Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
9. august 2014, 08:00

Taavi Langi – üks Eesti nõutumaid kitarriste, kelle suguvõsas pole muusikuid (5)

"Ma ei tea, kust see muusikaarmastus meie perre on tulnud. Mu vanemad pole muusikud ja ma ei tea, et suguvõsas meil ka oleks neid olnud," räägib ansamblite Terminaator ja Pantokraator kitarrist Taavi Langi. Mees, keda Terminaatori solist Jaagup Kreem on nimetanud universumi parimaks kitarristiks.

Taavi on pärit suurest perest: peale vanemate ja tema enda kuuluvad sinna ka neli õde-venda. Taavi on neist kõige vanem (30), talle järgneb helikopteriinsenerist vend Tamur (29), õde Liisa (25), kes töötab haridus- ja teadusministeeriumis ning kaksikvennad Morten ja Markus (18). "Kõik meist on mingil hetkel muusikakoolis käinud. Õde vist võtab vahel oma huviks klaveril eratunde ning Markus ja Morten mängivad miskipärast pilli – esimene trumme ja teine kitarri. Ma soovitasin küll, et ärgu nad muusikuteks hakaku, vaid tehku midagi tarka," naerab Taavi ja ütleb, et vendadel on praegu käsil mitu bändi. "Ma nägin neid esimest korda mängimas Raplas kontserdisarja "Susi ÖÖ" raames. Väga hea oli." Koos musitseerimist vendadel ette ei tule. "Vahel laulame sünnipäeval sünnipäevalaulu," naerab Taavi, kuid nõu küsivad väikevennad küll. "Üsna vähe muidugi, võiks rohkem."

Vist oli see kõige vanem vend Taavi, kes muusikapisiku kodus valla lõi. "Kui ma olin kuue- või seitsmeaastane, tõi isa kuskilt koju mingi vana kitarri. Võib-olla oli see juba pikemat aega nurgas seisnud, aga ühel hetkel ma selle avastasin. Tõmbasin sõrmedega üle keelte ja teadsin kohe, et tahan seda pilli mängida," meenutab ta. Pärast seda otsustas poiss, et tahab minna muusikakooli. "Ei olnud nii, et mind sunniti. Ma ikka ise tahtsin. Olin päris edukas noor muusik, võitsin ka igasugu konkursse."

Kitarri kasuks otsustas seitsmeselt

Suur osa selles, et Taavi on praeguseks üks nõutumaid kitarriste, on kindlasti tema kitarriõpetaja Vahur Vessartil. "Tema suunas ja toetas mind, ta oli nii äge ja hea õpetaja," ei ole Taavi kiitusega kitsi. "Ta tekitas asja vastu huvi. Vahur õpetab siiamaani. Tema õpilasteks on olnud ka Smilersi kitarrist Erko Laurimaa, Peter Põder, kes on mänginud Birgit Õigemeele ja Karl-Erik Taukariga ning ka Paul Daniel. Vahepeal öeldigi, et Raplast tuli kitarriste nagu Vändrast saelaudu," naerab Taavi. Rapla kant tundub olevat üldse justkui staarivabrik, on ju sealt pärit ka vennad Uusbergid, Märt Avandi ja Birgit Õigemeel.

Kooliajal oli Taavi esiti oivik, nagu ta ise ütleb. "Sain vist isegi kiituskirju, mingil hetkel hakkasin bändi tegema ja siis taheti juba koolist välja visata, aga ma vedasin ikka välja," naerab ta. Pärast keskkooli läks pillimänguisu mõneks ajaks üle ja Taavi otsustas hoopis ITd õppida. "Proovisin mitmesse kooli ja õppisingi ühes kohas. Nädal aega. Sain õppelaenu, ostsin endale kõige püssima arvuti, mis saada oli ja mängisin terved päevad arvutimänge. Need aga tüütasid mingi hetk ära ja hakkasin sinna kõrvale uuesti ka kitarri harjutama." Sealt edasi hakkas kõik juba ülesmäge minema.

Terminaatoriga liitudes aukartust ei tundnud

Kõige esimene ansambel, kus Taavi mängis, oli Rapla rokk- ja tantsubänd Spido. "Käisin 17–18aastaselt juba suurte meestega pubides mängimas ja raha teenimas." 2005. aastal pani Gerli Padar kokku bändi Glive ja korraldas pillimeeste otsinguteks katsed. Taavi läks koos Erko Laurimaaga proovima ja mõlemad pääsesid bändi. "Mingi hetk tuli Brides In Bloom, siis Vanilla

Ninja ja nii hakkas minema." Paar aastat hiljem liitus ta Pantokraatori ridadega. Seal mängisid Henno Kelp ja Roland Puusepp, kes kutsusid Taavi 2009. aastal Terminaatorisse pärast seda, kui Elmar Liitmaa bändiga lõpparve tegi. "Ei olnud midagi hullu. Äge oli!" vastab Taavi, kui küsida, kas ta tundis Terminaatoriga liitudes ka teatavat aukartust. "Eks alguses ikka keegi hüüdis lavale "Elmar, Elmar!", aga mul oli suva, ma tegin oma asja."

