ESIMENE TUTVUS: Klaveriremondimeistri Andrese sõnul võinuks Estonia kontserdisaalile soetatud pill veelgi uhkem olla, ent ta on uue Steinway pilliga äärmiselt rahul. «Kõla on suurepärane,» kiidab mees.Foto: Marianne Ubaleht
Inimesed
7. august 2014, 07:00

"Steinwayga ei lähe kunagi eriti alt. Muid variante polnudki!" (6)

Estonia kontserdisaali uus klaver jõudis kohale

"Paljud pianistid on sellest brändist sisse võetud ja on kindlad, et ükski teine pill ei kõlagi õigesti!" kirjeldab Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia klaveriremondimeister Andres Leesik kentsakat psühholoogilist faktorit, mis Steinway klaveritega kaasas käib.

Leemendavalt kuumadest Estonia maja koridoridest kostab toksimist, meeshäälte mürinat ja fotokaamerate klõpsumist juba alla fuajeesse. Täna toodi majja tuttuus pill – Steinway & Sonsi kontserttiibklaver.

274 sentimeetrit musta kõrgläikega kuusest voolitud iludust paneb iga pianisti sõrmed võbelema. Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia klaveriremondimeister Andres Leesik arvab, et tegelikult oleks võinud ka veelgi vägevama instrumendi hankida.

"Eesti ühiskond on nii vaene või rikas kui ta on, selles mõttes oleks palju normaalsem, kui oleks valikuvõimalus. Aga me peame valima ühe pilli ja Steinway on kõige levinum pill maailma kontserdisaalides, sellega ei lähe kunagi eriti alt," tõdeb Andres, et muid variante tegelikult lihtsalt polnudki.

Ajakirjaniku küsimusele, miks ei võetud meie oma Estonia pilli, Andres esiti muigas. "No seal on ikkagi märgatav kvaliteedivahe. Mõlemad paistavad sarnased, aga tehnoloogiliselt on tootjail omad saladused," arvab klaveriremondimeister.

"Muidugi õnnestub mõni pill paremini," usub ta. Steinway & Sons klaveritel ongi teatav staatusemärk.

Pilli kõla on Andrese sõnul super. Just tema mängis klaveril esimesed noodid ja on äärmiselt rahul.

"Praegu selles ruumis ja kontekstis, jah, väga suurepärane!" ei paista kiidusõnadel lõppu.

Mis teeb Steinway klaveri eriliseks?

Estonia kontserdisaalile ostetud pill on D-mudel, see on kõige suurem Steinway klaver. Pill on voolitud sitka-kuusest, mida leiab Kanada mägedest. Steinway kontserttiibklaver valmib umbes aastaga, millegi valmistamisega ei kiirustata liigselt. Hoolikalt valitud puit, millest tehakse kaaned, helipead ja muud osad, puhkab tehase hoovis mitu kuud.

Kontserdisaali klaver maksis 58 640 eurot ja jääb kaalukategoorias raskekaallaste sekka. Kaalu on kaunitaril ligi 600 kg.

Uus Steinway tuuakse hooaja alguseks ilmselt saali ja seal jääb ta esimest kontserti ootama esialgu lava alla. Kontserdisaali lava all on veel nii mõnigi klaver mängujärjekorda ootamas.

"Kuna orkestrid teevad pidevalt proovi, siis klaveri lavalhoidmine võtab liigselt ruumi," selgitab olukorda Andres Leesik.

Kui aga kontserdil mõnd klaverit vaja läheb, võetakse eest lava esipaneel, libistatakse pill välja ja tõstetakse tõstukiga lavale.