NAGU KALA VEES: Koostöös National Geographicuga väntas tänane juubilar James Cameron dokumentaalfilmi sellest, kuidas ta sukeldus ihuüksi maailmamere kõige sügavamasse punkti. Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
16. august 2014, 10:00

James Cameron: väntan megahitte vaid oma allveehobi rahastamiseks

Täna 60 aastaseks saav Hollywoodi lavastaja James Cameron kinnitab, et enamik tema filme on mere- ja kosmosekesksed vaid ühel põhjusel – nii saab ta tegelda ka oma suurte kirgedega: allvee- ja kosmoseuuringute ning tehnoloogiaga.

AskMenile antud intervjuus tunnistab režissöör, et ka üks 1990ndate legendaarsemaid linateoseid "Titanic" polnud mingi erand: selle lavastamist vastu võttes nägi Cameron suurepärast võimalust korraldada süvavee-ekspeditsioone ja laskuda Titanicu vraki juurde.

"Pärast niisuguse väljavaate avanemist pidin ma täitma vaid oma osa – väntama filmi. Seda ma ka tegin," poetab Cameron asjalikult.

"Titanicu" ja viis aastat tagasi linastunud "Avatari" vahepeal keskenduski Cameron peaasjalikult koostööle USA Mereakadeemiaga, et rahuldada oma

uudishimu ja osaleda teadusuuringutes.

Ta on õppinud süvaveeakvalangistiks ja vändanud National Geographicule dokumentaalfilmi allpool veepiiri toimuvast.

Merekeskne elu ja "Terminaator"

Mehe mereuuringute armastus ulatub kaugesse lapsepõlve: uudishimuliku, kuid praktilise inimesena mõistis tulevane lavastaja juba varakult, et kõik merega seonduv on kättesaadavam kui kosmoseuuringud, seega tasub panustada esimesse. Küsimuseks jäi vaid, kust saada oma kire rahuldamiseks raha.

Pärast õnnelikku lapsepõlve Kanadas ja poolelijäänud ülikooliõpinguid otsustas "Star Trekist" võlutud Cameron hakata filme väntama.

Möllinud end Roger Cormani stuudiosse väikesepalgalisele tööle, hakkas Cameron sepistama stsenaariume ning edu tuli üsna varsti. Läbimurre saabus "Terminaatoriga". Sestpeale on ta üha rohkem tööd murdnud, et oleks raha veelgi enam tegelda südamelähedaste allveeuuringutega.

Küsimusele, kas toimekas lavastaja ka puhata oskab, vastab Cameron protestivalt: "Muidugi oskan! Me veedame perega koos palju aega. Aga enamasti käime siis mere peal jetiga sõitmas või teeme muud merega seotut."

Cameron oskabki vaid laialt ette võtta. Tema filmid "Sügavik", "Terminaator 2", "Ausad valed", "Titanic" ja "Avatar" on olnud tohutu suure eelarvega, kuid õnneks on enamik raha ka tagasi teenitud. Kinoskäijat võrgutab Cameroni pühendumus realiseerida oma fantaasiaid ja keskenduda detailidele.

Nii näiteks tundus "Avatari" järel ju uskumatuna, et ta plaanib filmile vändata kolm järge: juba esimeses osas oli väga vähe sisu, sest suurem tähelepanu läks eriefektidele. Aga järjed tulevad.

Cameroni ulmelembust arvestades on üllatav, et tema lemmikstseen oma filmidest on "Titanicust" – hetk, kui Rose ja Jack esimest korda suudlevad. Nii sentimentaalne valik! Mõistagi selgub kohe, et see stseen pole suverään emotsionaalsetel põhjustel. "Mulle meeldis, kuidas me seda filmisime. DiCaprio ja Winslet küsisid, kuidas nad seda tegema peaksid. Ma moodustasin oma kätest kaks suud, lõin neid kokku ja ütlesin, et vot nii!" meenutab Cameron.

Sedasi, daamid ja härrad, võidetaksegi parima lavastaja Oscar!

Äkiline iseloom ja "Titanic"

Filmimaailmas suuri tegusid teinud Cameronile heidetakse tihti ette, et ta on liiga kannatamatu. Näiteks virutas ta kord ümber võttemeeskonna teelaua, sest need tegid endale keset tööpäeva omavoliliselt pausi.

Kui seda meenutada, ärritub Cameron silmapilk: "Vabandage, see oli aastaid tagasi!" Kuid tunnistab sekund hiljem rahunedes, et ta tõesti eeldab oma näitlejatelt ja võttemeeskonnalt sama suurt pühendumust nagu temal.

