PINGELINE ELU: Sage ärevustunne ja pidev seletamatu hirm sundisid draamat armastanud, aga eelkõige komöödianäitlejana kuulsust kogunud Robin Williamsit tihti kuritarvitama alkoholi ja narkootikume ning žongleerima enesetapumõtetega.Foto: ARND WIEGMANN
Inimesed
13. august 2014, 00:20

In Memoriam: Robin Williams (21. juuli 1951 - 11. august 2014) (2)

Alkoholi- ja kokaiinisõltuvus ning depressioonihood kimbutasid esmaspäeval oma kodust surnuna leitud Robin Williamsit juba aastaid, ka enesetapumõtted polnud mehele võõrad. Just suitsiidi peetaksegi suurepärase näitleja surma põhjuseks, vahendab The Time. Fantastilisel näitlejal Williamsil oli ületamatult raske leppida kõige olulisema rolliga siin elus: olla tema ise – suurepärane koomik, kuid märksa ebakindlam draamanäitleja.

Robin Williamsi (21. juuli 1951 - 11. august 2014) surma kinnitavas pressiteates ütleb tema esindaja, et viimasel ajal oli näitleja hädas depressiooniga.

Aasta algul käis ta võõrutus-kliinikust ja sai taaskord võitu oma alkoholisõltuvusest. Staar oli sama probleemiga kimpus 80ndatel ja 2006. aastal. Kuid depressiooni ja pidevaid mõtteid oma elu lõpetamisest oli rahva naerutajal raskem seljatada.

Veidi vale karjäär

Hoolimata kõigist oma isiklikest probleemidest suutis Robin Williams kehastuda suurepäraselt ükskõik missuguseks tegelaseks, olgu tegu draama või komöödiaga. Kuid kui Illinoisist pärit mees 1975. aastal New Yorgis maineka Julliardi ülikooli lõpetas, teadis ta tänu oma kooliaegsetele juhendajatele, et tema saatus on komöödianäitlejaks olemine.

Mitmekülgselt andekana igatses Williams pigem tõsiseid rolle, kuid koolis peeti teda lootustandvaks koomikuks, seetõttu üritaski ta läbi elu üksikute eranditega oma liistude juurde jääda.

Pealegi, kui värske koolilõpetanu kodukohta naasis ja tööd otsima hakkas, ei saanud ta ühtki pakkumist. Niisiis korraldas ta kodukoha kirikus komöödia-õpitoa, kus luges lesbiluulet ja tegi püstijalakomöödiat.

"Sealt pakuti mulle samas žanris väikesi otsi telesarjades ja filmides ning edasine on, võib ilmselt öelda, juba ajalugu," rääkis Williams ühes kunagises intervjuus, kuidas tema komöödianäitleja maine kinnistus.

Läbimurre saabus telesarjaga "Mork & Mindy", Oscar parima meeskõrvalosa eest tuli esinemisest filmis "Hea Will Hunting".

Teised tema meelejäävamad rollid on "Meie issi Mrs. Doubtfire", "Surnud poeetide ühing" ning "Tere hommikust, Vietnam". Vähe sellest: mees on andnud hääle ka mitmele multifilmitegelasele, näiteks Genie’le Disney linateoses "Aladdin". 90ndatel David Lettermani jutusaates üles astudes rabas Williams publikut oma oskusega teha järele kõikvõimalike inim-, looma- ja tehishääli.

Robin Williamsist jäi maha hulk linale jõudmata filme, näiteks novembris linastuv "Merry Friggin’ Christmas" ja detsembris kinolinale jõudev järg menukale filmile "Öö muuseumis". Samuti oli plaanis teha järg 1993. aasta hitile "Meie issi Mrs. Doubtfire".

Ka probleemidest sai huumor

Enda jagamine kõigi nende rollide ning tõsise filminduse ja kerge meelelahutuse vahel väsitas meest tohutult ning probleemid ei lasknudki end kaua oodata.

2009. aastal ütles Williams Reutersile antud intervjuus naljatades, et lapsed on tihti tema sõltuvusprobleeme tema vastu kasutanud, kui ta on üritanud neid halva käitumise eest karistada.

"Nad ütlevad: jah, ja sa olid kolm aastat jutti kogu aeg purjus! Aitäh teile, mu armsad olevused, et seda ikka ja jälle meelde tuletate!" ütles Williams.

Oma probleemidest alkoholi, narkootikumide ja depressiooniga rääkis näitleja üsna avameelselt.

"Mind ei aja jooma ega narkootikume tarvitama mingi selge põhjus. See on lihtsalt suur, sõnulseletamatu ja kõikehõlmav hirm ja ärevus. Ning kui ma end siis alkoholi või narkootikumidega uimastan, tunneb mu keha, et oh, see on nii hea! Nii mõnus, soe ja turvaline. Teeme seda veel!" rääkis Williams 2010. aastal Guardianile.

"Sa jood ja jood ega tunne, et midagi oleks halvasti, vastupidi, enesetunne on suurepärane," ütles mees.

