LIIGA SALE?: Foto eesti soost modellist on tehtud 2013. aastal Pariisi kõrgmoenädalal. Foto: AOP
Inimesed
12. august 2014, 07:00

Eesti supermodell kriitikatule all: "Ta on kõhn nagu zombi!" (142)

Moemaailmas ülieduka karjääri teinud eestlanna Kätlin Aas põhjustas hiljutisel reklaamfotol oma välimusega pahameeletormi. Twitteri kasutajad võrdlesid moefirma Gap toodangut esitlenud Kätlinit küll zombi, küll koonduslaagrivangiga.

Kui USA firma Gap 4. augustil Twitteris oma 431 000 fännile uut ruudulist särkpluuskleiti demonstreeris, hakkas rõivatootja ja modelli pihta kiidusõnade asemel lendama raevupurtsatusi. Sellest kujunes lausa pahameeletorm, mis jõudis interneti vahendusel kiiresti välismeediasse.

"See pilt ajab hirmu peale," kurjustas üks Twitteri kasutaja.

"Paistab, et tüdrukule kuluks ära üks hamburger ja veidi päikesevalgust," lisas teine.

Vihased moe-huvilised jõudsid tembeldada kahvatu jume ja tumedate juustega Kätlin Aasa, keda fotoallkirjas nimepidi ei nimetata, nii kaameks hamiši mutandiks, zombiks kui ka koonduslaagrivangiks. "Vaadake tema pea suurust võrreldes laibalaadse kehaga. Häbi teile!" nuhtles keegi Twitteri jälgija GAPi moetööstureid.

"Mis maailmas inimesed küll sellised välja näevad? Järsku võiksite valida luukeresarnase kummituse asemel selliseid modelle, kes esindaksid tavalisi tüdrukuid."

"Kas Gap oma modelle ei toidagi?" ironiseeris keegi Katie-nimeline Twitteri kasutaja.

"Ausalt, ta näeb haige välja. Palun kasutage järgmine kord oma reklaamides terve välimusega naisi."

Mõni astus siiski eestlanna kaitseks välja. "Miks kõik nii varmalt kõhna naise anorektikuks tembeldavad?" säutsus keegi.

Kätlini toetuseks võttis sõna ka muusikavideote režissöör Daniel Rals-ton, kes ütles, et tema naisele on tänaval järele hüütud, et too võiks võileiba süüa: "See on samasugune solvang nagu käskida paksul inimesel dieeti pidada."

Moefirma: me etendame mitmekesisust

Ralstoni kommentaarist tekkis ka väike segadus – meelelahutusuudiste portaal E!News järeldas, et Kätlin ongi Ralstoniga abielus, ning säutsus sellest Twitteris.

Gapi esindaja Edie Kissko ütles kommentaariks, et firma eesmärk on alati olnud mitmekesisust edendada ning toetada inimesi sellistena, nagu nad on. Kuid Kissko lisab: "Klientide tagasiside on meile tähtis ning meie arvates on see vestlus väärtuslik õppetund." Kuid Kätlini fotot keeldus Gap oma Twitteri küljelt maha võtmast.

Daily Mail märgib, et Twitteri fotolt viib link GAPi veebiküljele, kus 59,95 dollarit maksvat ruudulist kleiti kannab teine sale, kuid mitte nii kõhetu modell. Veebikülje järgi on tollel modellil seljas tavaline S-suurusnumber. Punapea pikkus on Briti lehe teatel 178 cm, vööümbermõõt 64 ja puusaümbermõõt 89 cm, kuid Kätlini mõõdud ei erine temast sugugi drastiliselt. Fashion Model Directory andmeil on Kätlinil pikkust 175 cm, vööümbermõõt on 60 ning puusaümbermõõt 88 cm.

Loodetavasti suudab Eesti ilusaadik Kätlin oma karjääri suurimat skandaali huumoriga võtta. Muuseas, zombiga on ta end võrrelnud ka ise, kuid hoopis teises kontekstis. Tänavu suvel moeblogija Mariliis Angerile antud intervjuus kirjeldas Kätlin oma elu moenädalate ajal: "Zombi, kelle aju on juurikas. See juhtub, kui kuu aja jooksul magad iga päev keskmiselt neli tundi ning osadel päevadel oled üleval kuni 36 tundi..."

Nahk valge kui lumi, juuksed tumedad kui eebenipuu

14aastasena Õllesummeril avastatud Kätlin Aasa (21) näolapp pole küll nii kuulus kui Carmen Kassi või Karmen Pedaru oma, kuid ta on äärmiselt hõivatud ning juba mitu aastat maailma edukaimaid poodiumimodelle. Oma trumbiks peab ta tumedate juuste ja väga valge naha kontrasti: "Nagu Lumivalgeke."

Näiteks mullu 2014. aasta kevadsuviseid kollektsioone esitledes marssis Kätlin 53 moedemonstratsioonil ning kuulus kutsutuimate modellide esikümnesse. Eestlannat võib näha ka Diori kevadsuvise valmisrõivakollektsiooni trükikampaanias nimega "Secret Garden".

2012. aastal rääkis Kätlin moekanalile Fashion TV, et ta avastati tantsutrupi esinemiselt. "Agent koputas mulle õlale ja küsis, kas tahaksin modelliks hakata."

Tänavu suvel antud intervjuus täpsustas Kätlin, et Eesti modelliagentuuri esindaja leidis ta

Õllesummerilt, kus ta tantsutrupiga esines.

"Mu Eesti agent tuli ja koputas mu seljale ja küsis, et kas ma tahaksin modelliks saada. Ma ütlesin ei, aga ta andis ikkagi oma visiitkaardi. Ma läksin koju, näitasin seda oma vanematele ning nad ütlesid, et ma peaks proovima. Nii me läksimegi siis terve perega agentuuri ja allkirjastasime lepingu. Nüüdseks olen ma sellega tegelnud viis aastat," rääkis ta blogija Mariliis Angerile.