James Arthur.Foto: SIPA / Scanpix
Inimesed
6. august 2014, 11:53

James Arthur Tallinnas: "See on kõige kuumem kontsert, kus ma olnud olen!" (1)

Eile õhtul hullutas Tallinnas naisi järjekordne briti popstaar-südametemurdja. Võrdlemisi uues klubis-kontserdisaalis Factory esines Suurbritannia superstaarisaate "The X Factor" 2012. aasta võitja James Arthur.

Factory, mis oma väljanägemiselt on nagu Rock Café väiksem vend, oli paarkümmend minutit enne kontserdi algust korralikult rahvas täis. Tüdrukud, kes olid jõudnud esimese rea kohad endale haarata, seisid lavale nii lähedal, et parima tahtmise juures võisid nad Arthurit katsuda. Ootusärev fännidesumm tekitas ruumi korraliku temperatuuri ja pinget oli iga kehaliikmega tunda.

Täpselt kell 21.00 tuli James Arthur lavale. Nagu hurmavate briti muusikutega ikka, käis ka temaga kaasas kontserdile tulnud neidude kõrvulukustav kiljumine. See võimendus veelgi, kui päikeseprillides ja nokamütsis James Arthur tõepoolest tegigi lava ees esimese plaksutiiru. Neiud olid kohtadevalikuga jackpoti võitnud.

Eesti naiste ilu

Juba pärast paari esimest lugu tegi James Arthur seda, mida enamik Eestis esinevaid meesartiste teevad – kiitis eesti naiste ilu. "See on kõige kuumem kontsert, kus ma kunagi olnud oled. Ja ma ei räägi ainult naistest!" hüüdis ta publikusse ja talle vastati kiitva kiljetekooriga.

Kuum oli küll, nagu oleks trollibussiga Tallinna liiklusummikus. Viisakas James, kui ta oli naiste võlumise hetkeks lõpetanud, pakkus sellele probleemile lahenduse ja loopis publikusse veepudeleid ning siis käskis neid juurdegi tuua. Seejärel jätkas ta võlumist ja kiitis eestlaste ilu kolmekordselt.

Popiprintsist räppar

Kontserdi alguses, nagu ikka, vajas publik veidi aega harjumiseks ja sisse elamiseks. Esimene lugu, millega tõeliselt näidati, et me laulurahvas oleme, oli "Recovery". Loole eelnenud sissejuhatuses rääkis James, kuidas ta kunagi oli kutt, kellel polnud midagi ning nüüd on tal kõik. "Ma olin põhjas, kannatasin ärevuse ja depressiooni all. Ainus, mis saab sealt välja tuua, on armastus ja positiivsus," jutustas ta.

Ei teagi, kas kurva loo või "Recovery" 19. koha pärast Briti singlimüügiedetabelis, aga see lugu tõi rahvale lõpuks elu sisse.

Hoog ei raugenud, kui mees esitas enda versiooni bändi Rudimental loost "Waiting All Night". Tunnistan, et Jamesi repertuaarist teadsin enne kontserti umbes kolme lugu, kuid Rudimentali hoogne laul meeldib mulle küll. Jamesi cover sellest oli ka suurepärane ning veidi irooniline küll, aga minu arvates oli just see üks kontserdi parimaid laule.

Lisaks olin kogu aeg arvanud, et James Arthur on selline imal popikutt, aga juba teise loo ajal (ja ka mitmel korral pärast seda) pidin tõdema, et ta on hoopis poole kohaga räpikutt. "Supposed", mida ta ise nimetas oma lemmiklooks, oligi pea tervenisti
räppides esitatud. Hoolimata sellest, et loo stuudioversioon on palju meloodilisem, hakkas publik hoogsalt kaasa õõtsuma ja kätega lava poole vehkima.

Hitid viimasena

Enda kaks põhilugu, raadioedetabelite tippudes trooninud esimene singel "Impossible" ja sellele järgnenud "You're Nobody 'Til Somebody Loves You", jättis James kontserdi lõppu. Veel viimast korda sai ta eesti neidudele sügavalt silma vaadata ja nende südameid värisema panna.

Viimane lugu oligi vast kõige võimsam. Truud fännid alustasid "Impossible'i" laulmist enne, kui laval olev mees ise ja näitasid talle, et teavad kogu loo sõnu. Võin kihla vedada, et selle loo ajal nägin ka paari neiut, kes silmadesse kogunenud pisaraid pühkisid. Fännide emotsioonid olid kindlasti laes, veidi vähemteadlikud kontserdikuulajad said ilmselt keskpärasema elamuse.

Kui "Impossible"'i võimsad kitarrisoolod olid lõppenud ja trummar viimase löögi teinud, kogus James saatebändi kokku, tegi korraliku kummarduse, soovis kõikidele turvalist koduteed ja kadus lavatagusesse.

Nii palju, kui mina Jamesi kehakeelest oskasin välja lugeda, ütleksin, et talle meeldis. Kindlasti ei olnud see tema jaoks igav reakontsert ja kindlasti jääb see talle talle meelde kui kuumim kontsert maailmas.