Paraku kaasnesid Williamsi joomatsüklitega painavad enesetapumõtted.

"Sa seisad kaljuserval ja vaatad alla ning üks vaikne hääl su peas ütleb: hüppa! Seesama hääl soovitab sul võtta vaid ühe lonksu. Aga üks lonks inimesele, kellel sõltuvus on kerge tekkima – see ei ole variant," rääkis Williams 2006. aastal Diane Sawyerile antud intervjuus.

80ndatel paralleelselt alkoholiga kokaiini tarvitanud koomikul õnnestus narkosõltuvus seljatada vanima poja sünniga 1983. aastal.

Küsimusele, miks ta enam kunagi narkootikumide juurde pöördnud pole, vastas Williams Guardianile lihtsalt: "Ma tean, et see tapaks mu."

2010. aastal komöödiakanalile WTF antud usutluses ütles mees, et enesetapumõtetest on tal joomaperioodidel aidanud üle saada tema normaalne aju.

"Mu normaalne aju ütles mu purjus ajule, et enesetapp on küll variant, aga jätame selle teema esialgu lauale – pöördume asja juurde tagasi siis, kui ta kaine on," meenutas staar oma ränka võitlust pideva sooviga joomahoogude ajal oma elu lõpetada.

Ilmselt ei võtnud joobnud aju 11. augusti hommikul normaalset aju enam kuulda.

 

Viskas haigetele sõpradele vempe

Kui Robin Williamsi endine koolikaaslane ja üks paremaid sõpru, näitleja Christopher Reeve 1995. aastal halvatuks jäi, ei saanud Williams lubada, et raske seisund sõbra murrab.

Oma 1998. aastal avaldatud autobiograafias "Still Me" meenutas Reeve üht Williamsi nippi tuju ülal hoidmiseks. Reeve lamas operatsioonieelses osakonnas ja ootas rasket selgroolõikust, kui tema palatiuks lahti lendas ja sisse tormas operatsioonikitlis, vene aktsendiga inglise keelt kõnelenud mees, kes väitis, et peab läbi viima lõikuseelse rektaaluuringu.

Tegu oli Robin Williamsiga, kes oli raskel hetkel sõpra huumoriga lohutama tulnud. "Naersin esimest korda pärast oma õnnetust. Mu vana sõber suutis mulle tõestada, et ükskõik, mis moel, aga minuga saab kõik korda," meenutas Reeve.

Sama vempu kordas Williams siis, kui tema hea sõbranna Sharon Osbourne oli vähidiagnoosi saanud ja haiglas ravil viibis.

Teades Williamsi võimet inimeste tuju rasketel hetkedel ülal hoida, palkas tema sõber Steven Spielberg mehe morbiidse "Schindleri nimekirja" võttepaigale võtete vaheajal näitlejate meeleolu parandama.

Williams polnud mingil muul moel filmiga seotud, kuid tema oskus igas olukorras nalja heita aitas teistel näitlejatel ja filmimeeskonnal raskete võttepäevadega toime tulla.

Allikas: MotherNatureNetwork

Kõrvalkarjäär püstijalakoomikuna

Kuigi kogu maailm teab Robin Williamsit kui filminäitlejat, ei hüljanud ta kunagi püstijalakomöödiat, millest tema karjäär 1975. aastal alguse sai.

Korraldanud mõnda aega komöödiaõhtuid oma kodukohas Illinoisis, kolis Williams Los Angelesse, kus tema avatud mikrofoniga meelelahutusõhtud ääretult populaarseks said. Los Angeleses astus ta üles ka külalisesinejana "The Richard Pryor Shows" ja "Happy Daysis".

Suurepärase stand-up-koomiku tegid Williamsist tema uskumatu improviseerimisoskus, fantastiline tähelepanuvõime, soov ümbritsevat märgata ning suutlikkus jäljendada kõikvõimalikku, olgu tegu elus või elutu asjaga.

Tema tuntuimad stand-up-tükid on "Robin Williams: Off the Wall" (1978), "An Evening with Robin Williams (1982), "Robin Williams: Live at the Met (1986), "Robin Williams: Live on Broadway" (2002) ja "Weapons of Self-Destruction (2009).

Allikas: mics.com

Kinkis hääle paljudele multifilmikangelastele

1991. aastal paluti Robin Williamsil anda hääl tegelasele multifilmis "A Wish for Things That Work". Sealt edasi kõnelesid Williamsi suu läbi veel paljud multifilmikangelased, näiteks filmides "Lõbusad jalakesed", "Lõbusad jalakesed 2", "Aladdin", "Robots" ja "A. I. Artificial Intelligence".

Väntas trennis kõrvu Lance Armstrongiga

Rattaspordihuviline Robin Williams treenis kaua koos seitsmekordse Tour de France’i võitja Lance Armstrongiga. Williamsi surmauudise järel avaldas Armstrong Twitteris näitleja lähedastele kaastunnet, tõdedes, et tegu oli kuramuse hea sõbraga.