Inimesed

ÕHTULEHE ARHIIVIST: Vello Salo: ei ole midagi uut siin päikese all (111)

LISA KOMMENTAAR

maakera pöörleb ikkagi11. august 2014, 20:00
Teadlased ja arstid aeti kristlaste poolt kui nõiad tuleriidale.
11. august 2014, 20:59
Ära aja möla. Õpi natuke.
KIVIMEES11. august 2014, 19:45
JUMAL,TA ON VÄLJAMÕELDUD INIMESTE OHJELDAMISEKS!TOLLE TEGELASE NIMEL ON PÄID RAIUTUD,RISTIL PÕLETATUD .........KÕIK SÕJAD ON USUSÕJAD ! SEE TÜÜP EI ANNA SENTIGI LEIVARAHA ........VIIT KROONIGI ARSTI JUURDE MINEKUKS.NAIIVNE JUTUPAUNIK. VAADAKE PRIIT PÄRNA JOONISFILMI PREESTRIST JA KERJUSEST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
arvamus11. august 2014, 10:57
Hr.Salo saab alles viimsel tunnil aru ,et elu jöi elamata peadpidi piiblis olles muud eirates.
Muud ta ei oskagi,väga kurb.
Joodik joob ka ja ei saa aru ,et elu jääb elamata,sest pudel on peas.Vahet pole .
loe kuidas elavad teised uskujad12. august 2014, 09:13
1. Pekka Virkamäki: Arka ja ahdas ismi (15 aastat elu krishnaiidide ashramist ja sellest raskustega väljumine)
2. Seija Vilen: Mangopuun alla (elu krishnaiidide ashramis ja sellest väljumine)
3. Conny Larsson: Klouni maski taga (ärkamine Sai Baba ja Maharidzi Mahesjogi lummusest)
4. Barbara Szandorowska: Pimeää valoa. (Escape From The Guru, 1991, ärkamine Sai Baba lummusest, autor muutus kristlaseks)
5. Tal Brook: Lord of the Air (endine Sai Baba jünger, autor muutus kristlaseks)
6. Rabindranath R Maharaj: Gurun Kuolema (autor sündis brahmiinide perre gurude liini ning sai aru, kui võlts on ebajumalate kummardamine, muutus kristlaseks)
7. Ingerlise Provstgaard: Kauko-ohjattu (Ufodega kontakti otsimine, automaatkirjutamine, kanaldamine, sellest vabanemine, autor muutus kristlaseks)
8. Thierry Huguenin: Viiekümne neljas (lugu mehest, kes oli Päikesetempli Ordu liige ning pääses ainukesena selle ordu kahest rituaalmõrvast)
9. George Vanderman: Psykisk Roulette
10. Sarah Macdonald Püha lehm! Seiklus India moodi (autor jutustab oma elust Indias ning tutvumistest sealste mitmete erinevate usulahkudega. Kaasahaarav jutustus, kus paljastub hindude tõeline olemus, samuti nende usufanatism)
11. Britta Das Päikesetõus Himaalajas (autori elu arstina Lhasas, sealsete elanike ääretu viletsus ning leppimine oma haigustes, samuti vaatamata oma räpasusele ei tehta seal midagi oma olukorra parandamiseks. Usk kummutab arusaamise normaalsest elust)
12. Alec Le Seueur Hotell maailma katusel (autor kirjeldab humoorikalt oma hotelliteenindaja elu Lhasas, sealsete elanike kombeid ning usku ning võimatut teenindust maailma võimatumas hotellis )
13. Lii Unt Varanasi päevaraamat (autor kirjeldab oma vaimseid otsinguid ning tähelepanekuid India erinevate uskude ja babade keskel)
vana rebane11. august 2014, 10:16
Tõepoolest ei ole midagi uut siin päikese all. See näib olevat lausa reegel, et enamikel "suurtest sõnameistritest" isiklik Jumalakogemus hoopiski puudub (mida artiklis lausa uhuksega mainitakse) aga egas see takista sel teemal jahvatamast.
mina11. august 2014, 08:17
Teadus ja usk ei ole üks ja seesama. Teadus põhineb tõestavatel faktidel, usk ei vaja tõestusi. On ikka vahe küll, kas sa usud, et üks või teine asi on nii või siis otsid väidetele tõestust. Muuseas, ka teaduses, õigemini teadlaste hulgas, on usk päris kõvasti levinud. Ehkki nad seda ise ei tunnista. Näiteks päris kaua on teadlased uskunud, et valgusest kiiremini ei ole võimalik liikuda. Ma ei tea, mis rahvas need tänapäeva teadlased on aga paarkümmend aastat tagasi see teadlane, kes julges väita midagi, mida teised teadlased ei uskunud, riskis oma teadlase mainega. Ehkki kõik, mida ta väitis oli matemaatiliselt tõestatud. Aga ka teadlased on inimesed. Tõeline teadlane ei usu mitte midagi. Isegi kui asjad on tõestatud, eeldab ta ikka, et teaduse arenedes praegu kaljukindlad faktid tulevikus võivad muutuda. Nii et mina teadust ja usku ei võrdustaks.
HF11. august 2014, 06:22
Sümpaatne mees, kes oma erudeerituses on jõudnud Jumalani.
Ilma selle mõttetargata oleks meie riik palju kaotanud.
