Foto: Risto Mandre
Eesti uudised
8. august 2014, 07:00

Tuul puhus meie sooja suplusvee Soome randa! (5)

Kui veel teisipäeval oli Pirita rannas mereveel soojust üle 22 kraadi, hakkas see kolmapäeval järsult langema ja eile hommikul oli vesi juba umbes kümne kraadi võrra jahedam. Ilmateenistuse andmetel mõõdeti eile kell 10 Pirital veesoojaks vaid 13,3 kraadi.

Ilm.ee andmetel oli 6. augusti hommikul Kakumäe rannas merevee temperatuur kõigest kaheksa kraadi.

Mis siis juhtus, et 30kraadises õhukuumuses vesi ühtäkki osades randades külmaks läks, kui läänerannikul on mereveetemperatuur endistviisi ligemale 25 kraadi.

TTÜ Meresüsteemide Instituudi okeanograafia professor Jüri Elkeni sõnul on külmaks keeranud rannavees süüdi viimastel päevadel valdavalt puhunud idatuul.

"Idatuultega tekib süvavete ülestõusmine Eesti ranniku lähedal. Kui tuul puhub, siis pinnakiht liigub 90 kraadi tuule suunast paremale. Kui pinnakiht liigub rannast eemale, siis altpoolt tuleb külm vesi asemele," ütleb Elken, et meie soe vesi läks soomlastele.

Aga miks just soomlastele, kui tuul peaks pinnavee läände, pigem Rootsi poole juhatama? Elken selgitab, et Soome laht on piisavalt suur veekogu, et pinnakiht liiguks tuulesuunast paremale ja seda maa pöörlemise tõttu. "Pealmine soe kiht liigub Soome rannikule. Seal on läänetuulte korral külm vesi," ütleb ta.