Käetäied käevõrusid!Foto: Piia Õunpuu
Väike moeajakiri
5. august 2014, 11:30

10 klišeed festivalil riietumiseks (3)

Selle suve muusikafestivalid siinkandis hakkavad vaikselt otsa lõppema. Schilling on möödas, läbi on folk ja Positivus. Tunnistan, et neist kolmest käisin ainult Positivusel, aga siis panin ka kõik oma moeblogija-oskused mängu ja riietusin kõikide festivali-klišeede kohaselt. 

Need, kes on välismaised tänavamoelehekülgi jälginud, teavad, millest ma räägin. Kevadine California liivadel toimuv Coachella pole juba ammu ainult suur muusikafestival, vaid ka moeinimeste lemmik, samamoodi inglismaine Glastonbury. Festivalimood ei tähenda lihtsalt mugavaid ja vihmakindlaid suveriideid, see on omaette žanr. 

Kel on sel aastal veel mõni mitmetuhandepealine pidu kuskil suurel põllul koos bändimeestega plaanis, see võib allolevast nimekirjast inspiratsiooni leida. Või siis teab, mida vältida, et mitte massi sulanduda. Kel ei ole peale kodumaiste rannaliivade enam kuskile minna, võib järgnevateks aastateks miskit kõrva taha panna. 

Siin nad on! 10 klišeed, mille järgi 85% tšikkidest end festivali ajaks riidesse paneb (Täieliku valehäbita kuulun ka mina nende hulka, kuigi ausalt öeldes hakkab see enesenäitamise trend mind juba vaikselt häirima. Samas, kes olen mina, et silmakirjalikult teistele näpuga näidata ja siis ise vaikselt edasi tegutseda.):

1. Lilledest peavõru. Kui sul seda ei ole, pole sa festivalil käinudki. Tragimad meisterdavad endale pärja juba nädalaid enne festivali (jah, mina), vähem tragid ostavad poest/tellivad internetist, kõige laisemad seovad endale kaunistuseks festivalialalt saadud Hawaii lillede kee ja reklaamivad rõõmsalt alkoholitootjad. Paljude arvates on see lillevärk naeruväärne, teiste arvates armas ja ilus. 

2. Lühikesed teksapüksid. Aga ainult ja ainult teksapüksid, kõik teised lühikeste pükste vormid on pigem out. Mida lühemad, seda paremad. Tore on ka, kui neid kaunistab pits, mustriline riie, teist värvi taskud, needid...

3. Lilleline kleit. Seda on ka niisama suvel tore kanda, aga festivalil on ju veel parem! Eriti, kui sul ka peas lilled on. 

4. Valged tennised. Valged, te mõtlete? Muda ja tolmu sees tantsimiseks, te mõtlete? Aga loomulikult! Vastupidi levinud arvamusele, ei mõtle fashionistad festivalidel eriti praktilisuse peale, küll see pesumasin need tennised puhtaks ka teeb (minu omad vähemalt tegi). Instagrami-piltidel näevad valged tennised lahedad välja ja üleüldse sobivad näiteks lühikeste teksapükstega ideaalselt. 

5. Tumeroheline jakk ehk parka. Üks vähesed praktilisi asju siin nimekirjas. Isegi kui õues on lõõskavalt kuum, tasuks parka ikka kaasa võtta. Saab selle ju lahedalt näiteks vöö ümber siduda. Õhtul on hea seda lillelise kleidiga sobitada. Vihmakeebid jätke igatahes koju. Veel parem, ärge neid kunagi isegi ostke! 

6. Kimono. Mitte päris Jaapani geisha pidulik riietus, aga pigem selline florencewelchilik hipilik ürp. Kindlasti mustriline, veel parem kui narmastega. Minu kimono narmad jäid küll mitu korda teiste inimeste külge kinni, aga ma sain sellega ägedalt ringi lehvitada, nii et pole hullu. 

7. Nabapluus. Kedagi üldiselt ei huvita, kas neil tegelikult ka on nabapluusi jaoks sobilik figuur (kuigi põhjamaised inimesed on piisavalt ilusad ja enesekriitilised, et aru saada, millal võib seda kanda). Briti saarte festivalidel kellelgi enesekriitikat ei ole. Kindel on see, et nabapluusidega ei hakka palav, kui on selline ilm, nagu sel aastal Positivusel oli, seega on need ka omamoodi praktilised. Ei?

8. Pitsist miski. Woodstocki-aegadest on hipilikud pitsasjad festivalimoodi ikka veel luusima jäänud. Minul on pitsist vest ja pitstaskuga teksapüksid. Üleni pitsiline kleit oleks loomulikult järgmine tase. Sobiks hästi selle tumerohelise jakiga. 

9. Käevõrud. Mitte üks või kaks, aga alati terve käetäis. Oma panuse annab ka festivali käepael, mille ümber saab igasuguseid muid metallist, pärlitest, tekstiilist ja nahast võrusid paigutada. Kõige paremini toimib see koos käetäie sõrmustega. Muide, see käevõrude trend on meestemoes ka päris populaarseks saamas. 

10. Kummikud. Lõpuks! Midagi täielikult praktilist! Isegi kui ilmateade vihma ei luba, tasub kummikud kaasa võtta ja vähegi pilvise ilmaga jalga panna. Täpselt nii, et kummikute seest paistaksid kõrged sokid, siis natuke reit ja siis juba kleidiserv. Kummikud ise on tavaliselt stiilselt mustad või tumerohelised. 

Kes festivale väisanud, oskab kaasa rääkida, kas nimekiri sai asjakohane või jäi miskit olulist kahe silma vahele. Loomulikult on asju, mis jäid nimekirjast välja (näiteks poolsaapad, päikeseprillid või liiga suurte käeaukudega topid), aga see etteseatud 10 limiteeris pisut.