ÕUES ON PAREM: «Nende ilmadega on lausa patt toas magada!» arvab Mait Trink.
Inimesed
8. august 2014, 07:00

Mait Trink magab kuumaga õues: "Uni on kordades parem!" (1)

"Kahju, et ma selle peale paar nädalat tagasi ei tulnud. Hommikul ärgates on tunne palju värskem," ütleb muusik Mait Trink. Tal sai palavatest tubadest kõrini ja nii ongi ta juba kaks ööd maganud õues.

Mait Trink räägib, et selle kuumalainega võib küll harjuda, kuid samas võtab palavus inimeselt viimasegi jõu. "Ma olen suuremat kasvu ja higistan seepärast ka palju. Terve ööd lombis ja märjal padjal magada pole sugugi meeldiv kogemus," tunnistab Mait.

Ning – nagu paljud on ilmselt kogenud – isegi kui hoida majal aknad kinni ja rulood ees, kütab lõõskav päike majapidamise nii kuumaks, et lõõgastavast unest ei tule öösiti midagi välja.

Linnakära ei sega

Kaks ööd tagasi katkes Maidu kannatus: ta haaras madratsi kaenlasse ja kolis sellega õue varjualuse alla. "See oli üks õige otsus! Uni on kordades parem ning hommikupoole ööd hakkab isegi veidi jahe, pean endale lina peale sikutama," räägib Mait, kes ei armasta toaski teki all uinuda.

Kuigi õues magades kardetakse enamasti sääski ja parme, kinnitab Mait, et vähemalt Tartus Karlova linnaosas sääseuputust pole. "Mõned üksikud sääsed on. Ja kui ma enne magamaminekut loen, lendavad ööliblikad valguse peale kohale," ütleb ta.

Seega magab Mait praeguste ilmadega sääsevõrguta.

Aga linnakära? "Ma olen kasvanud Riia tänaval. Raudtee, kus toimus ööpäev läbi pidev paukuderohke ešelonide kokku- ja lahtihaakimine, oli meist 300 meetri kaugusel," tunnistab Mait, et inimene harjub kõigega.

Pealegi ei ole öösiti õues magamine talle võõras: sealsamas Riia tänaval vedas ta suviti sageli madratsi rõdule ja ärkas hommikuti lindude sädina saatel.

Suurimaks segajaks napakas vares

Sel suvel on Maidu suurimaks segajaks olnud napakas vares, kes teisel õuesmagamise ööl hommikul kella seitsme paiku järjekindlalt kraaksus. "Ma muidu armastan linde, olen ornitoloogiaga kaua tegelnud, kuid nii lolli lindu annab otsida," toriseb ta.

Vares kraaksatas nimelt kuus-seitse korda järjest ja tegi siis pisikese vaheaja. Ja kui Maidul selle pausi ajal uuesti uni peale tuli, hakkas lind uuesti kraaksuma. Ja nii mitu korda järjest. "Kui varest poleks olnud, oleks kindlalt kauem maganud," muheleb ta.

Igal juhul soovitab Mait enda kogemusele toetudes nüüdse kuumaga kõigil, kel vähegi võimalik, õue magama kolida. Ja kahetseb, et ta selle mõtte peale paar nädalat varem ei tulnud. Kes seda ainult madratsil teha pelgab, neil soovitab Mait püsti panna telgi. Aga hoiatab samas, et sealgi kipub õhupuudus kiiresti kätte. Kuid võrreldes toas magamisega on õues tema kinnitusel uni mitu korda parem ja hommikul on tunduvalt värskem tunne. "Nende ilmadega on lausa patt toas magada!" arvab Mait.