Lauren Bacall (16. september 1924 – 12. august 2014).Foto: AP / Scanpix
Film
13. august 2014, 07:07

Lisatud videod!

Suri Hollywoodi legendaarne näitlejanna Lauren Bacall (2)

New Yorgis suri 89 aasta vanuses üks sõjajärgse Hollywoodi suuremaid staare Lauren Bacall. Näitlejanna lava- ja filmikarjäär sirutus üle seitsme aastakümne, ent tema linateostest ehk kuulsamgi oli romantiline armulugu "Casablanca" täht Humphrey Bogartiga.

"Kinnitame Lauren Bacalli lahkumist sügava kurbusega, kuid suures tänutundes tema vapustava elu eest," kirjutas näitlejanna ja Bogarti poeg Twitteris. BBC Newsi teatel tabas 2009. aastal elutöö Oscari saanud ekraanilegendi oma kodus ränk insult.

Betty Joan Perske nime all sündinud, kuid pärast vanemate lahutust ema perekonnanime võtnud Lauren tegi 19aastasena linateoses "To Have and Have Not" ("Kellel on ja kellel pole", 1944) ühe kõigi aegade säravaima filmidebüüdi. "Sa ei pea minuga teesklema, Steve," kõlas kähehäälse kaunitari kuulsamaid filmirepliike. "Sa ei pea mitte midagi ütlema ja sa ei pea mitte midagi tegema. Või ehk võiksid vilistada. Sa ju oskad vilistada, mis, Steve? Paned lihtsalt huuled kokku ja... puhud."

Rauge pilguga noorik ajas oma filmipartneri Humphrey Bogarti pea lootusetult segi. 44aastane abielumees lasi end juba paari kuu pärast oma naisest Mayost lahutada ning pidas 1945. aasta mais Laureniga pulmi. Hollywoodi kõmulisim paar Bogart ja Bacall jätkas ühistööd ka film noir'ides "Key Largo", "The Big Sleep" ja "Dark Passage".

Võtteplatsiromaanina alanud kooselu kestis Bogarti surmani 1957. aastal. Bogartiga abielus olles poeg Stepheni ja tütar Leslie sünnitanud Bacall kinkis järeltulija – poeg Sami – ka teisele abikaasale, Jason Robardsile.

Bacall jõudis mängida üle 30 filmis, nende seas "Kuidas abielluda miljonäriga" ning "Mõrv Idaekspressis". Ainsat korda esitati ta Oscari kandidaadiks juba eluõhtul – naiskõrvalosa eest Barbra Streisandi filmis "The Mirror Has Two Faces" (1996). Kuid näitlejanna oli menukas ka näitelaval, teenides muusikalidega "Aplaus" ja "Aasta naine" kaks Tony auhinda.