(Pilt on illustreeriv.)
Müstika
5. august 2014, 13:22

Alpinist noorte meeste hullust teost: "Väike libastumine ja ongi kõik - matustele minek!" (96)

Juuli lõpus postitasid hulljulged eesti noored endast suhtlusvõrgustikku Facebook pildid, kus nad ripuvad Harilaiu tuletorni küljes. Kes kahe käega ja nägu naerul, kes vaid ühe käega rõõmsalt kinni hoides.
Mägironija Kunnar Karu arvas meeste trikist, et selline rippumine on väga ohtlik ning ega ilmaasjata pole sarnaste videoklippide alguses meeldetuletus, et keegi kodus trikke järele ei prooviks. 
 

"Pilte vaatasin ning need on sotsiaalmeedias kindlasti ägedad, aga väike libastumine ja ongi kõik - matustele minek," arvas Karu. "Mägironimisel kasutatakse alati julgestust, et õhtul ikka tagasi koju jõuda," lisas ta. 

Pildil olev Harilaiu viltune majakas on 26 meetrit kõrge. "Ebaõnne korral toimub kokkupõrge maapinnaga kiirustel mõnikümmend meetrit sekundis, mis on inimese jaoks surmav," kommenteeris trikitajaid Tartu Ülikooli füüsik Hannes Liivat. Loomulikult mängivad sellistel kõrgustel rolli ka tuul ja muud ilmastikunähtused. 

Maailmas on sellise ekstreemspordiga tegelejaid veel. Ukrainlased, kes on koondunud grupi Mustang Wanted alla, on turninud palju kõrgematel ehitistel kui 26-meetrine tuletorn ning käinud ilma julgestusköiteta nii teletornide kui kõrghoonete tipus. 

"Üks asi on torni ronida, kui jalad ja käed on torniga nö seotud, kätega hoiad kinni, jalgadega toetud tornile, aga ainult rippuda on väga ohtlik. Eriti kui seda teeb keegi, kes tavapäraselt seda ei tee," rääkis Karu. 

Ta arvas, et torni ronimine ei olegi nii suur probleem, kuid seal rippumise võiksid need, kel elu armas, ära unustada. "Ja arvestades torni seisukorda oleks ka sinna ilmselt targem mitte ronida, aga see selleks - see veel ei tapa!" lisas Karu lõpetuseks.