Selles eas võib avaldada ka oma arvamust, näiteks jänkide mõttetult heidetud aatompommide kohta. Meie kinnimakstud juhid ei julgeks Ameerika värki iialgi paljastada.
Piibli lugeja komistuskivi10. august 2014, 19:59
on kinni eelarvamuses ja oskamatuses ennast ajastusse sobitada. Piiblitekst on kirjutatud nii, et oleks mõistetav nii siis kui ka tänapäeval!
10. august 2014, 20:14
Eriti komistavad sellise lugemise otsa kristluse vihkajad. Tegelikult vihkavad nad oma sisemuses mitte kristlust, vaid Kristuse õpetust. Kuid kui võrrelda piibli tekste teiste uskude tekstidega, siis on seal niivõrd palju sarnasust, tuleb vaid kristlaste omapärane "keel" ümber "tõlkida" ja enda jaoks arusaadavaks teha. Kahjuks seda paljud ei viitsi teha ja nii jäädaksegi oma vihkajaliku konksu otsa.
Nonii10. august 2014, 18:33
Sest valikud, mis inimene siin teeb, on olulised. Ja alati on võimalik valida armastuse ja kurjuse vahel.
Alati saab kõiges halvas süüdistada olukorda, keskkonda ja kurja saatust, kuid ikkagi on alati võimalik teha valik ka paremas suunas. Aga see teeb muidugi asja veel raskemaks, et me oleme unustanud.
Sul on vaba valik siin kohati põrgulikus maailmas ja see elu on ainuke ( ateistide seisukohalt). Mis valikud sa teed?
Nonii10. august 2014, 18:24
Tegelikult ei tea meist siin keegi, missugune see jumal täpselt on.
Lähtun sellest, et kuna meie maailmas on inimesel vaba tahe siis on tal siin ka kõige suurem võimalus areneda.
10. august 2014, 14:34
Kõige üllam on aus olla jumala ees.
eesti rahva10. august 2014, 13:50
suurim teoloog on hoopiski lugupeet kivipõhk!Tema juba teab!!!
10. august 2014, 17:31
Ei ole mette. Need on hoopis meie tantraõpetajad ja tantraülistajad. Iga uus, keda meile tassitakse või taevani ülistatakse, räägib, kui dünaamiline ja ilus on Osho tantra, kus alguses ollakse koos, aga pärast minnakse LAHKU.
hari-hari...
'
"Üks uskumatu asi, mida ma ei arvanud, et kunagi minuga juhtub, oli see, et mul tuli hakata edenema ka ilma partnerita. Pärast seda, kui olin partneriga olnud koos enam kui 10 aastat intensiivses protsessis, saime aru, et MINU NAINE PIDI EDASI LIIKUMA UUE PARTNERIGA. "
Nii räägib Alkeemikute lemmik Tantraõpetaja Swami Hariprem.
/alkeemik.ee/
hea inimene10. august 2014, 12:27
VironShaman10. august 2014, 12:05
Salol jummala õigus, pole mingit vastuolu teaduse ja usundi vahel. Eks vangivalvurid ju määravad milline teadus on vanglas lubatud et ülekätte läinud loojatest (langenud inglitest) ikka kindlalt lojaalsed lollpead saaksid.
Ainult need usuvennad kes tegelikkust teavad ei kipu seda mingil kombel oma karjaga jagama, ikka tehakse kõigile selgeks et valvurid on jumalad ja inimesed rumalad ussikesed. Kas Salo teeb enne surma suu lahti sellest mida ta tegelikult teab ja millistel radadel rändab või läheb nii nagu kõik teisedki vangid vahemaailma oma teisi ühtteist osa sündidest tagasi ootama et siis uuesti korraga 12 keha asustada ja lollimaks muutuda iga sünniga.
http://humansarefree.com/2013/04/the-vatican-and-rome-esoteric-beyond.html
hiieemand10. august 2014, 13:25
oled sa isand nii kindel , et tead kõike ja oled õigel teel?
miskit pidi nihu minema , et kurjamid võimu said
oled juba aru saanud mis see oli
mulle nagu hämaralt koidab, et veri
veri?10. august 2014, 17:40
aga võib-olla hoopis argus õigel ajal kurjale kõri peale astuda
VAIM10. august 2014, 12:05
Mulle tundub et 50 a. okupatsiooni jähi EESTI RAHVALE väheseks.
vana rebane11. august 2014, 10:12
Mis tühine 50? Räägime ikka 800-st.
mda röginat14. september 2014, 17:04
Küll me teame, mis vagatseva lällamise varjus on. Tülgastav.
Jehoova tunnistajad10. august 2014, 12:00
on kõige paremini teaduse oma teenistusse rakendanud.
10. august 2014, 12:10
Eriti hästi oskavad jehhoovakad oma reklaamiga teiste postkasti ummistada Püüdsin nende koduleheküljel olevatele telefoninumbritele helistada, et jätku oma usinas misjonitöös vähemalt minu postkast rahule, kuid kahjuks nende telefon EI vasta mitmetele minu püüdlustele nendega telefoni teel kontakti saada.
Tasub teada10. august 2014, 16:50
Jehoova Tuunistajad ei ole meie EELK poolt tunnustatud sekt!
Salo on oma ajastu laps10. august 2014, 11:26
kui Jumal elas veel taevas ja käis vahepeal meile õlale patsutamas, aga tal on vahel huvitavaid mõtteid, nii nagu meil kõigil on oma head ja kehvemad küljed.
