Muumitrolli maskiga: Ehkki Tove Jansson lõi terve rea pehmeloomulisi Muumioru tegelasi, polnud ta ise oma loomult kaugelt mitte Muumimamma-sarnane leebuse kehastus. Foto: tt news agency
Inimesed
9. august 2014, 12:00

"Olen ühesse naisesse meeletult armunud. Ta on vapustavalt naiselik." (15)

Tove Jansson polnud eraelus mingi leebe muumimamma – ta jõi viina, seksis nii meeste kui ka naistega ja põhjustas vihaseid kõõrdpilke. Värske dokumentaalfilm maalib 2001. aastal 86aastasena surnud soomerootsi kirjanikust ja kunstnikust kohati jahmatava, kuid ääretult inimliku pildi.

Tove Janssoni 100. sünniaastapäeva eel jõudis tema kodumaal Soomes eetrisse otsekohene dokk "Muumilakson vanki" ("Muumioru vang"), mis keskendub tema isikule, mitte muumiraamatutele. Peale kirjandusteadlaste ja lähedaste – nagu näiteks vend Per-Olof Jansson ning teise venna Larsi tütar Sophia Jansson – saab sõna ka Tove, kirjutab Iltalehti. Tovet saab näha arhiivikaadritel, ette loetakse tema kirju fotograaf Eva Konikoffile, peigmees Atos Wirtanenile ning emale-isale. See kõik annab maailma ühest tuntumast lastekirjanikust elava pildi.

Kui Tove Marika Jansson sündis, kuulutas isa, et tütrest tuleb kuulus kunstnik. See tundus ka Tovele endale ainuvõimalik eluviis. Olid ju kunstnikud mõlemad vanemad – isa Viktor skulptor, ema Signe illustraator ja karikaturist. Tove mõlemast väikevennast said samuti kunstnikud – Larsist koomiksite autor ja Per Olovist fotograaf. Oma nooruspõlve kujutab Jansson raamatus "Kujuri tütar".

"Vahel pidutsen, joon veini ja tantsin täitsa üksinda."

Ema-isa väärtushinnangute vastu Tove mingit mässu ei tõstnud ning lahkus kodust alles 28aastasena. Kuid vastu isa tahtmist otsustas ta Soome kunstiakadeemia kooli ehk Ateneumi pooleli jätta. Ta teadis väga hästi, et sellest tuleb skandaal, ning kartis oma otsust õpetajale teatavaks teha. Julgust otsis Tove pudelist, vahendab Iltalehti. "Enne seda joon ära pool pudelit lauaviina," kostab dokfilmis Tove toonane plaan.

Napsi voolas ojadena ka Tove ateljees. Kunstnik kirjeldab, kuidas ta korraldas Inglise kunstiagendile vägeva vastuvõtu. "Korraldasin talle ateljees vägeva volbripralle: 20 inimest, kitarr, Jallu [soomlaste armastatud jaloviina ehk konjaki ja viina segu], vihane majavalitseja, õhupallid, sassis inimsuhted, tants, hommikune kohv ja kogu krempel," loetleb Tove dokfilmis pöörase peo komponente. Töönarkomaanina väljus ta oma ateljeest haruharva. Lõõgastumine käis sealsamas. "Vahel pidutsen, joon veini ja tantsin täitsa üksinda."

Peiust sai Nuuskmõmmik, elukaaslasest Tuu-tiki

1930. aastatel ammutas Jansson inspiratsiooni loomingulistel matkadel Saksamaal, Itaalias ja Prantsusmaal. Üksindust ta ei kurtnud. Prantsusmaal näiteks pakkus talle seltsi keegi Jacques. "Läksime Jacques’iga saarele. Armatsesime kuuvalgel rannas." Prantslane polnud Tove suur armastus erinevalt vasakintellektuaal Atos Wirtanenist, kellega Tove 1940. aastatel koos elas ja kelle rohelise kaabu sättis ta pähe Nuuskmõmmikule. Jansson oli valmis Atosega abielluma ja lapsi saama. Ent mees lõi kõhklema. Just siis, 1946. aastal, tutvus Tove abielus oleva lavastaja Vivica Bandleriga ja leidis armastuse oma sugupoole vastu. Vasaku ranna, nagu ta ütles.

Vend Per-Olof meenutab dokfilmis oma ehmatust, kui vanem õde teatas, et on armunud naisesse. Ühes kirjas õhkab Tove: "Olen nii õnnelik, rõõmus ja vabanenud. Olen ühesse naisesse meeletult armunud. Ta on vapustavalt naiselik." Nemad kaks ongi muumilugude Tutsik ja Lipsik ning võimalik, et tillukese tandemi salapärane kohver on Tove ja Vivica salasuhte sümbol.

Kuid tõelise hingesugulase saabumist tuli Tovel oodata. Oma tulevase elukaaslase, mõjuka Soome graafiku Tuulikki Pietiläga (1917–2009) tutvus Jansson 1956. aastal. Nad olid Tove surmani koos. Armastatu peegeldub ka Tove raamatutes – hakkaja Tuu-tikina, kes talviti elab muumipapa supelmajas, kuid kevade hakul äratab oma leierkastimänguga Muumioru elanikud talveunest.

Tove Janssoni teosed eesti keeles

«Muumitroll» (1975)

«Sabatäht» (1995)

«Ohtlik jaanipäev» (1995)

«Hilja novembris» (1995)

«Suveraamat» (1995)

«Kujuri tütar» (2001)

«Aus pettur» (2002)

«Reis kerge pagasiga» (2005)

Allikas: Vikipeedia