ELU TUIKSOONEL: Täna 60. sünnipäeva tähistav näitleja ja laulja Tõnu Kilgas naudib enda sõnul elu tuiksoonel olemist ega plaani lavalt eemale jääda ka siis, kui pensioniiga kätte jõuab.Foto: AIVAR KULLAMAA/Kroonika
Inimesed
13. august 2014, 07:00

Juubilar Tõnu Kilgas: tööd on rohkem kui kümme aastat tagasi, jõuaks ainult ära teha… (29)

"Rahulik elu mulle ei istu. Nägin seda sel suvelgi. Need kaks ja pool kuud, mis ma puhanud olen, kibelesin juba, et saaks midagi teha," muheleb laulja ja näitleja Tõnu Kilgas, kel tiksub täna täis 60 eluaastat. Nelja aastakümnega peaaegu sajas teatrirollis üles astunud mees kinnitab, et tööd tal õnneks jagub: hetkel teeb ta kaasa kuues lavastuses ja valmistab ette seitsmendat.

Juubilar Tõnu Kilgase elu ei näita rahunemise märke, vaid kogub hoopis tuure. "Tööpakkumisi on minu meelest rohkem kui siis, kui ma olin 50. Selle ajaga võrreldes on lisandunud vahvad lasteetendused ja multifilmide dublaažid, mis mulle ja ka mu lapselastele väga meeldivad," lausub muusikalis "Kosmonaut Lotte" jänes Adalberti rollis publikut naerutav Kilgas, kes on vanaisa oma lauljast tütre Hedvig Hansoni kahele pojale – Holgerile ja Danielile.

Peale Vanemuise teatri lastelavastuse teeb ta kaasa Estonia teatri, projektiteatri Kell Kümme ja Vana Baskini teatri etendustes.

"Tööd jagub – jõuaks ainult ära teha," muheleb Kilgas, kellel algavad just täna Estonias Imre K?lm?ni opereti "Tsirkusprintsess" proovid. Sakslase Thomas Mittmanni lavastatavas tükis on ta koomiku rollis.

"Kolmas vaatus on kirjutatud stand-up-komöödiaks. Seda ei olegi varem tehtud. Minu tegelaskuju kajastab meie igapäevapoliitilisi sündmusi ja muid glamuurseid hetki. See tõotab tulla põnev kogemus," ütleb Kilgas lootusrikkalt.

Tema põhisoov ongi suurest kogemustepagasist hoolimata veel artistina areneda ja midagi uut õppida.

Võttis suvel aja maha

Üle paljude aastate on Kilgas saanud sel suvel aja maha võtta.

"Pidime mängima teatris Kell Kümme "Suveunistusi", mida oleme kaks aastat teinud, aga kuna vajaminev näitlejaseltskond on nii suur ja mõningatel näitlejatel olid pakkumised välismaalt, ei saanud me seekord truppi kokku. Olin juba teised suvelavastused ära öelnud ja nüüd oli mul vaba suvi," seletab Kilgas.

"Ma sain ennast täielikult lapselastele pühendada. Kuna Hedvigil olid juulikuus kontserdid Eesti mõisates, olin mina lapsehoidja ja sain poistega möllata. Sain ka Saaremaal ja Pärnus elavad sõbrad läbi käia," räägib Kilgas oma suvest. Tallinna koju jõudis ta tagasi alles eile.

"Tähistan oma teiste tütardega sünnipäeva, lähen nendega lõunat sööma ja juttu rääkima," avaldab ta.

"Estonia tähistab minu sünnipäeva 14. septembril opereti "Silva" etendusega. Pärast seda on mul talveaias suurem pidu oma kolleegide ja lähedaste ringis."

Ehkki lavarolle on tal ette näidata sadakond – Kilgas on osalenud umbes 40 muusikalavastuses ja 50 sõnalavastuses –, ei tunne ta, et sellest piisaks ja nüüd võiks loorberitele puhkama jääda.

Kuigi üks Hispaania rannikul elav sõber on kutsunud teda purjekas elama, loodust nautima ja filosoofilise sisuga raamatuid lugema, on Kilgas veendunud, et säärane elustiil talle ei sobi.

"Ma ei ole ikka see vend, kes niimoodi paadis elab ja lihtsalt päikesetõusu naudib. Ma tahan veel nautida teiste inimeste, oma laste ja lapselaste seltskonda ja teatrit teha," ütleb ta veendunult.

