LEGEND: Jim Morrison lahkus saatuslikus eas, 27aastasena. Sama vanalt surid ka Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain ja Amy Winehouse.Foto: Alamy/AOP
Inimesed
11. august 2014, 07:00

Marianne Faithfull pihib: Jim Morrisoni tappis minu ekspeika!

Lauljatar Marianne Faithfull tunnistas hiljutises intervjuus, et tema omaaegne peigmees, heroiiniärikas Jean de Breteuil, oli süüdi The Doorsi solisti Jim Morrisoni surmas 1971. aasta suvel.

Toona Pariisis elanud Briti lauljanna meenutas oma halba eelaimust, kui Breteuil rääkis talle oma plaanist Morrisoni juurde minna. Marianne jäi oma hotelli ja võttis unerohtu.

"Ta läks Jim Morrisoni juurde ja tappis ta," resümeeris lauljanna muusikaajakirjas Mojo.

"Muidugi olen kindel, et see oli õnnetus. Vaene Jim. Smack oli liiga kange? Nojah. Ja ta surigi. Mina ei teadnud sellest midagi. Nüüd on kõik selle vaese mehe surmaga seotud inimesed surnud. Peale minu."

Vaid 27aastaseks elanud Morrisoni surma ümber on palju spekuleeritud ja tänapäevalgi jääb selle juures palju selgusetuks. 3. juulil 1971 surnud Morrisoni elutu keha leidis ametliku raporti järgi tema kauane sõbratar Pamela Courson nende ühisest Pariisi üürikorterist vannist.

Kuna võimud ei kahtlustanud kuritegu, siis laipa ei lahatud ning surma põhjuseks kirjutati südamepuudulikkus. Courson väitis hiljem, et Jim oli surnud heroiini üledoosi – ta olevat uimastit ninna tõmmanud, pidades seda kokaiiniks. Aasta hiljem suri Courson samal põhjusel.

Kuid 2007. aasta suvel tuli endine Pariisi ööklubi Rock’n’Roll Circus juht Sam Bernett raamatus "The End: Jim Morrison" lagedale väitega, et Morrison oli tolsamal ööl surnud heroiini üledoosi hoopis tema klubi WCs.

Tema sõnul oli Jim tulnud öösel klubisse Coursonile heroiini soetama, tellinud ohtralt viina ja õlut ning andnud WCs otsad. Tema kutsutud arst olevat tuvastanud Jimi surma.

Ometi olevat kaks tuntud narkoärikat, kellelt Morrison heroiini oli ostnud, väitnud, et laulja oli vaid minestanud. Nad lubasid Jimi eest hoolt kanda. Bernetti kinnitusel olid nad aga surnukeha selle asemel tema üürikorterisse toimetanud ja vanni visanud.

Et oma klubi skandaalist säästa, olevat Rock’n’Roll Circuse omanikud sundinud Bernetti ja teisi klubilisi, teiste seas ka tol ööl sealsamas pidutsenud Marianne Faithfulli, vaikima.

Morrison on hoopis elus?

Ühe teooria kohaselt suri Morrison üleloomulikku surma: rokkari olevat nõiakunsti abil mõrvanud endine armuke Patricia Kennealy, kellega Morrison oli 1970. aastal keltide paganlikul tseremoonial paari pandud.

Laulatusel jõid noored teineteise verd. Fännide meelest võis nõiamoor nende iidolile otsa peale teha armukadedusest.

Teised usuvad, et Morrison lavastas ise enda surma. Seda tõestab justkui rutakas matus ja kahtlaselt väike leinajate ring. Neli ja pool aastat tagasi väitis ka rodeofotograaf Gerald Pitts veebiküljele ClassicBands.com, et Morrison oli koomas ja ärkas kuus nädalat hiljem üles.

Nüüd elavat ta Oregoni osariigis rantšos ja kasvatavat hobuseid.

The Doorsi ülejäänud liikmed andsid Morrisonita välja veel kaks albumit, kuid otsustasid 30. augustil 1973 laiali minna.

Ansambli The Doors albumid

  • The Doors (1967)
  • Strange Days (1967)
  • Waiting For The Sun (1968)
  • The Soft Parade (1969)
  • Morrison Hotel (1970)
  • L.A. Woman (1971)
  • Other Voices (1971; ilma Morrisonita)
  • Full Circle (1972; ilma Morrisonita)
  • An American Prayer (1978; Jim Morrisoni luuletused)