TEE TÖÖD JA NÄE VAEVA: Klienditeenindaja ametis saab selgeks nii suhtekorralduse kui ka mitu keelt – see on ju palju kasulikum kui puhkamine!Foto: Arno Saar
Film
11. august 2014, 07:00

Lavaka tudengid tutvustasid eestlaste puhkajatüüpe. Lisatud Kanal 2 "Suvereporteri" video!

"Puhkamisest väsinud": kas eestlane oskabki puhata? (4)

"Meie oma kursusega ei viitsi, ei oska puhata. Mõtlesimegi siis, et teeme hoopis ühe laulupeoliku kokkusaamise," juhatas estraadi, sketše ja püstijalakomöödiat ühendava etenduse "Puhkamisest väsinud" sisse üks selles osalenuid, Christopher Rajaveer.

Eelmisel nädalavahetusel, reede ja laupäeva õhtupoolikul, õpetasid lavakunstikooli 27. lennu noored Lottemaal, kuidas tuleb puhata. Tegelikult ei õpetanud, vaid pigem näitasid humoorikal viisil, et eestlased tegelikult ei oskagi puhata.

Lavastaja Mehis Pihla selgitas, et etenduse loomise mõte tekkiski õigupoolest seetõttu, et noored näitlejad veetsid puhkust Lottemaal lapsi lõbustades, seljas palavad kostüümid.

Neile tehti ettepanek ka Lottemaa lava kasutada ja seal enda kutseoskusi praktiseerida, mille peale tuligi näitlemist õppivatel tudengitel mõte panna kokku eneseirooniline lavastus.

"Kuna olime oma õppejõudude Paavo Piigi ja Diana Leesalu kaudu stand-up’iga kokku puutunud ja kuna see tugineb kõigi isiklikule vastutusele, on see hea asi, mida kambaga koos teha," ütles dramaturgiks õppiv Pihla.

"Siis valisime teema ja hakkasime omavahel arutama, mis puhkuse juures võiks olla see kurb tõde või naljakus."

Ühtekokku tutvustati laval seitset nägemust sellest, millised on eestlased puhkuse ajal ning vaadati kõverpeeglis seda, kas ja kuidas nad niivõrd lihtsa tegevusega kui puhkamine hakkama saavad.

Kogu etendus on kindla autorita – noorte näitlejate ja dramaturgide ühislooming, milleni jõuti proovisaalides koos arutades ja katsetades.

Osa nalju visati välja

Püstijalaetenduste puhul on tihti oht, et publik ei mõista lavalt õhku paisatud nalju ning rõkkava naeru asemel kostab saalist vaid vaikne hingamine, kuid sellist reaktsiooni lavakunstikooli noored ei kartnud.

"Me ei saa eeldada, et publik kindlate kohtade peal naerab. Kavade puhul ei aeta taga naeru, vaid oma kindlat asja. Sul on oma sõnum öelda," selgitas Pihla.

Siiski oli tema sõnul palju nalju, mis visati tekstidest välja, kuna oma mõtete väljendamiseks ei leitud õigeid sõnu.

"Eks me esialgu pidime usaldama teineteist – et see, mis meile tundub naljakas, on seda ka teistele. Aga seda, kas olemasolevad naljad ka publikule meeldivad, uurisime paari päeva eest kontrolletendusega Lottemaa töötajate peal," ütles Pihla.

Kes nädalavahetusel Lottemaale ei jõudnud, võib vaid loota, et ehk mängitakse puhkamise paroodiat kunagi veel.

Pihla sõnul meeldib publikule komöödiat vaadata ja näitlejatele seda teha, seega ei pruugi "Puhkamisest väsinud" lõplikult arhiivi jääda. "Eks me õunte pealt vaatame, aga praegu ei saa midagi kindlat lubada," ütles lavastaja.

Tudengite nägemus: milliseid puhkajaid Eestis kohata võib?

  • Kõik-olgu-plaanitud-paar. Enamiku puhkusest veedavad nad kodus, teevad remonti ja müttavad aias. Siiski võetakse harva ette ka mõni hoolikalt planeeritud reis tuttavate juurde maale. Suurim reisielamus on Rootsi kruiis, kuid kodus on siiski parem. Spontaanselt tehtud otsused ei käi nende eluviisiga kokku.
  • Igavene armastuseotsija. Iga suve suurim eesmärk on kohata printsi valgel hobusel ning selle nimel näeb ta palju vaeva. Ta käib läbimõeldult muusikafestivalidel lootuses, et tema romantikuhing kohtab ideaalset kaaslast. Selline ebarealistlik unistus jääb suure tõenäosusega siiski täitumata.
  • Selfimeister. Miks reisida sõprade või perega, kui kõik pildid saab ka ise tehtud? Esimene selfi on Facebookis üleval juba enne lennujaamast lahkumist, hiljemalt hotelli jõudes. Ta teab täpselt, kumb on tema ilusam näopool. Ideaalse pildi tegemise reeglid on tal une pealt selged.
  • Kõik on parem, kui oled purjus. Pidevalt švipsis olijalt ei oota keegi midagi, sest purjus inimesed on vastutusvõimetud. Aga alkoholiaurudega on lõbus olla ja kõik tavalised kogemused muutuvad kohe paremaks. Kas te olete purjuspäi näiteks loomaaias käinud?
  • Töörabaja. Tavaliselt on ta tudeng või keskkooliõpilane ning selle asemel, et sõpradega rannas mitte midagi teha, käib ta tööl. Klienditeenindaja amet on tema arvates väga mitmekülgne, seal on ka hea palk. Ühe suve jooksul saab ta selgeks suhtekorralduse, soome keele ja ka selle, mida tähendab well-done-liha.
  • Teen, mis tuul pähe toob. Seitsmest tüübist kõige muhedam. Puhkust ta pikalt ei plaani, naudib üksiolemist ja vaikust. Arvab, et muretsemine on eestlastele hukatuslik. "Muretsed maja, muretsed lapsed, muretsed kogu aeg – elu lõpus, kui naljatükki mängitakse, ei ole sinust enam tulijat!"
  • Luigest grillkanaks ihkaja. Mõni inimene arvab, et tema valge nahk on mingi õudse haiguse tunnusmärk, kuigi tegelikult ongi ta lihtsalt heleda nahaga. Ehkki rannas talle ei meeldi, käib ta seal ikkagi, sest kuidagi on vaja ju pruuniks saada. Tema heledanahalisus on trump ööklubides, sest prožektorite valgustatud pimedas ruumis paistab teiste naiste seast just tema silma.