Poola näitleja Sylvia Milo toob Monomaffia vaatajani kõnelemata loo Mozarti üliandekast, kuid tundmatuks jäänud õest. Foto: Monomaffia
Eesti uudised
7. august 2014, 16:45

Monomaffia festivalil tuleval lavale kõnelemata lood

13.–16. augustini Pärnus toimuva rahvusvahelise teatrifestivali Monomaffia märksõna on tänavu „Kõnelemata lood”.

Vaatajate ette tuuakse 10 monoetendust, millest osa on esitajate endi isiklikud lood. Tükid jõuavad Pärnusse USA-st, Suurbritanniast, Eestist, Soomest, Kreekast ja Poolast.

Festivali peakorraldaja Viivika Orula sõnul tuleb festivalile kolm väga erilist inimest. Bill Bowers, David Harrell ja Robert Softley jutustavad isiklike läbielamiste kaudu, kuidas pöörata oma nõrkused tugevusteks. Näiteks USA näitleja ja tuntud New Yorgi miim Bowers esitab loo, kuidas ta geina ja ebamehelikust miimiametist unistades kasvas konservatiivses Montana osariigis. Parema käeta sündinud näitleja Harrelli lugu räägib sellest, kuidas toetavast perest kooli läinuna tabas teda teadmine, et ta pole selline nagu teised. Šotlase Softley valus, humoorikas, traagiline ja naljakas jutustus raske haigusega võitleva näitleja elust ei jäta külmaks ühtegi vaatajat.

Eesti monoteatrit esindavad Monomaffial Tallinna kammerteater, R.A.A.A.M. ja Endla teater. Festivali aukülaline on Eesti draamateatri „Vennas”. Tõnu Õnnepalu samanimeline näidend on 2012. aasta Monomaffia ja Eesti Teatriagentuuri korraldatud mononäidendite võistluse võidutöö. R.A.A.A.M.-i lavastuses „Fenomen” tuleb lavale Mait Malmsten. Endla näitleja Kaili Viidas toob publiku ette prantsuse kunstniku Philippe Dussaerti hämmastava ja naerutava loo. Indrek Taalmaa kammerteatrist esitab 2012. aastal Monomaffial Lasse Pöysti ülimenukalt mängitud „Liftieitajat”, mis eestikeelseks kohandatuna kannab nime „Raineri hommik”.