"See, kui kaua saab teatrit teha, sõltub vaimsest ja füüsilisest vormist," nendib Kilgas, kes ei salga, et pingutab noorusliku vormi nimel omajagu.

"Kui Ita Ever käib jääkülmas vannis, siis mina käin jääkülma duši all ja olen nüüdseks täpselt 20 aastat käinud vähemalt kolm korda nädalas jõusaalis – see on mul teine juubel, mis tähistamist vajab," muigab mees.

"Ma arvan, et 20 aastat saab täis septembri alguses. Pean siis Sparta spordiklubis peo maha. Teen seal koos käivatele muusikutele ja pillimeestele välja vitamiinirikka toidulaua. Sport on väga vajalik: hoiab tervise korras ja vaimu ka värske."

Samas toonitab Kilgas: "Suhted ja tunded ja armastus on tervise kõrval samuti väga olulised. Need annavad elule mõtte ning jõudu elada ja elu nautida."

Aarne Valmis: Kilgas on üks väheseid džentelmene

"Džentelmene jääb tänapäeval kogu aeg vähemaks, kuid Kilgas on üks nende hulgast," arvab Vana Baskini Teatri majandusdirektor Aarne Valmis, kes on 2005. aastal asutatud teatri sünnist saadik Tõnu Kilgasega tihedalt koostööd teinud.

"Ma ei oska seda seletada, see on temas lihtsalt olemas. Sa kas oled džentelmen või ei ole – seda ei saa isegi õppida, see peab tulema kuskilt seestpoolt. Kombeid saab õppida, aga olekut mitte," leiab Valmis.

"Ta hoiab oma keha korras ja teeb sporti. On mitmekülgne – laulab, mängib. Temaga on rõõm koos töötada," iseloomustab teatrijuht Kilgast ja kinnitab, et näitleja teeb uuel hooajalgi nende tükkides kaasa.

"Enamasti soovitakse lihtsalt palju õnne ja tervist, aga näitlejale tuleb soovida, et tema lavaelu ei oleks palju lühem kui tema päriselu. Et nad leiaksid tööd ka kõrges vanuses. Soovin, et tal oleks seda erksust ja vaimu!" ütleb Valmis, kes loodab oma sõnul, et Kilgasel läheb sama hästi kui Ita Everil, kes veel 83aastaseltki peaosades on.

Kilgas alustas lavateed hundina ehk 13 põnevat fakti juubilari elust

Et Tõnu Kilgas on üle 20 aasta rõõmustanud televaatajaid seriaalis "Õnne 13", toob Õhtuleht välja 13 põnevat fakti juubilari elust.

