Rosanna Lints.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
5. august 2014, 07:00

Rosanna Lints: "Mul viskas üle raha pärast muusika tegemine." (36)

"Vahel on hea restarti teha," usub lauljatar Rosanna Lints, kelle elus puhuvad täiesti uued tuuled. Hiljuti täitus neiu soov oma bändist, kui elektroonilise muusika ansambel Würffel teda enda ridadesse kutsus. Muusika tegemise kõrvalt hakkas Rosanna aga tööle kokana. "Ma sain aru, et olen ju kogu aeg köögis," põhjendab ta naerdes ametivalikut.

"Söögitegemine huvitab mind lapsest saadik, aga ma ei mõelnud kunagi, et võiks kokaks hakata. Seni valmistasin süüa enda rõõmuks, kuid mingi hetk viskas mul üle raha pärast muusika tegemine - see, et üüri maksmiseks on vaja kõik pakkumised vastu võtta. Pealegi ei ole muusiku palk stabiilne. Oli lihtsalt tunne, et tahaks oma ellu mingit püsivust," räägib Rosanna (19), kuidas tal tuli mõte hakata toiduvalmistamisega elatist teenima.

"Samal ajal, kui ma seda mõtlesin, olin ma samuti köögis. Ma sain aru, et olen ju kogu aeg köögis. Õigemini, mu mõte on pidevalt toidutegemise juures," tunnistab laulja.

"Näiteks leiva küpsetamine võtab kaks-kolm päeva, kuigi sa ei tegele sellega kogu aeg. Ja mandlipiima tehes tuleb mandlid 12 tunniks likku panna, enne kui saab edasi tegutseda. Kui on olnud mingid plaanimuutused, siis olen pidanud sõpradele ütlema, et ma ei saa mõnda kohta tulla, sest ma pean kodus mingid toiduained paisumast ära võtma," muigab Rosanna.

Muusikust elukaaslasele Taavi Paometsale teeb tema kokkamiskirg vaid heameelt.

Juunikuust saati teeb Rosanna kokatööd Tallinna vanalinnas Vanaturu kaelas Kaarmanni toidupoes-suupistebaaris, mille peakokk on belglane Emmanuel Wille, hüüdnimega Manu. "Ma mõtlesin esmalt, et tahaks minna kokaks õppima, aga siis tuli mõte, et äkki ma saaksin kohe tööle. Ja saingi!" rõõmustab laulja.

"Neil oli vist päris tugev konkurss. Raske oli isegi proovipäevale saada ? see tuli umbes kaks nädalat ette paika panna. Seda toredam, et ma neile sobisin."

Töö on tema sõnul põnev ja vaheldusrikas. "Kuna see koht on äsja avatud, siis me alles katsetame tootmiskoguseid ja uusi retsepte tuleb kogu aeg peale. Proovime ka erinevaid võimalusi, kuidas toite serveerimiseks kaunistada. Reedel tegin ma ka esimest korda inventuuri," jutustab Rosanna.

Töö jätab aega ka bändiproovideks

"Meil endal on väike seltskond: peale peakoka on tema parem käsi, kes meid vahel aitab, aga enamjaolt paberimajandusega tegeleb, ja siis oleme mina ja veel üks kokk. Me tegutseme Olde Hansa töötajatega samas köögis (Emmanuel Wille on ka Olde Hansa ülemkokk ? K. A.), nii et kogu aeg on palju seltskonda ja hästi lõbus," kiidab ta.

Bändi kõrvalt jääb Rosannale piisavalt aega, et täiskohaga tööl käia. "Huvitaval kombel ei olegi täiskoormusel töötamine nii aeganõudev. Kui ma lähen üheksast tööle ja viiest lõpetan, siis on mul ju veel terve päev jäänud, et bändiproovi minna ja ka kodus midagi teha. Mitme asja tegemine isegi pigem rahustab mind, mitte ei tekita stressi. Vahel on küll selline tunne, et ei jõua kõike, aga samas on tunne, et asjad liiguvad. Ei ole seda, et lihtsalt oled ja midagi ei toimu," arutleb laulja.

Rosanna arvab, et ühel päeval on tal siiski ka kokadiplom taskus. "Lõpetan kõigepealt ära Otsa kooli, mida on veel üks aasta jäänud, ja siis võib küll kokandust õppida," leiab Rosanna, kes loodab, et tal avaneb sügisest, kui kooliaasta algab, võimalus minna tööle poole kohaga.