Nahk ja Nahk10. august 2014, 10:33
Pettusin Salos.
Mees on kapseldunud oma piiblisse ega näe ümbritsevat. Isegi järglasi tal ei ole. Mis on eesti rahval sellisest juudijumala propagandistist kasu. Mida meile see piibel ja foiniiklased vms. igivanad asjad?
Ah et on tark mees? Väga kahtlen, sest ta ei taipa tänapäeva asju. Ütleb et tema ei tea miks valge rass vähikäiku teeb? Järelikult pole lugenud muud kui oma kopitanud foiniikia muinasjutte. Vana Testament ju jutlustab otse oma vaenlase, ehk kõigi, kes pole juudiusku tapmisest. Mees loeb aga ei taipa. Siin ju ongi vastus küsimusele miks valge rass ajalukku kaob.
Null mees minu silmis. Mis ta elu jooksul teinud on. Tõlkis Kaplinski Itaalia keelde? Kellele on vaja itaaliakeelset Kaplinskit.
Harri Kingo on miljon korda väärtuslikum kui Salo. Tema on kannatlikult kirjutanud internetti. Inimesed on lugenud ja targemaks saanud.
10. august 2014, 11:29
" Isegi järglasi tal ei ole."
munkadel ei olegi järglasi, sest nad elavad tsöllibaadis. Miks sa oma kriitikat ei julge suunata budistlikes kloostrites elajate suunas? Neil ju ka järglasi ei ole.
keegi10. august 2014, 12:22
Eh ee, theravaada budismis jah elavad abielutult ja mõnedes mahajaana nö liinides aga just mahajaana budismis üldiselt võib olla buda munk abielus.
10. august 2014, 12:36
Seega ei peaks olema kellegi asi, kas keegi elab erakuelu või mitte. Sedasama suurt ja õilsat budismi harrastatakse meil ainult pühapäeviti, et sellega kekutada. Kuid kui on vaja oma isiklikku kasu lõigata, siis lendavad ka need abielus oma elukaaslased üle parda ning otsitakse uus asemele. Aga kommentaariumides ja foorumites hea kilgata, et oleme kõik "armastavad ja õilsat tõelist" usku nautlejad. Mis kasu on sellisest "lääne budismist", kus budist ei suuda isegi oma pereasju korras hoida ja vahetab naisi/mehi nagu vanu sokke?
keegi10. august 2014, 17:11
Üks asi on huvituda budalusest.
Teine asi järgida ilmalikult budismi.
Kolmas asi üritada elada lausa mungaelu.
Pingutades olla see, kes sa mitte pole, toob rohkem kannatusi ja puritaanlikku nägemust. Parem vahetada abikaasasi, kui teisiti ei osaka ja parem hoida mingist asjast kinni, kui loobuda ei oska. Milleks näidata end vabana, kui enese sees möllab torm?
-----
Kui pole kasust harjunud veel loobuma ja ikka pingutad enesega vastuvoolu minnes siis sellest võidavad šarlatanid, kaabakad, hu.iarid, pätid, aferistid, jätised.
Vaat sulle siis budismi ja kavalpeadele meelejärgi olemist. Käigu p.Erse.
keegi10. august 2014, 17:24
Proovid millestki loobuda siis väheke, et sa kahju ei saaks. Siis oled loobunud spontaanselt või enesega tasakaalu hoides, mis hoiab ka teiste inimestega tasakaalukat suhet. Kannatused sellest loobumisest vähenevad ja see on arukas. Puritaanlik ellusuhtumine ja enesele valetamine on lollus.
10. august 2014, 17:37
Käigu käigu p.Erse jah. Üks asi on elada inimesena ja teine asi uhkeldada oma kirjatarkusega. Hahhaahaajaana.
keegi10. august 2014, 18:17
"Üks asi on elada inimesena ja teine asi uhkeldada oma kirjatarkusega."
-
Hästi, ma võtan sõna budaluse kohta seal, kus pole vajadust ja kirjamees ka pealekauba pole. Kuid olulise ütlesin ära, vastuseks vist sulle. Buda mungad (mitte ilmalikud järgijad, vaid lausa mungad) ei pea elama abielutult
-
" Mis kasu on sellisest "lääne budismist", kus budist ei suuda isegi oma pereasju korras hoida"
Pereasjad hoitakse korras ja vastupidiselt jätiste tahtmistele ning väljaspoolt aferistide tahtmistele ei alluta, kui allutakse siis sellest saavad jätised hoogu manu ja jõuavad sinuni oma januga kasu järgi. Loobutakse nt harjumuspärasest paigast ja seda vastumeelselt siis keegi sellest kasu ei saa. Perekonda peaks raskused tugevaks tegema aga nagu sinagi ütled, et "inimene" siis inimesed ei pea vastumeelselt äörmustesse kalduma ning ka abikaasast on vaja lahutada, kui muud võimalust pole.
keegi10. august 2014, 18:51
"Kuid kui on vaja oma isiklikku kasu lõigata, siis lendavad ka need abielus oma elukaaslased üle parda ning otsitakse uus asemele. "
Sinu jutus ma proovin sellest "läänelikust" arusaamisest mingit tera leida ja põhiliselt viitan järk-järgult edusammudele budismi distsipliini juures. Üleöö saavad meil Eestis inimesed varakaks aga tegelikult vara haldamiseni on vaja kasvada nii ka vaimusajus ollakse järk-järgult vaba oma janust. Tahad üleöö saada vabaks siis nagu varagi puhul. Enne see vara hajub käest ära ja sellest võidavad jätised, kuid mitte sinu unistused. Sama ka janust ja vihast vaba meeleseisundit ei näha, kui allutakse jätiste soovidele, seetõttu ka kõigi tahtmistega ei minna kaasa. Tasapisi ja kaalutledes saab midagi leida või nähakse spontaanset käitumist. Milleski loobumine peaks siis olema inimesel nagu käeviibe, mis ei tule meeldegi. Raskeid asju pole kerge endas kaotada.
