ELU KÄIB: Raamatupoodidesse jagub kliente ka suvel. Foto: LAURA OKS
Inimesed
16. august 2014, 13:00

Mida suvel ostetakse: juunis kergemat kirjandust, augustis kokaraamatuid (2)

"Me ei saa öelda, et suvel raamatuid vähem ostetaks, tegelikult ostetakse raamatuid kogu aeg," ütleb Apollo raamatupoe müügi- ja turundusjuht Eha Pank. Kas on aga vahet, mida ostetakse puhkuse- ja mida tööajal?

Suvise raamatumüügi kohta toob Eha Pank välja, et laotuulutuskuul juunis müüakse rohkem kergemat kirjandust, augustis kasvab huvi hoidiste tegemisest kõnelevate raamatute järele.

Müügiedetabelit see siiski kuigivõrd ei mõjuta. Apollo müüdumate raamatute tipus püsivad endiselt armastatud Eesti autorite Indrek Hargla "Apteeker Melchior ja Tallinna kroonika" ning Valdur Mikita "Lingvistiline mets".

Aga edetabelis

leidub ka uusi asju, nagu Mari Metsalliku "Metshaldja päevik" ja Heinz Valgu "KuKu klubi kuldsed aastad", millele tehakse juba kordustrükki.

Hästi lähevad toitumisalased raamatud

Panga sõnul müüvad praegu hästi uued kokaraamatud – näiteks need, mis toortoitumist ja paleotoitumist tutvustavad (nendel teemadel pole varem raamatuid ilmunud). Ardi Ravalepiku "Paleotoitumine" on tõusnud Apollo edetabeli teise kümnesse.

"Loomulikult ka marjaraamatud, raamatud hoidistest ja sellised asjad lähevad augustis hästi," räägib müügijuht hooajaraamatutest.

Üllatusena on Apollo tootejuhi sõnul üle ootuste populaarseks osutunud Udo Uibo raamat "Sõnalood", millele on tehtud ka kordustrükk.

Raamatust saab teada näiteks seda, kust tulevad eesti keelde sõnad leib, püksid, taevas ja aitäh, kuidas on sõna abrakadabra seotud hambavaluga või miks meie ütleme emakeel, kui poolakad ütlevad isakeel ja venelased sünnikeel.

Kui Rahva Raamatu esikümnest saab leida ka lasteraamatuid, nagu "Maša ja karu. Saame tuttavaks! Pusleraamat" ja "Maša ja karu. Uued sõbrad" (Rahva Raamatu turundusjuhi sõnul on nende poeketis olnud just lastekirjandus suuremas kasvus), siis Apollos pole lasteraamatutel suvel esikümnesse asja. Eha Park usub, et sügis on lastekirjandusele kindlasti viljakam.

Populaarsed on ka kinolinale jõudnud lood, nagu John Greeni "Süü on tähtedel" ning Minu-sarja raamatud, nagu "Minu Istanbul" ja "Minu California". Ühtset žanri, mis suvel hästi müüks, tema sõnul välja tuua ei saa.

"Praegu on müügi-edetabelis väga erinevaid žanre," räägib Eha Pank, kuid toob välja, et endiselt ostetakse väga hästi ilukirjandust ja poest otsitakse just eesti autoreid.

Uudisteoste hooaeg algab augustis

Müügi- ja turundusjuhi sõnul algas eesti autorite teoste tõus tabelis 2012. aasta sügisel ja see kestab praegugi. Eesti autorite eelistamisel võib tema arvates olla kaks põhjust – esiteks müüvad hästi sarjad, mille iga raamatut pikisilmi oodatakse (nagu Hargla ja Kivirähk).

Teiseks otsitakse midagi teistsugust, nagu "Lingvistiline mets" või "Teekond Siberisse.

"Tundub, et eestlane armastab oma autoreid," tõdeb Pank.

Rahva Raamatu turundusjuhi Kaidi Lauri sõnul ostetakse praegu palju ka kinketooteid. Suvel satub poodi ka tavalisest rohkem turiste.

"Püsivalt käib väga palju noori, kes ostavad võõrkeelseid raamatuid (kõige enam ingliskeelset ilukirjandust). Vanemad turistid küsivad eesti ajaloo ja autorite kohta," räägib Laur. Turundusjuhi sõnul on aga üllatav, et ka eesti noored on hakanud eelistama ingliskeelseid raamatuid eestikeelsetele.

Võrreldes eelmise aastaga, on juunikuu raamatumüük Apollos kasvanud lausa 12%. "Raamat müüb päris hästi praegu," hindab müügijuht. Ühest küljest on põhjus selles, et ketti on laiendatud.

"Võib-olla inimesed lihtsalt hindavad rohkem raamatuid, neil on rohkem ostujõudu," pakub müügijuht.

Eha Pank toob välja ka asjaolu, et raamat on üks odavamaid meelelahutusi: võrreldes teatri-, eriti aga kontserdipiletitega, mis võivad küündida lausa 50–70 euroni, on raamatu keskmiseks hinnaks 10–12 eurot.

Augustis hakkab raamatupoodides ja kirjastustes hooaeg pihta. Nii on ka oodata, et peatselt müüakse rohkem uudisteoseid.

 

Apollo juuni-juuli raamatu-müügi edetabel

1. "Apteeker Melchior ja Tallinna kroonika", Indrek Hargla

2. "Lingvistiline mets", Valdur Mikita

3. "Armastuse maagia", Nastja

4. "Metshaldja päevik," Mari Metsallik

5. "KuKu klubi kuldsed aastad", Heinz Valk

6. "Minecraft. Ehituskäsiraamat", Mojang

7. "Süü on tähtedel" (filmikaanega), John Green

8. "Minu Istanbul. Poolik ja tervik", Hille Hanso

9. "Gunnar Aarma elutarkused 2. osa", koostaja August Aarma, Anneli Sihvart

10. "Minu California. Mull mullis", Ede Schank Tamkivi

Rahva Raamatu juuli raamatu-müügi edetabel

1. "Armastuse maagia", Nastja

2. "Minu California. Mull mullis", Ede Schank Tamkivi

3. "Apteeker Melchior ja Tallinna kroonika", Indrek Hargla

4. "Minu Istanbul. Poolik ja tervik", Hille Hanso

5. "Lingvistiline mets", Valdur Mikita

6. "Maša ja karu. Saame tuttavaks! Pusleraamat"

7. "Sõnalood. Etümoloogilisi vesteid", Udo Uibo

8. "Maša ja karu. Uued sõbrad"

9. "Süü on tähtedel" (filmikaanega), John Green

10. "KuKu klubi kuldsed aastad", Heinz Valk