«Niipea kui oma lehele läksin, tuli ainult nuppu vajutada ja asi klaar – juba oligi mulle suhtestaatuse kutse saadetud.» Ithaka Maria räägib, et Facebookis ei tulnud tal paari­suhte soovijat kaua oodata.Foto: ARNO SAAR
Inimesed
15. august 2014, 07:00

Ithaka Maria: "Nii muusikud kui ka nende austajad on lihtsalt inimesed, kes aeg-ajalt armuvad." (26)

"Kui sulle öeldakse, et sind armastatakse, siis on viisakas vastata! Ma ju ise ka lavalt reaalselt avaldan armastust ja tõesti tunnen seda oma publiku vastu," räägib lauljatar Ithaka Maria, kuidas ta suhtub fännide armastusavaldustesse.

Igaüks teab, mis on ühe tulihingelise fänni tõeline unelm: kui õnnestuks ometi võita oma iidoli süda! Juhul, kui see pole juba võetud…

"Nii muusikud kui ka nende austajad on lihtsalt inimesed, kes aeg-ajalt armuvad," leiab Ithaka Maria.

Talle meenub juhtum elust enesest. Ithaka Maria oli parasjagu üksi ja kogu suhtetemaatika oli veel väga hell.

"Kõige rohkem ihkasid mind paari panna ajakirjanikud. Olin Eestist ära ja hakkas tulema küsimusi, et mis ja kus ja kellega," jutustab ta. Talle tuli naljaga pooleks mõte minna kellegagi paari Facebookis. Kandidaati otsida ei tulnud kaua.

"Niipea kui oma lehele läksin, tuli ainult nuppu vajutada ja asi klaar – juba oligi mulle suhtestaatuse kutse saadetud," muheleb muusik.

Päriselus pole ta tolle austajaga kordagi kohtunud – vähemalt mitte teadlikult. Küll aga suhtles "paar" natuke Facebookis.

"Rääkisime lihtsalt sellist rõõmsat ja pingevaba small-talk`i." Kui kaua Facebooki-maskeraad lõpuks kestis, Ithaka Maria ei mäletagi.

Fännid on talle alati toeks olnud. "Kui minu elus käis totaalne prohmakas, sain pere, lähedaste ja sõprade kõrvalt lisaks tuge just austajatelt, kes võtsid endale heasoovlikult ülesande iga päev mu tuju üleval hoida," kiidab Ithaka Maria.

Ta tõdeb, et äärmuslikke juhuseid polegi tal ette tulnud. "Võib-olla on mul austajatega lihtsalt vedanud – nende hulgas on hulle vähe!"

Millised suhted on austajatega teistel Eesti lauljatel-muusikutel? Kas fännid luuravad pingsalt hetke, kui lemmiku süda peaks äkitselt vabanema? Pakuvad nad ainult oma hingelist tuge või suisa iseennast?

Merlyn Uusküla: "Fännidele meeldib rohkem, kui sa vaba oled."

Lauljatar Merlyn Uusküla arvab, et müügi ja turunduse mõttes oleks artistil ilmselt kasulikum olla vaba ja vallaline.

"Eriti kui oled meessoost lembelaulik – pooled naiskuulajad kaovad ju ära, kes muidu esireas istuvad, kuulavad ja loodavad, et suudavad võita laulja südame," teab ta. "Fännidele meeldib ikka rohkem, kui sa vaba oled. Neil on hea meel, et neil on veel võimalus."

Merlyn on täheldanud seaduspära: kui avalikkus teab, et tal on keegi, jääb kirju vähemaks. Ning vastupidi – kui ta on vaba, võetakse rohkem süda rindu ja pastakas kätte.

"Kõige agaramad kirjutajad on ikkagi mehed," ütleb Merlyn. Leiduvat ka tundelisi tegelasi, kes oma hingeelu väga osavalt värssidesse oskavad valada.

"Neid olen lugenud küll ja mõtelnud: issand, kui armas!"

Päriselus olevat jällegi kohe aru saada: kui keegi meeshing tuleb juttu tegema, siis on tal tavaliselt ka naps või paar juba hinge all.

Kui kirjutajal – enamasti võetakse ühendust Facebooki kaudu – on ka reaalselt midagi sisukat öelda, on Merlyn alati üritanud vastata.

"Aga kui on lihtsalt niisama, et jee, sa meeldid mulle, siis mitte," tunnistab lauljatar.

Kaarel Kose: "Äärmiselt kahju oli neist tüütutest tütarlastest!"

Räppmuusik Kaarel Kose mäletab, et olid ajad, kui ta varjas oma telefoninumbrit üsna kiivalt. Kunagine menuansambel Must Q oli populaarsuse tipul ja kodudes olid veel sellised aparaadid nagu automaatvastajad.

"Üldiselt küsiti stiilis, kas ma olen kodus. Aga ema sai sealt ka kuulata, kuidas noored tüdrukud lubavad… noh, igasuguseid asju," muheleb Kaarel.

Vanasti kujutanud endast omaette väljakutset juba säärane lihtne toiming nagu poeskäik. Kui liigset tähelepanu praegu aga üldse tuleb, siis peamiselt meestelt, kes tahavad kõige ebasobivamatel hetkedel juttu rääkida või koos napsu võtta.

Mis puudutab omaaegseid muusikutest sisse võetud tütarlapsi – mõni neist olevat kaldunud üsna hullumeelsuse piirimaile –, siis nemad tekitasid Kaarlis kahesuguseid emotsioone.

"Äärmiselt kahju oli neist. Ja samal ajal olid nad ka tüütud. Praegu on ikka võrreldamatult rahulikum."

Artjom Savitski: "Tüüpiline lause on: sa oled nii ilus, hakkame käima!"

"Ma ei ole oma avaliku elu jooksul vallaline olnud ja ei oska päris täpselt vastata," tunnistab laulja Artjom Savitski.

"Kuid ma eeldan, et kui populaarne inimene vahetab suhtestaatuse vallaliseks, siis nii mõneski austajas võib tekkida lootus ja soov proovida oma suure iidoli südant võita."

Artjom on tähele pannud, et tavaliselt alustatakse suhtlemist ikka ühise napsuga või mõne üldise ütlusega nagu "Tsau!" või "Kuidas läheb?". Päris klubisse tirimist pole ta kohanud.

"Kuigi teismeliseeas noorukitelt võib muidugi kõike oodata," muigab laulja.

Tüüpiline lause olevat: sa oled nii ilus, hakkame käima!

"Ja ega ma ei vastagi midagi, natuke naeran omaette ja püüan mõista," ütleb Artjom. Seda enam, et kõigil on ju vastavast east meenutada olukordi, mida tegelikult väga ei tahaks mäletada.

Muusik usub, et suhtestaatus võib mõjuda artisti karjäärile kahtepidi.

"Turunduslikus mõttes on muidugi väga palju selliseid trikke, mis võivad osutuda kasulikuks, kuid ainult siis, kui looja ja tema muusika lähevad inimestele korda."

Kui meeslaulja suudab neiusid oma loominguga puudutada, siis pole vahet, kas oled suhtes või vallaline – kontserdile tullakse ikka.

Ja vastupidi – kui artist ei huvita kedagi, pole ka tema vabast südamest mingit kasu. "Aga selline vallaliseturundus võib muidugi töötada, kui muusikul ongi selline Casanova imago. Sellisel juhul võib muusika olla ka teisejärguline," mõtiskleb Artjom.