-
Kuigi enne pidid sul buda mungad tsölibaadis elama aga nüüd juba vahetavad abikaasasi nagu sokke.
10. august 2014, 19:00
Meile moodi tulnud Osho dünaamiline meditatsioon ütleb et edasi tuleb liikuda uue partneriga, sealt edasi veel uuema partneriga. Mida rikkam seda parem!!!!! Siis arenete kiiremini!! Budism selle kõrval on köömes!!!!
keegi10. august 2014, 19:56
"Mida rikkam seda parem!!!!! Siis arenete kiiremini!! Budism selle kõrval on köömes!!!!"
Budismist ühtteist lugedes pole ma märganud, et seal rõhutakse naudingute läbi kannatuste vähendamisele. Naudingud tekitavad uusi himusi, kirgi, ka vaenu ja kättemaksu ja seda pole keeruline mõista. Need ometi tekitavad kannatusi ja kannatused varjutavad vaba meelt ning valikutes tasakaalukaks jäämist. Tasakaalukus aga ei otsi naudinguid. Need viivad äärmusse, varjavad lahtise meele ja ei võimalda näha maailma avali südame ja meelega.
keegi10. august 2014, 20:12
Siin segases ja hämaras, stressi ja himude käes vaevlevas elus on vähestel võimalus korraga näha maailma virgunud ja vaba pilguga. Enamusele jääb üle järk-järgult oma himusi näha takistustena ja pettustena. Mis segavad isegi tavaelus. Himude tegelikuks nähtuseks pidamine takistab meid kannatusi vähendama.
aga 10. august 2014, 17:40
võibolla tal ei tõusnud õigel ajal?
usk10. august 2014, 09:52
on vaba tahe. usk on intiimne. intiimsete asjadega ei ole vaja kõva häälega ümber käia. mulle on alati tundunud. et need tüütud usu-hullud. keda on pea igas külas ja linnas. et nad veenavad end ise selle pideva usu-jutuga. et äkki muidu unustab ära. et ta ikka usklik on. ka need inimesed. kes ei ole paganad. ei salli seda. kui keegi pidevalt sama plaati käiab . olude ja elu sunnil sattusin ma usklikega pikemalt kokku. ja see rahva-teater oli tõsiselt väsitav. oma teatraalsuses ei olnud nad siirad. nad mängivad usklikke. sest seda-pidi on see neile kasulik. kui joodik. kelle Jumal nii-öelda on ära päästnud. 24/ 7 teistele oma Jumala juttu ei aja. siis tekib ju kiusatus pitsi järele ? vaja on 24/ 7 igal pool ja igal võimalusel seda mulli ajada. see ei haaku nii-võrd antud looga. aga mul on usu-hulludele üks sõnum - palun ! ärge teisi tüüdake ! olge oma Jumalaga veidigi rohkem vaos. kedagi ei koti see. mis suhe sul Jumalaga on. hoia see omale !
10. august 2014, 10:14
Mulle tundub, et lahmimine algab pihta just siis, kus on vähegi juttu kristlust. Samal ajal kui meedia kirendab igasugustest muude uskujate reklaamivatest artiklitest, kuid nende sõnum on varjatud teise nime taha, et mitte saada kriitika osalises.. Tegelik sügavam sõnum aga ulatub ikka Jumalani välja. Mine uuri igasuguseid joogauskujaid ja new-age uskujaid. Kõik nad on tegelikult USKUJAD ja hoiavad oma seinal ka oma iidolite pilte. Kui hakata nende piltidel olevate inimeste tasuta uurida, siis tuleb välja, et nad kõik usuvad Jumalat.
Kas pole silmakirjalik hoida Jumalasse uskuja pühaku või suure meistri pilti seinal ning selle all tegutseda oma jumalasse mitteuskumisega.
Ka Buddha pole maininud mitte kunagi, et jumalat ei ole olemas või et jumal on olemas. Tal on üks hea ütlemine: "Kui kohtad Buddhat, tapa ta." Ehk siis teiste sõnadega: budismis on kõik meditatsiooniga esiletulevad nägemused...... inimmeele KUJUTLUSVILI.
10. august 2014, 10:15
vabandust: mitte tasuta, vaid nende tausta uurima
loogiline10. august 2014, 13:28
sest eesti satanistid on aktiivsed ja täidavad oma isanda hävituskäsku olgu see siis kirik või lillandus
10. august 2014, 19:27
Või hoopis midagi muud? Et kui tuleb mingi artikkel mõne huvitava inimese kohta, kes juhtub olema kristlane, siis tulevad mõned siia kraaksatama mingist "puhtast meeleseisundist", mida neil endil on täiesti olematu. Mis on teistel uskudel või uskmatutel pistmist sellega, kuidas Vello Salo elab, mida teeb ja mida mõtleb? Hoidku oma meeleseisund puhas. See on siis väike märkus igasugustele "keegidele", kes jooksevad massiliselt usuartiklite alla kribama.
mrk9. august 2014, 23:05
Ei tundu eriti terav pliiats see Salo olema.
