JÄTKAVAD: Teatrijuhina jääb ametisse Aivar Mäe, balleti kunstilise juhina Toomas Edur. Foto: LAURA OKS
Inimesed
15. august 2014, 07:00

Estonia valmistub sügiseks: "Lülitage telefonid välja, hooaeg algas!"

"Kelle telefon see on?" Just nende sõnadega juhatas teatrijuht Aivar Mäe eile sisse Rahvusooper Estonia uue, järjekorras 109. hooaja. Teatrisaalis sai sel puhul kokku 470 praegust ja tulevast estoonlast.

Mis uudiseid algav hooaeg Estoniasse toob? Balleti kunstilise juhi kohal jätkav Toomas Edur rõõmustas, et uueks hooajaks saavad tantsijad proove teha uue peegli ees.

"Nüüd näeme korralikult ja miski ei värise!" naljatab ta. Ootama jääb Edur veel uut põrandat.

Edur rõõmustab ka selle üle, et pärast viite aastat rääkimist on nüüd Estonia teatri ridades ka oma füsioterapeut, särasilme Sirli Hinn. Eestis on füsioterapeut teatris midagi enneolematut, Inglismaal aga täiesti tavaline ja sissetöötatud amet.

"See näitab, et oleme jõudnud 20. sajandisse," rõhutab Edur. "See on ajalooline moment! Nagu füsioterapeuti on vaja tippsportlasel, nii on ka tantsijatel teda vaja. Ei saa nii, et treener on, aga füsioterapeuti pole!"

Füsioterapeudi kasutada on täiesti nüüdisaegne arstikabinet vaatega otse Tammsaare pargile. Ruumi jagab Hinn kahe massööri ja ühe medõega.

Uue hooaja uuendustest loetleb teatrijuht Aivar Mäe veel seda, et välja vahetati pool arvutipargist ning teatrile tuleb täiesti uus ja oma piletimüügisüsteem. Samuti lubab teatridirektor, et uuel hooajal saab süüa kohapeal küpsetatud saiu – tööle on võetud oma pagar ja kondiiter.

Aivar Mäe teatab, et teater sai endale ioonkapi. "See on kapp, kus hapnikumolekulid eemaldavad frakkidelt higilõhna," selgitab mees.

Kaugematest plaanidest on teatril järgmise aasta puhkuse ajal kavas uuendada saali. "Siit saalist võetakse välja kõik toolid, põrand lihvitakse ja rõdu tehakse tunduvalt suuremaks," räägib Mäe. See kõik lõpeb sellega, et senise 743 koha asemel saab olema 804 kohta.

"See on olnud mu ammune unistus – saada 800kohaline saal," tunnistab teatridirektor.

Teatri loominguline juht Vello Pähn soovis kolleegidele head rutiini, mis prantsuse keeles tema sõnul ka teekonda tähendab. Ta valgustas ka natuke, mis toimus Estonias ja estoonlastega suvel – 30 päeva käis ruumide remont ning Hirvo Surva sai maha laulupeoga.

Rahvusooperi nõukogus vahetab Marko Mihkelsoni välja Maimu Berg.