Kirju eraelu ja telekakeeld

Pärast "Titanicu" linastumist ütles Kate Winslet, et Cameronil on uskumatu temperament.

"Mina temaga enam ühtegi filmi ei tee. Või noh, ehk vaid siis, kui selle eest hästi palju raha saab," naljatas Winslet. Cameron on veendunud, et allveeuuringud, mida ta on kümne viimase aastaga teinud, õpetasid kõige muu hulgas talle ka kõvasti kannatlikkust ning on teda kui ülemust võttepaigal kindlasti pehmendanud.Kuigi välispidiselt matšolik, on just Cameron see mees Hollywoodis, kes kirjutanud mõne parima naisrolli.

"Ma pole seda ise tähelepanuväärseks pidanud. Tähelepanuväärne on hoopis see, kui vähe häid naisrolle Holly-woodi filmides muidu on. Naistest tehakse kas mehed või siis läikivas mustas kostüümis superkangelased," vabandab lavastaja.

Cameroni äkiline iseloom annab vihje mõistmaks, miks ta on isegi Hollywoodi kohta märkimisväärselt palju lahutanud.

Cameroni praegune abikaasa Suzy Amis on meha viiest abikaasast kõige kauem vastu pidanud ja püsinud mehe kõrval juba 14 aastat. "Ilmselt ei jaksa ma enam naisi vahetada," möönab Cameron.

Enne oma praeguse abikaasa juurde pidamajäämist on lavastaja olnud neli korda abielus, sealhulgas "Terminaatorist" tuttava Linda Hamiltoni, produtsent Gale Anne Hurdi ja lavastaja Kathryn Bigelow’ga.

Nüüd elab Cameron abikaasa Suzy ja viie lapsega vaheldumisi Uus-Meremaal ja Los Angeleses.

"Ma ei tahtnud, et mu lapsed kasvaksid üles ainult Los Angeleses. See on mürgine keskkond. Me oleme kõik taimetoitlased, kasvatame oma California maamajas ja Uus-Meremaal orgaanilist toitu. Ma tahan, nagu ilmselt kõik lapsevanemad, et minu lapsed kasvaksid üles kindlate väärtushinnangutega," ütleb Cameron.

Muu hulgas on maailmakuulsa lavastaja kodus keelatud televiisori vaatamine. Erandiks on filmid, kuid ka neid võib nautida vaid kogu perega, kusjuures vaadatav linateos selgitatakse välja perekondliku hääletusega.

"See õpetab lapsi lahendama konfliktiolukordi. Oleme kõik koos ühes ruumis, nagu meie esiisad igiammustel aegadel, ja peame leidma kõigile sobiva lahenduse," valgustab Cameron oma kasvatusteooria ürgseid juuri.

Ainult et kuuldavasti elab tema pere tagasihoidliku koopa asemel hiigelsuures villas, eriti muljetavaldav olevat kodu Uus-Meremaal.

"Ah, olge nüüd, palju uhkemaid kodusid on olemas!" nähvab lavastaja selle jutu peale kärsitult.

"See on üsna püha tunne, kui külastad paika, mida inimsilm veel näinud pole."

Eile esilinastunud dokumentaalfilmis "Deepsea Challenge 3D" astub James Cameron hittfilmide lavastajarollist päris kaugele, sukeldudes allveelaevaga ihuüksinda maailma kõige sügavamasse veealusesse punkti.

Nimelt käis mees ühekohalise allveelaeva Deepsea Challengeriga ära Vaikse ookeani lääneosas Mariaani süvikus 10 898 meetri sügavusel.

Teel sinna tegi lavastaja teadustööd – jäädvustas 3D-kaameratega tervelt 68 veel seni tundmata mereeluka liiki ja kogus merepõhjast proove.

"See on üsna püha tunne, kui satud paika, mida inimsilm veel näinud pole," ütleb Cameron ja kinnitab, et tegu on kõige raskema lavastajatööga.

"Ookean pole ju meie käsikirja lugenud, nii et ta ei ole alati koostööaldis," meenutab Cameron võttepäevadel möllanud tormi.

Nüüd, kui film kinolinal, võtab Cameron lühikese puhkuse, et siis jälle täie hooga "Avatari" järgede (jõuavad ekraanile 2016., 2017. ja 2018. aastal) kallal tööle asuda.

Kus ja kuidas James Cameron puhkab?

Tahitil.

Mõistagi sukeldudes.