Aga tüüpiline usuhullu jutt, ehk siis see teadus mis piibliga sobib on "õige" teadus ja kõik ülejäänud jama. Eks 2000 aastat on kirikumehed üritanud määrata mis nende meelest õige, aeg on ikka jälle tõestanud kui palju nad eksivad. Õnneks hakkab inimkond vaikselt religioonihaigusest vabanema.
Küsimus10. august 2014, 06:48
Palju on täna maailmas kristlasi?Milline on tendents,kasvav või kahanev?Paluks Google abil uurida.
xxxxx10. august 2014, 13:01
Miskipärast meenub et kõik Itaalia maffiapealikud kannavad kaelas risti ja ka
vene bandiitidel on kullast rist kaelas jämeda kuldketi otsas-ka nemad kõik peavad
ennast kristlasteks ja pole hullu et käed küünarnukini verised
xxx10. august 2014, 13:49
Kohe ilmus mitu miinust,kas tõesti tõde on nõnda valus
Miljoniv inimesed peavad ennast kristlasteks aga käituvad kui kõige
hullemad paganad Tihti on nii et metslaselt võib ka rohkem kaastunnet
leida kui padukristlaselt või moslemilt
Ja mida see uurin tõestab?10. august 2014, 16:53
....et rumalaid uskmatuid on siin pealiskaudsesse kapitalismi juurde tekkinud?
10. august 2014, 19:57
Ära muretse, meile voolab sisse hinduism kõigi oma "vooruste" ja igasuguste swamidega. Siis leiad kirikute asemel hulganisti ashrameid ning kõik elavad õnnelikult ja teevad koos ka lapsi.
et siis...9. august 2014, 22:59
... isiklik Jumalakogemus puudub, nagu enamikel "suurtest sõnameistritest".
Indrek10. august 2014, 00:32
Paistab, et Teie vanal grammofonil on vana plaadi sisse auk kulunud, mängib ühtjärge sama kohta. Tõstke nüriks kulunud nõel pealt ära, siis saate rahu Salo sõnade uuesti lugemiseks. Lõpuks ehk saate arugi.
et siis...9. august 2014, 22:59
... isiklik Jumalakogemus puudub, nagu enamikel "suurtest sõnameistritest".
või nii9. august 2014, 22:53
Et siis isiklik Jumalakogemus ikkagi puudub, nagu enamusel "suurtest sõnameistritest".
Hea ja argumenteeritud 9. august 2014, 22:29
jutt. Loen ja kuulan alati suure huviga hr. Salot. Need, kes talle vastu lahmivad, teevad seda tavaliselt kulunud nõukogudeaegsete käibefraasidega, oskamata isegi oma usuvastasust loogiliselt põhjendada.
xxxx10. august 2014, 13:08
Aga universum ongi jumal ja ka maailm sai loodus Suure Pauguga ja inimene on
osake jumalast ehk kübeke universumist. Samas kui eksisteerivad rohelised
mehikesed siis kuidas saab väita et jumal on just meie nägu ja mitte UFOde sarnane
PS.Tulnukaid olla väidetavalt rohkem nähtud kui jumalt
Jünger10. august 2014, 16:55
Kas see, keda on rohkem nähtud on rohkem olemas?
Raivo9. august 2014, 22:24
Vastu saab vaielda ajades segi erinevad asjad: usk, teadmine, kirik, usuteadus, togma, õpetus, eeldus, väide jne.
jaa10. august 2014, 06:49
Iroonman.9. august 2014, 21:08
Juutide Seaduselaegas olevat endas kandnud Jumalikku väge. Laeka hoidjatele ei saanud kunagi midagi halba juhtuda, laeka vägi (Jumalik vägi) pidi selle omanikele elus edu ja sõjas võidu kindlustama? Paraku, roomlased hävitasid Jeruusalemma, tegid sellest oma sõjaväelaagri ja pillutasid juudid üle ilma laiali. Ei aidanud laegas. Küllap juudid ei olnud Jumala ees õiged. Kes üleüldse saab väita, et mõni riik või rahvas või inimene Jumala ees õige on? Ka kõige suurem vagatseja võib eneses kanda surmapattu ja õigeks võib osutuda keegi kellest sedas arvatagi ei oskaks. Kristlased on aastasadu juute põlanud kui Jeesuse ärareetnuid kes lasid Inimesepoja risti lüüa. samas on arusaamatu kuidas saab süüdistada inimesi kes täitsid Jumala tahet, kes andis oma poja inimkonna pattude lunastuseks ohvriks ristisurma läbi? Kas mitte just juudid peaksid kristlaste poolt enim austatud olema sest nad andsid neile Õnnistegija?
hr.Salol9. august 2014, 20:37
on huvitav mõttekäik ja palju kogemusi tagataskus.
maamees9. august 2014, 20:32
Kirik on alati aktsepteerinud talle meelepärast teadust,mis haakub ristilöödud laiba kultusega.Kõige hullemad ongi eesti soost tegelased.Tarkust võib ju olla enam,kui keskmisel eestlasel,kuid kogu aur läheb selle jama levitamisele.