  • Tõnu Kilgase mõlemad vanemad, ema Ellen Kaarma ja isa Lembit Mägedi, olid Vanemuise teatri näitlejad. Kilgas on Õhtulehele rääkinud, et ema tahtis teda kangesti teatrist eemal hoida, kuid tugeva kutsumuse vastu ei saanud.
  • Kilgase lapse- ja noorukipõlv ei olnud lihtne. "Olen kasvanud ilma vanemateta, olnud väiksena kas hoidjatädi valve all või lasteaia pikapäevarühmas. Ema oli pikad päevad teatris tööl, siis sõideti etendustega mööda vabariiki, nii et nädalaid ei näinud ma teda. Ole seal trellitatud lasteaias siis ööd ja päevad!" on ta meenutanud Arterile antud intervjuus. Ta oli 20aastane, kui ema Ellen Kaarma suri.
  • Isa Lembit Mägediga, kes suri viie aasta eest, hakkas Kilgas suhtlema alles kolmekümnendates eluaastates. "Ta oli mulle väga kallis paps, võib öelda, et olime hingesugulased," kinnitas laulja ja näitleja tunamullu Arterile.
  • Perekonnanime Kilgas kannab Tõnu seetõttu, et tema ema oli abielus näitleja ja lavastaja Gunnar Kilgasega. "Ta ütles mulle veel enne, kui ta siit ilmast lahkus: "Tee mu nimi siis kuulsaks!" Vastasin: "Sa oled selle juba nii kuulsaks teinud, et mul pole midagi lisada!" Seepeale kostis tema: "No siis hoia seda nime!" Sest tema enda poeg Indrek abielust Velda Otsusega kannab Otsuse nime," rääkis Tõnu Kilgas 2005. aastal Õhtulehele.
  • Kilgasel on nelja naisega neli tütart: laulja Novella Hansoniga Hedvig Hanson (39), baleriin Tatjana Järviga (Bassovaga) Ellen Kilgas (26), näitleja ja laulja Katrin Karisma-Krummiga Piret Krumm (25) ning Susan Kilgas (21), kelle ema ei tööta loomingulisel erialal. Isa nime kannab vaid kaks tütart. Laulja Hedvig on ema järgi Hanson ja näitleja Piret on Krumm, kuna tema sünni ajal oli Katrin Karisma abielus Hendrik Krummiga.
  • Kilgas on lõpetanud Heino Elleri Tartu muusikakooli laulu (Leida Jürgensi ja Alma Kurtna klass) ja koorijuhtimise erialal. Kilgas möönab Õhtulehele, et saaks siiani lihtsamate lugude dirigeerimisega hakkama ja jälgib kontsertidel huvitatult, millist tehnikat koorijuhid kasutavad.
  • Aastail 1972–1974 oli Kilgas ansambli Fix solist. Enne teda laulis bändis tema esimene abikaasa Novella Hanson.
  • Kuigi oma esimese rolli Vanemuise teatris tegi Kilgas juba viieaastaselt, alustas ta lavakarjääri 1978. aastal, kui tegi koos Fixiga kaasa Ülo Vilimaa lavastatud muusikalises etenduses "Hunt ja seitse kitsetalle". Kilgas oli hundi rollis, Fixi uus solist Silvi Vrait kehastas öökulli.
  • Olles abielus Novella Hansoniga ja töötades Vanemuises, rassis Kilgas suviti lisaraha teenimiseks Tõrva KEKi betoonivabrikus, kus tegi betooni valades kaheksatunniseid tööpäevi.
  • Kilgasel, kes on töötanud nii Vanemuise kui ka Estonia teatris ja tegutseb 2005. aastast vabakutseline näitlejana, on läbi aegade neli lemmikrolli: Christian "Gyrano de Bergeracis" (1986), Hlestakov "Revidendis" (1987), krahv Boni operetis "Silva" (1979, 1995, 2010) ja Georges näidendis "Saame kokku veebruaris" (1994).
  • 1993. aastast kehastab Kilgas seriaalis "Õnne 13" Harry Ahvenat. Sarja endine stsenarist Teet Kallas rääkis kolme aasta eest Õhtulehele, et ta oleks stsenaariumisse äärepealt kirjutanud Kilgase ja Hedvig Hansoni lembestseeni. Hanson kehastas Georg Sumbergi armukest, ent Kallas tahtis panna teda ka Ahvenaga liini ajama, kuni sai üht raadiosaadet kuulates juhuslikult teada, et Kilgas ja Hanson on isa-tütar.
  • Ameerikas päästis Kilgase nimi kord tema ja ta elukaaslase Katrin Karisma-Krummi elu. Maikuus pajatas ta Tõrva kultuurimaja kohvikuõhtul, kuidas nad sattusid New Yorgis maandudes jõuliste jõmmide haardesse, kes viisid nad kuhugi slummi ja tegid neile ühes keldris ahju ees selgeks, et nemad kui "kommunisti ja küüditaja Boriss Kummi tütar" ja tolle kaaslane lähevad järgmisena tuleroaks. Passe vaadates mõistis paari kinni nabinud jõuk, et juhtunud on eksitus – abiks oli see, et üks meestest oli kunagi töötanud Eesti töösturi Oskar Kilgase heaks, vahendab ajaleht Helme – Tõrva Elu Kilgase jutustust.
  • Kümme aastat tagasi loobus Kilgas alkoholi ja kohvi joomisest ning suitsetamisest. "Nagu minu vanaisa ütles – vaat on täis," selgitas ta Tõrva kultuurimajas rahvaga vesteldes. Napsutamisest loobumine oli tema sõnul lihtne, tubakale ja kofeiinile olnud keeruline head aega öelda. "Samas – unes ma suitsu ette pannud ei ole, küll aga olen unes napsutanud. Pärast on pool päeva imelik olla," tunnistas Kilgas.