 tuhat kuulajat vabaõhukontserdil. Kümme aastat pärast esimest kontserti Viljandis bändi tegevus sisuliselt lõppes, korraks tuldi kokku veel 1996. aastal, et salvestada mõni lugu. Paradoksi asutajaliige, kõik 35 aastat kitarri näppinud Jaan Reim kinnitab, lõpulugu pole nad bändiga siiski kunagi mänginud ja oma 30. tegutsemisaasta tähistamiseks tehti ka väike kontsert-tuur. Praegu on tema sõnul normaalseks intervalliks saanud üks korralik kontsert aastas.

Seda meeldivam oli heategevuslikul rokkfestivalil "Rock Nektar" tõdeda, et bändil on oma hümni kõrvale (Jaan Reim: "Ilmselt on tegemist looga, millega me, pillid kaelas, ka hauda läheme" ) häid lugusid nagu varnast võtta. Igatahes õiged hevifännid ajasid neid kuulates pöidlad tunnustavalt püsti ja unustasid õlleklaasigi joomata. Igatahes miski ei reeda, et elu on Paide muusikakooli lõpetanud poisid üle Eesti laiali pillutanud ja ühist harjutamisaega on raske leida.

Paradoksi selle aasta kontsert on veel ees

Nagu ütles Paradoksi eestvedaja Jaan Reim, on kahest selle suve tähtsast esinemisest hoolimata tunne, et kõige tähtsam etteaste on veel tegemata. "See toimub sügaval sügisel, 8. novembril meie kodulinnas Paides pealkirja all "Paide rock 45", kus astuvad üles kõik meie linnas veel tegutsemisvõimelised bändid. Alustades "Atta-Trolli" kolme koosseisuga. Selle esimest koosseisu kuulasin juba pisikese koolipoisina minagi, endale põlv heameelest värisemas. Ning lõpetades praeguste noortebändidega, kelle arvukat armeed ma pole lõpuni kuulnudki," mahub Reimi kinnitusel loomulikult lavale ka Paradoks.

Peakorraldaja: heategevus näitab muusiku suurt südant

Kui festivali üllatavaim esineja oli Paradoks, siis nimekaimatest astusid üles Psychoterror ja No Big Silence. "Rock Nektari" peakorraldaja Marko Kasepalu kinnitusel ühtegi festivalil esinenud bändi polnud vaja pikalt meelitada. "Teades viiendat aastat toimuva väikelinna festivali aset ja meelsust tulid pooled pundid oma sooviavaldusega ise ja teistele piisas vaid kutse saatmisest. Samas tean, et üheski ansamblis ei mängi ainsatki muusikut, kelle lähikonnas keegi abi vajaks. See kõik käib lihtsalt muusikute suure südame juurde," kiidab korraldaja hevimeeste üllameelsust.

Tänavu aidati Haapsalus elavat 13aastast Anettet, kes põeb haruldast haigust (lihasdüstroofia), mille tõttu peab ta kogu oma elu ratastoolis veetma. Ema kasvatab ratastoolis olevat last üksinda, raha kogutakse spetsiaalse auto ostuks, et laps pääseks kas või eriarsti juurde.

Fondi "Aita Anette liikuma" saab toetada ka kandes raha Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu annetuskontole Swedbankis 221030393016, märkides selgitusse "Aita Anette liikuma".