9. august 2014, 21:19
....ja teistel läheb suurem aur kristlaste vihkamisele.
Mida sa sellega saavutad?
Tehke selgeks erinevate uskude erinevused ja sarnasused ja siis tulge rääkima. Kui palju on teised usud halba teinud, on kõigil selles osas suu kinni löödud. Mõnes usus süüakse siiamaani laipasid ja joovad verd. Aga nimetavad ennast õilsa usu kandjateks.
xxxx10. august 2014, 13:21
kristlus ja islam on põhilised vihkamise õhutajad ja selle vihkamise ohvreid
ei ole võimalik kokku lugeda.Mina eelistan usku mis lubab laipu süüa usule
mis lubab inimesi elusalt põletada,kividega surnuks loopida,või terve linna
jagu naisi ja lapsi tuumaplahvatuses hävitada
Kui jumal näeb kõike siis miks usutegelased nii meelsasti on kooripoisse pilastanud ja seda kuritööd kirikujuhtide poolt varjatud
10. august 2014, 13:37
Miks just kristlus ja miks just kooripoisse?
Pane googlisse märksõnaks sex budism, sex hinduism, false guru, fake guru, või Sex Scandal ja sa leiad ridade viisi sexskandaale ning muud võltsi veel pealegi...
xxxxx10. august 2014, 13:57
Meie elame siiski Euroopa kultuuriruumis ja Aasias toimuv jääb meile
kaugeks.Samas see väide meenutab koolipoisi vabandust et teised
tegid ka
10. august 2014, 16:56
Selles ei ole kristlus süüdi! Jumala loogika ei ole tavainimesele hoomatav.
9. august 2014, 21:19
....ja teistel läheb suurem aur kristlaste vihkamisele.
Mida sa sellega saavutad?
Tehke selgeks erinevate uskude erinevused ja sarnasused ja siis tulge rääkima. Kui palju on teised usud halba teinud, on kõigil selles osas suu kinni löödud. Mõnes usus süüakse siiamaani laipasid ja joovad verd. Aga nimetavad ennast õilsa usu kandjateks.
cv10. august 2014, 13:52
Parem süüa laipu kui elavaid inimesi tuleriidal põletada
10. august 2014, 19:10
Kus need kristlased elavaid inimesi põletavad? Pole nagu kuulnudki. Elame siiski 21.sajandil mitte keskajas. Hämmastama paneb siinsete kommenteerijate kohutav vihavaen. Isegi mingid "õige meeleseisundiga budistid" ei suuda oma kommentaarides jääda viisakaks. Variserid.
Kuidas9. august 2014, 20:31
see kõik tal ometi õnnestub?
Respekt!9. august 2014, 20:00
Selle inimesega on alati nauditav suhelda (mis sest et ise olen pagan mis pagan)! Kahju, et siin kommentaartiruumis sõna võtnutest suurem osa oma aju sihipäraselt ei kasuta...
mõtlik9. august 2014, 18:33
Kas ta midagi muud ka oskab ,kui ainult jumalast jahvatada.Lihtsalt hea ära elamise viis soojas toas ainult ühte teemat heietades ja rahakarbist raha kogudes.Tegelikult on nad väga julmad ,kui neile keegi vastu vaidleb ,pilk ei peta.
Dj9. august 2014, 18:33
Katoliiklased on enamasti homofoobid, et varjata oma pahategusid kooripoiste kallal
Katoliiklased ei ole homofoobid10. august 2014, 09:11
nemad ei karda homodele vastu hakata.
xxxx10. august 2014, 13:51
unustad et kirikoringkondades käib siiani kooripoiste pilastajate varjamine
ja ringkäendus
Ain9. august 2014, 18:28
To tark mees nägi Sinimägedes sellist põrgut , et pööras ära. Aga palju tervist talle!
Harri Kingo9. august 2014, 18:22
Siin murtakse piike selle üle, kas Vello Salo on tark või ei ole tark. Minu meelest on see täiesti väär ja mõttetu küsimus. Vastus sellisele mõttetule küsimusele pole üldse oluline.
Mõelge ise - kas saab inimene olla Jumala tarkuse valgel tark? Ehk on Jumala ees tark olla tahta sama väärtusega, mis on tahta küünlaga päikest valgemaks valgustada?
Vello Salo on Jumala ees õige - ja see on tohutult olulisem kui et kas ta on tark või mitte. Olles temaga kohtunud ja tema elust pikalt juttu ajanud on see minu jaoks Vello Salo peamine mõõt - ta on üks vähestest, kes on Jumala ees õige. Ja see loeb, see maksab, see on väärtus.
Tarkus aga... Miks te ei loe Kogujat, mida Salo pealkirjas tsiteerib: "Ei ole midagi uut siin päikese all"?
