Üle-eestiline neidudekoor Leelo.
Saund
7. august 2014, 16:47

Eesti neidudekoor võitis Peterburi koorifestivalil peaauhinna: "Pisarad voolasid mööda nägu alla!" (17)

Eestlaste lauluhääl on maailmakuulus ning aeg-ajalt saavad tublid muusikud enda töö ja ande eest ka tunnustust. 5. augustil võitis üle-eestiline neidudekoor Leelo Peterburis peetud koorimuusikafestivalil Singing World grand prix ning esikohad lausa kahes kategoorias.

22 leelotavat neidu tõid grand prix' võidu koju eesti rahvaviisiga "Vihmaloits", mille taasseadis spetsiaalselt selle konkursi jaoks Rasmus Puur. Finaalvoorus hääletas meie rahvariietes näitsikute poolt lausa viis žüriiliiget kuuest.

Koori dirigent Külli Kiivet arvas, et eestlastele tõi võidu koju nende vägi. "Päris paljud tulid pärast ütlema, et nendes tüdrukutes on nii palju sellist väge ja jõudu! Lisaks olime me ilusates rahvariietes ja tüdrukud tõesti nautisid seda, mis nad tegid. Eks see kõik kokku lõppkokkuvõttes oligi see, mis selle grand prix tõi."

Neidudekoori liige Liisa Linnaks kirjeldas laval valitsenud tunnet samamoodi. "Kõik laulsid nii võimsalt, et mina näiteks tundsin küll, et rohkem ei olnud midagi anda," rääkis ta. 

Enda võidust teada saades ei suutnud esiti keegi seda uskudagi, isekeskis ennustati võitu hoopis Hongkongi lastekoorile. "Siis teadvustaja hakkas vene keeles võitjat välja kuulutama ja saime aru, et ta ütleb meie koori nime. Kõik kiljusid, nutsid! Ma lihtsalt ei suutnud seda uskuda, pisarad voolasid mööda nägu alla!" meenutas Liisa enda ülevoolavaid emotsioone. 

"Tükk aega pärast seda oli täielik šokk, lihtsalt ei jõua kohale, et me saimegi selle kõige kõige suurema võidu," lisas ta. 

Publikupreemia võitiski Hongkongi lastekoor, kuid Kiiveti sõnul võtsid pealtvaatajad ka eesti neiud väga soojalt vastu. "Publiku aplausid olid meil kogu aeg väga pikad. Kõik tüdrukud jõudsid lavalt ära tulla ja ikka veel aplaus kestis," muljetas dirigent. 

Liisa lisas, et erinevalt Eestis toimuvatest konkurssidest olid seal ka konkurendid väga toetavad. "Eestis on enamasti konkurendid kurvad, et nemad ei võitnud ja teiste peale kadedad. Seal tulid kõik kiitma ja kallistama ja olid väga toetavad," rääkis Liisa.

Leelo neiud osalesid modernse koorimuusika ja rahvamuusika kategoorias. Peterburi konkurss saigi hooaja alguses teiste hulgast valitud just nende kahe põneva kategooria pärast. Kiiveti sõnul said nad niimoodi näidata enda mitmekülgsust, samuti rahvuslikku eripära. 

Ta rääkis, et üle-eestilise koori puhul on selline tunnustus tegelikult erakordne, kuna koos ei käida regulaarselt, vaid kõigest korra paari kuu jooksul laululaagrites. "Kui oled regulaarne koor, siis see on selline "lähed konkursile ja võidad", aga just see, et üle-eestiline koor võidab grand prix on tegelikult päris kõva sõna," rõhutas Kiivet.