Taavi ütleb, et tööd tal jagub. Tal on olnud sel aastal kiired ajad – äsja anti Terminaatoriga välja uus plaat "Vaikuse meri" ning lõppes ka tantsupidu, kus Pantokraator oli peoorkestri osas. "Väga lahe oli!" ütleb Taavi, kellele see oli esimene tantsupidu elus. "Tore, kui sinu pilli ja bändi lugude järgi tantsib 9200 inimest. Väga ülev tunne oli ja paljud olid pisarais," tunnistab ta. "Lahe, kui massid tulevad kokku. Eestlased ju muidu poodi minnes vaatavad üksteisele kurjalt otsa, aga sellistel puhkudel on sõbralikud."

Lavadebüüdi tegi tantsupeol ka Taavi ja tema elukaaslase Pireti aastane tütar Rica, kes sündis mullu 4. juulil. Muidugi ei hakanud tütar veel laulma, vaid uudistas niisama etendust. Lapse sünni järel Taavi veel nime avaldada ei tahtnud, kuid nüüd ütleb, et see sai valitud, sest on ilus, tähenduslik ja seda ei esine Eestis väga palju. "Ma seepärast siis ei öelnud, et meil oli mitu varianti mõttes. Aga ta oli täitsa Rica nägu." Taavi elukaaslane Piret Laos on raadios Elmar toimetaja-saatejuht. "Oleme koos olnud üle kolme aasta. Saime juhuslikult ühel peol kokku," meenutab ta. Pisitütrel läheb Taavi sõnul väga hästi. "Ta ütleb juba "issi" ja "koer", kõnnib ja on üldse täiega tubli. Õpib, areneb ja jutustab. Päris kõigest ma veel aru ei saa, aga žestidega oskab ta selgeks teha küll – kui midagi vaja on, võtab käest kinni ja tirib kohale."

Vennad Markus ja Morten: Taavi on väga hea vend

"Taavi on väga hea vend, hästi hooliv ja hoiab oma lähedasi. Ta aitab alati ja on olemas – isegi kui Taavil on väga kiire, võib talle ikka helistada," räägib Taavi Langi noorem vend Markus, üks kaksikutest. Morten lisab, et Taavi on väga toetav.

Poisid usuvad, et nemad on muusikapisiku saanud just vanimalt vennalt. "Kuna Taavi mängis kitarri, siis mina tahtsin ka väiksena," meenutab Markus. "Kui me väikesed olime, siis ta juba mängis igasugu bändides ja eks see ikka mõjutas." Kuidagi läks aga nii, et Markus hakkas trumme mängima ning Morten läks Taavi eeskujul kitarriteed. "Ma sain ta vana elektrikitarri omale ja hakkasingi rohkem mängima," ütleb Morten.

Muusikalist nõu annab Taavi väikevendadele alati kui vaja. "Kuna ma mängin trumme, siis mul nii palju küsida ei ole kui vennal," ütleb Markus. "Aga Taavi on kuulanud mu bände ja ma ikka küsin, et kuidas on ja mis ta arvab. Ja kui mul on vaja otsida trummikomplekti mõnd asja juurde, siis küsib ta oma trummaritest sõpradelt. Niisama muusikajuttu ajame ka," seletab Markus. "Mina küsin üsna tihti nõu. Näiteks, kui omale kitarri ostsin, siis käisime koos pille vaatamas. Vahel õpime koos lugusid. Kui mul on vaja ühe bändiga mängima minna, siis ta aitab," lisab Morten.

Seda, et Taavi on hea vend kinnitab ka see, et ta oskab pere nooremaid ka motiveerida. Morten ja Markus tegelevad mõlemad ekstreemspordiga ja kord lubasid Taavi ja Tamur, et kui poisid headele hinnetele õpivad, siis ostavad vennad neile uued trikirulluisud. "Need uisud on vajalikud ja kallid. See oli ikka väga hea motivatsioon," ütleb Markus. Morten meenutab, et lapsepõlves neil seda probleemi ei olnud, et vanemad vennad nooremaid oma mängudest minema oleks peletanud.

"Meil oli ikka nii, et üks noorem vend oli ühe vanemaga ja teine teisega. Siis mängisime igasugu mänge, kus olid eri leerid."