"Suveperiood on köögis kiirem kui talveaeg," märgib ta.

Päevatöö annab Rosannale võimaluse keskenduda bändile ja valida hoolikamalt, milliseid sooloesinemispakkumisi vastu võtta. Näiteks ei vaimustu ta üksinda klubides üles astumisest. Elektropopitrio Würffel, kus ta vahetas juunis välja lapseootel Marvi Vallaste, kes soovib mõneks ajaks tempo maha võtta, on Rosannale esimene bänd.

"See on naljakas. Ma mäletan, et kui ma tulin Tallinna Otsa kooli, siis mõtlesin, et võiks bändi kokku panna - mis siis, et me oleks noored kogenematud muusikud, aga vähemalt oleks bändivaim. Aga miskipärast ei läinud see kuidagi käima. Ju siis ei olnud inimesed ühel lainel ja piisavalt motiveeritud," pakub ta.

"Ja nüüd järsku ütlevad sellised muusikud (klahvpillimängija Tarvi Kull ja trummar Kaspar Kalluste - K. A.) lihtsalt, et tule meie bändi. See on suur võimalus!" lausub Rosanna, hääles rõõmuvärin.

Würffel teeb ilma Leedu edetabelis

Põhjust juubeldada on tõepoolest. Würffeli singel "Coffee", mille laulis küll veel sisse Marvi, on Leedu raadiojaama FM99 muusikatabelis tõusnud 8. kohale. Veel neljapäeval oli see 12. ja ülemöödunud nädalal 18. kohal. Laul püsib edetabelis üheksandat nädalat. Eesti ansamblist jäävad pingereas maha sellised tegijad nagu Lana Del Rey ja Lenny Kravitz.

"See on äge, jaa! Tarvi ja Kaspar hoidsid kogu aeg silma peal, kas lugu läheb veel kõrgemale kohale. Põnev on, et meid mujal ka märgatakse. Me lähmegi septembri alguses Vilniuse muusikanädalale esinema," avaldab Rosanna.

Tal endal on bändiga välja tulnud singel "Shake It Out" ja tema sõnul on soojas veel neli avaldamata lugu.

Mis on seni sooloartistina üles astunud laulja jaoks bändi tehes teisiti? "Üks hästi oluline vahe on vastutus. Sa ei vastuta enda eest, vaid kõigi eest. Kui me Õllesummeril esimest korda kontserdi andsime, muretsesin ma üle pika aja esinemise pärast. See oli nii naljakas tunne!" meenutab Rosanna.

"Õnneks läks hästi. Närveerimine tihtipeale aitabki."

Ta usub, et on pigem bändiinimese kui üksiku hundi tüüpi artist: "Bänd tundub mõnusam. Ma arvan, et ükskõik mille puhul on nii, et üksi tegutsedes tõmbab inimene ennast natuke lukku. Ma kujutan ette, et kui üksi muusikat kirjutada, siis ei saa mingi hetk enam aru, kas see on hea või halb. Bändis on kriitika alati võtta."

"Üritan süüa nii tervislikult, et poleks vaja trennis käia."

"Ma olen palju eksperimenteerinud sellega, kuidas teha väga odavalt võimalikult häid toite, ja kuidas saaks toituda võimalikult tervislikult. Ma ei ole mitu aastat trenni jõudnud. Üritan süüa nii tervislikult, et poleks vaja trennis käia," kihistab Rosanna, kelle piitspeenike figuur reedab, et see on tal ka korda läinud.

"Ma ise ka imestan, et see toimib."

Mis soovitusi tal varuks on? "Iga päev ei peaks sööma jahu ja liha. Nende ärajätmist kompenseerivad hästi pähklid ja seemned. Eriti meeldib mulle linaseemneid kohviveskis purustada ja toidu sisse panna. See puru ei anna mingit maitset, aga sisaldab palju omega-3-rasvhappeid," õpetab Rosanna.

Liha asenduseks sobivad tema sõnul hästi ka näiteks kikerherne- või peedikotletid. "Hummus (kikerhernepasta - K. A.) on selline asi, millest saab kõhu mõnusasti täis, kui seda erinevatele asjadele peale panna," lisab ta.