Iroonman.9. august 2014, 20:29
Igastahes härra Kingo paistab targem olema, tema teab, et Salo on Jumala ees õige. - ? Kui jätaks selle küsimuse Jumala otsustada?
xxxx10. august 2014, 14:05
Lihtsalt hirmus uhke tunne on olla jumala advokaat.Kui aga mõlda milline on
nende jumala esindajate ja maiste kohtumõistjate eneste patukoorem
Lurik10. august 2014, 09:37
Kindlast on jumalate ees õigem mees see, kes adra taga astub. Igasuguste kantslis targutajate sõnum on tühi töö ja vaimunärimine. Ei peaks mitte ainult kristlust religioonidest üles uppitama.
xxxx10. august 2014, 13:25
Kes oled sina et otsustada kes on jumala ees õige või vale
tubli9. august 2014, 17:29
Mida muud need õnnetud usklikud ikka väita saakski, mobiilid ja televiisorid, autod ja muu mammona on nende poolt pakutava ajuerutuse ammu minevikku tõrjunud.
Harri Kingo9. august 2014, 18:12
tubli - kuidas saaks mobiilid, telekad jms. kuidagi Jumalat kuhugi tõrjuda? Sama tark oleks väita, et mobiiltelefon kustutab Päikese taevas ära. See jutt pole eriti arukas, tubli. sa pole eriti tubli - sa ei tea, millest ja mida sa üldse kirjutad, kui Jumalast kirjutad.
Kui aga sinu peas on nii, et seal asendavad Jumalat miskid tehnilised vidinad ja sinna Jumal enam kuidagi ära ei mahu - noh, eks siis sa ise oled kannataja. Sest sul puudub see ühine nimetaja, mis sinu ja maailma üheks harmooniliseks tervikuks seoks, mis võimaldaks sul õigel ja vääral, heal ja kurjal vahet mõista ja teha. Mis aitaks su isegi surmast läbi.
Kaastunne, kui sinuga nii halvasti on.
to harri9. august 2014, 21:30
Kui sa veel ei tea siis jumal kujutluspilt olenemata milline, on eesmärk saavutamaks ajus meeldivat erutust.Tänapäeval saavad inimesed reaalseid erutusi, mitte ei pea seda endale ajus esile kutsuma.See jumal on kunstlikult esilekutsutud seisund, meelepete mille abil luuakse sama emotsioon mis inimeste vahelises armastuses, lühemalt öeldes on jumal eneserahuldamine.
10. august 2014, 13:40
"meelepete mille abil luuakse sama emotsioon mis inimeste vahelises armastuses,"
Nonoh. Inimeste vaheline armastus jääb varju armastuse ees, mis on kõikehõlmav. Kui seda tunnet pole sa kogenud, siis panedki kõik ühte patta.
jt9. august 2014, 17:26
Kindlasti on austatud Vello Salol õigus, et religioonist teab meie rahvas sama palju kui siga kirjatähtedest !
Pidage9. august 2014, 17:06
ennast nii tergaks kui tahate, Vello Salost te ikka targemad ei ole. Sellelt mehelt on ainult õppida, õppida ja õppida, ka seda, et kui Vello Salo midagi ei tea, siis ta seda ka tunnistab.
9. august 2014, 16:30
tark inimene ei saa olla usklik, kui on usklik, järelikult on rumal!
Suur tarkus9. august 2014, 17:21
on kasutada õigel ajal oma õigust vait olla. Proovi!
Mikk9. august 2014, 16:30
Imelik mees: kohati ajab ajastuteülest tarka juttu, ja kohati täitsa rumalat juttu. Mine võta siis kinni, on see mees tark või tobe.
Mis aga mulle meeldib - inimene on leidnud midagi, mida minu suureks meelehärmiks enamik eestlasi pole suutnud: nimelt Jumala. Kas see Jumal on kristlik või budistlik või usub keegi Metsavanasse, polegi vahet. Tähtis on, et ta paneks meid siin maailmas veel rohkem tahtma olla paremad ja eetilisemad inimesed. Religioon vastupidiselt eksitab meid sageli ja külvab vihkamist (ususõjad, islamiterrorism jne), aga alati tuleb meeles pidada: religioon on inimeste poolt välja mõeldud, kõigi inimkonna vigadega. Usk Jumalasse mistahes kujul on aga hoopis teine kategooria.
murr9. august 2014, 16:03
mina olen näinud nii jumalat kui kuradit.ja tõesti nad on inimesed.ma ei tee nalja.see juhtus tõesti
ah9. august 2014, 15:57
Intervjuu järgi tundub üsna rumal inimene olevat - aga mis erilist tarkust ühelt kristlaselt ikka oodata.
asdfvbnm9. august 2014, 16:32
Sa hindad inimesi oma kriteeriumite järgi - nagu me kõik. Aga ......
Ojee9. august 2014, 16:36
Sinu Aga... on väga sügavmõtteline. Kohe näha, et tark inimene.
totu9. august 2014, 15:44
Tsitaat hr.Salolt-Kui mingi asi tõestatult on olemas,siis on ta Jumalalt.Austan hr Salot,pean temast loomulikult ka lugu.Tsitaat tekitab siiski veidi segadust,sest paljud väga pahad asjad,seigad,olukorrad on tõestatud.Paljud,ka teoloogid väidavad,et paha on kuradist,Luciferist,Jumala esimesest kunagisest inglist,kes tahtis end ühe pulga peale seada koos Jumalaga,mis peale Jumal sai pahaseks ja läkitas potentsiaalse konkurendi kus seda ja teist.Solvamata vähimalgi määral hr. Salot,on küsimus-kuid inimsöömine,massimõrvad a la Tsikatilo,nii kommunistide kui fashistide poolt sooritatud inimkatsed koos ääretu julmuse ja ükskõiksusega.On ju paljugi ääretuid julmusi,terrorit,mida tavakodanik ei ole suuteline ajalehe servalt lugemagi,ilma et teda ei haaraks jubedusvärinad.Ja et see kõik on Õnnistegijalt,tekitab paratamatult vähe segadust.Jõudu ja jaksu hr.Salole edasisteks tegemisteks.
