Birgit Õigemeel ja Indrek Sarrap. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
14. august 2014, 07:00

Birgit Õigemeel: lasin poja ristida samas kirikus, kus mindki lapsena ristiti (36)

"Hageri kirik on pisikesest peale olnud minule justkui teine kodu. Mind on seal ristitud ja leeritatud, käisin seal pühapäevakoolis ja olen Hageri koguduse liige. Ka minu perekond on selle kogudusega lähedalt seotud, nii et tundus ainuõige otsus ka Simeoni selle traditsiooniga õnnistada," selgitab laulja Birgit Õigemeel, miks ta otsustas oma pisipoja just Hageri kirikus ristida.

Simeon oli selleks ajaks kümne kuu vanune. "Mina ja mu elukaaslane Indrek oleme mõlemad pärit perekonnast, kus meid juba pisikesena ristiti ja leeris käisime samuti juba üsna noortena," ei olnud Birgitile ega Indrekule lapse ristimine uus traditsioon.

Birgiti sõnul olid ka tema vanemad ja sõbrad selle poolt, et laps ristitud saaks. "Ristiema on minu õde Sigrid ja ristiisa Indreku parim sõber Mihkel (muusik Mihkel Mattisen – toim). Otsus tuli üsna lihtsalt, kuna tahtsime, et ristivanemad oleksid meile ja meie lapsele väga lähedased ja oma pereliikmed seda kahtlemata on," ei olnud Birgiti sõnul ristivanemate valik keeruline.

"Tundus, et ka ristivanemad olid väga õnnelikud ja kohe ka sellise ilusa kohustusega nõus," meenutab lauljanna.

"Kõik kulges väga kenasti, rahulikult pereringis, ilusal pühapäevasel suvepäeval. Kuna Simeon on juba täitsa suur poiss, siis käitus ka tema väga rahulikult," on Birgitil poja ristimisest, kus olid kohal nii tema kui ka Indreku vanemad, õed peredega ja ristiisa perega, vaid head mälestused.

Birgiti sõnul toimus pärast ristimist kirikus ka väike ristimispäeva pidu. "Vanavanemad kinkisid lapsele ristikese, kuid kandma seda ei pea – hoiame seda seniks, kuni laps suuremaks kasvab ja saab ise otsustada, kas ta soovib seda kanda," selgitas Birgit.

"Kindlasti on ilus mõte ristida ka üks vanematest koos lapsega, kui eelnevalt seda tehtud ei ole – seda erilisem päev sellest saab," leiab laulja, et vanematel ei tasuks loobuda lapse ristimisest üksnes seetõttu, et nad ise pole ristitud.

Läinud nädala lõpul ilmus Birgitil ka uus singel "Kolm kuud", mis on pärit tema viimaselt albumilt "Uus algus" ja räägib tema ja tema elukaaslase Indreku suhte algusest. Loo autor on ei keegi muu kui paari sõber – Mihkel Mattisen.

Birgit Õigemeel: esimesel kohtumisel ei meeldinud Indrek mulle üldse

"Ma mäletan, et meie esimesel kohtumisel mulle Indrek (muusikaärimees Indrek Sarrap – toim) üldse ei meeldinud," avameelitses laulja Birgit Õigemeel mõned aastad tagasi Kroonika veergudel.

"Pärast seda kohtumist rääkisin ma päris paljudele tuttavatelegi, et teate, ma kohtasin seda Violina mänedžeri ja ta ei ole üldse lahe vend. Hiljem tuli välja, et tegemist on kõige armsama ja heatahtlikuma inimesega üldse."

Birgit ja Indrek tutvusid 2010. aastal jõulukontsertide sarja ajal, kus Birgit laulis ja Indrek mängis kontrabassi. Birgiti sõnul said neist jõulutuuril head sõbrad. "Minul see hetk käis vist pisut hiljem kui Indrekul, aga las see jääda ainult minu ja tema teada," jäi Birgit sõpruse suhteks väljakasvamise analüüsimisel napisõnaliseks.

Indrek on seevastu ajakirjanduses kirjeldanud, kuidas Birgit talle kohe silma jäi: "Mina, nagu paljud teised eestlased, nägin tegelikult Birgitit esimest korda superstaarisaates ja mäletan, et juba seda vaadates mõtlesin, et nii tore, mõistlik ja armas tüdruk. Aastad läksid, aga ju siis see esimene tunne jäi kuidagi kripeldama."

Mullu oktoobris sündis paarile poeg Simeon.

Ristiisa Mihkel Mattisen: võtan Simeoni kui enda poega!

"Mulle oli suur au, et mind ristiisaks valiti ja ma ei mõelnud selle ettepaneku üle kaua. Ütlesin Indrekule kohe: "Jah, otse loomulikult!"

Mul ei olnud mõtlemisaega vajagi, sest võtan Simeoni kui enda poega, ta on mulle väga lähedaseks saanud," oli muusikul ja Indrek Sarrapi sõbral Mihkel Mattisenil hea meel, et teda ristiisaks paluti.

"Ristiisaks olemine tähendab seda, et ma olen poisi jaoks alati olemas, jagan talle õigeid väärtushinnanguid, kuulan ta alati ära, toetan ja õpetan. Ta on minule sünnist saati väga kalliks saanud – ma võtan asja hingega!" avameelitseb Mattisen ja ütleb, et ka tema väike tütar Emilia saab Simeoniga väga hästi läbi.

"Ristimine toimus läinud pühapäeval, laps oli väga tubli. Võiks ütelda, et see oli lihtsalt üks ideaalne ristimine – kõik oli pidulik ja ilus. Ja pärast ristimist oli üks vahva istumine Birgiti vanemate koduaias," meenutab Mattisen.

Mihkel ei ole veel koos elukaaslase Polina Seledtsovaga otsustanud, kas peaks mullu juunis sündinud tütre Emilia ristima praegu või jätma selle tulevikku, kui laps saaks ise otsustada, kas ta tahab end ristida või mitte. "Mina olen ristitud Lutheri kirikus, naine on õigeusklik, nii et me pole veel seda otsust langetanud," selgitab muusik.

Mattiseni sõnul polnud ta ka ise ristitud lapsepõlves, vaid võttis selle otsuse iseseisvalt vastu 22aastaselt. "Ühel hetkel tuli tunne, et see on õige otsus ja läksin leerikooli. Ristimine toimus Tallinnas Jaani kirikus," oli Mattiseni otsus igati teadlik.