Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
9. august 2014, 08:00

Kuidas kuumad üheksakümnendad ajalehtedele mõjusid

Läinud sajandi üheksakümnendad aastad olid ajalehtedele rahutud – erastati ja ärastati, mõni uus väljaanne tekkis, teine suleti. Läänemaa prefekt kippus Eesti Ekspressi konfiskeerima ja 9. augustil 1995 andis Õhtuleht pealkirja "Maskis mehed röövisid Rapla ajalehe trükivalmis küljed ja väikebussi!" all ülevaate hoopis tavatust juhtumist.

Lugu oli nii – Rapla Nädalise väikebuss viis Haapsalu trükikotta järgmise lehenumbri kilekülgi, kui maanteel aeti risti ette auto. Buss jäi pidama, kraavist hüppas välja kolm-neli kõhnapoolset maskides meest, peksid sohvri läbi ja kadusid koos külgede ja bussiga.

Nädalise peatoimetaja kahtlustas, et küllap see oli endise jäägrinõuniku Hillar Mardo töö, kes ajalehe omandivaidluses esindas üht kahe aktsiaga omanikku. Ta oli juba augusti alguses lehe pitsati vägisi ära võtnud ning lubanud inimesi vallandada. Pahandus olla alanud jäägrite viimases tugipunktis Kohilas ülemat mänginud Kaido P. artikliga. Nädaline avaldas selle kärbitult ja kommenteeritult, mis Kaidole ei meeldinud. Ta oli ähvardanud: "Küll te veel kahetsete!".

"Usun, et neil oli tarvis küljed kätte saada, sest selles numbris soovisime avalikustada kogu loo ning selle tausta," ütles peatoimetaja pärast röövi selgituseks. Hirmunud toimetus tellis nüüd oma maja valvama kohalikud kaitseliitlased.