Harri Kingo9. august 2014, 16:36
See kõik, mida nimetad on siiski inimeselt, kellel on vaba tahe ja seeläbi valikuvõimalus, kas panna toime head või kurja.
xxxx10. august 2014, 13:38
Kui seisad kõrval ja vaatad pealt kuidas last vägistatakse või naisterahvast
kividega surnuks loobitakse siis muutud kuriteo kaasosaliseks.jumal vaatas
sajandeid pealt kuidas nõidasid ja teisitimõtlejaid tuleriidal elusalt põletati
ja ei liigutanud lillegi-tundub et nagu inimmassi,nii jätab ka jumal külmaks
inimeste valu ja kannatused.Väike prints ütles et kui sa kellegi taltsutad siis
sa vastutad elu lõpuni tema eest
cv10. august 2014, 14:09
Aga inimene on jumala loodud ja tööriist jumala käes.Miks siis jumal ei vastuta
oma praagi eest ja ei tegele vigade parandusega.Või on asi lihtsalt ükskõiksuses
Sugared5810. august 2014, 19:42
Ja Jehoova silmis ei ole keegi tapetustest ju surnud, vaid kuuluvad ülesäratamisele igavesele elule (kui tahavad, muidugi) tuhandeaastases rahuriigis.
rein9. august 2014, 15:36
hea artikkel. ja selliseid mehi tuleks rohkem üles leida ning interviuusid teha
Vello9. august 2014, 15:15
Ma tavaliselt selliseid kirjutisi ei loe. Ei lugenud ka seda, aga mulle torkas silma vihje nn nõukaaja kohta kui usku riiklikult ignoreeriti. Kena, see oli siis tõepoolest nii, aga kes või mis keelab meil praegu, 20 aastat täielikus vabaduses olles usku tunnistama ja usklikud olema? Eks proovige koolides usuõpetus õppeainena juurutada ja siis kuulete, mida lp lapsevanemad sellest arvavad. Pealegi, need alatised vihjed nõukaajale on küll moes, aga ära tüüdanud ja isegi naljakad.
Milleks?9. august 2014, 16:02
Ega keegi ei keelagi, lihtsalt inimesed on natuke ehk targemaks saanud ja usupropaganda ei lähe enam peale.
jajah9. august 2014, 15:06
"Üks teoloog ütles, et kes inimest näkku lööb, lööb Jumalat näkku." Ah et kui inimene lööb sind näkku, siis lööb sind tegelikult Jumal?
Selline see teoloogide demagoogia tase ongi. Islam on rahu sõnum, ristisõdalased, pühasõdalased, tamili tiigrid, inkvisitsioon ja kõigi nende taga seisab tagant õhutav vaimulik.
9. august 2014, 19:13
"Üks teoloog ütles, et kes inimest näkku lööb, lööb JumalaT näkku."
Ah et kui inimene lööb sind näkku, siis lööb sind tegelikult Jumal?
.
Nonsens, kui vääriti saab inimene kirjasõnast aru. Taheti öelda, et kui sa lööd kedagi näkku, siis sa lööd JumalaT näkku. Sest inimene on Jumala nägu.
Näkku löömist või isegi kindaga näkku löömist, loeti kunagi väga solvavaks ja alandavaks zestiks.
jajah9. august 2014, 15:06
"Üks teoloog ütles, et kes inimest näkku lööb, lööb Jumalat näkku." Ah et kui inimene lööb sind näkku, siis lööb sind tegelikult Jumal?
Selline see teoloogide demagoogia tase ongi. Islam on rahu sõnum, ristisõdalased, pühasõdalased, tamili tiigrid, inkvisitsioon ja kõigi nende taga seisab tagant õhutav vaimulik.
jajah9. august 2014, 15:06
"Üks teoloog ütles, et kes inimest näkku lööb, lööb Jumalat näkku." Ah et kui inimene lööb sind näkku, siis lööb sind tegelikult Jumal?
Selline see teoloogide demagoogia tase ongi. Islam on rahu sõnum, ristisõdalased, pühasõdalased, tamili tiigrid, inkvisitsioon ja kõigi nende taga seisab tagant õhutav vaimulik.
Lible9. august 2014, 15:01
Väga, väga tark mees, isegi see on vähe öeldud !!! Ei ole usklik aga kui Vello peab piiblitundi ....siis ma ahhetan ja kuulan ! Jah, kuulan ! Ahmin endasse kõik mida ta ütleb ........ja tema hääl, seda peab kuulma ! Olen mõelnud, et tähtis pole see, mida ta räägib aga tema hääle kõla, oskus mõnda asja esile tuua, rõhutada.....
Jõudu, Vello Su tegemistes-ettevõtmistes !
oskan9. august 2014, 14:49
ikka, tõesti tark ja inimlikult tore mees! Olen talle isegi sugulane!
age9. august 2014, 14:29
Nii armas lugu..löpuks ka Öhtulehelt:)
ants9. august 2014, 10:06
Huvitav , et nii targa mehe kohta ei oska keegi midagi öelda