Inimesed
8. august 2014, 07:00

Majakaomanik hulljulgetest trikitajatest: kui nii edasi läheb, tuleb see koht kinni panna! (39)

Sel nädalal levisid sotsiaalvõrgustikus fotod kahest poisist, kes uljalt Kiipsaare viltusest tuletornist alla ripuvad, hoides kinni vaid ühe käega. Hulljulge trikk pani majaka omaniku mõtlema koha avalikuks kasutuseks sulgemisele.

"Ma küll ei tahaks seda torni kinni panna, seal käivad inimesed niisama vaadet nautimas ja pildistamas," on omanik kahevahel, sest rippumistrikitajad on tema jaoks esimene säärane kogemus.

"Ei ole varem hulle trikke seal märganud," lisab ta.

Tornist rippunud noormehed ise Õhtulehele kommentaare ei jaga – sel lihtsalt põhjusel, et mitte ärgitada amatööre rumalusi tegema. "Medalil on alati kaks poolt," ütleb üks rippunu, Jaan, kes on muu hulgas aasta jagu loorbereid lõiganud Madonna tantsupoisina.

Poiste eesmärk ei olnud meedia tähelepanu äratada, vaid endi sõnul tegeldi eelkõige oma hobiga.

Nimelt tegelevad poisid sellise alaga nagu parkuur. See seisneb võimalikult otseses, sujuvas ja kiires liikumises mis tahes maastikul. Liikumise käigus ületatakse mitmesuguseid takistusi.

Kiipsaare tuletorn on aga selle omaniku sõnul üsna heas korras ja ta pole täheldanud midagi ehituslikult ohtlikku. "Eks ta ole üks huvitavamaid kohti Eestimaal, mida vaadata ja kust vaadata," arvab omanik ja esialgu jääb tuletorn veel huvilistele avatuks.

"Eks see paistab, mida tulevik toob."

Parkuur ehk rööphüplemine

Parkuur sai alguse prantslasest sõdurist George Hébert’st, kes ühel Aafrika väikesaarel elades märkas kohalike hõimude sitket ja kiiret füüsist. Pärast vulkaanipurset saarel, mille tõttu hukkus kümneid tuhandeid inimesi, pani sõdur alguse oma meetodile füüsilise võimekuse treeninguteks, mis põhinesid loomulikel tegevustel (mitte tegevustel, mis oleks orienteeritud võistlemisele). Parkuur ühendab endas jooksmist, kaugus- ja kõrgushüppeid ning näiteks ka sportvõimlemise elemente.