SETO HÜMNI LAULMINE: Visati meid ütte viirde, tõistõ viirde tougati – sääl meid surbi Säksa rüütli’, Vinne vürsti’ vindsodi’. Hümni sõnade autor on Jaan Räppo.Foto: Aldo Luud
Inimesed
4. august 2014, 07:00

Setod leelotasid oma kuningriigi päeval mured pea kohalt kaugemale (3)

"Me tahame rahus elada! Ja see, kes laulab, elagu ta Petserimaal või Setomaal või suures Venes, ei tol mahu kurjust hinge. Selle jaoks ei jää enam ruumi, sest laul teeb hinge heaks!" ütles leelokoori Leiko kauaaegne juht Veera Hirsik Mikitamäel Seto Kuningriigi XXI päeval.

"Rahutu inimene nakatab teisi, ei ela ise ega lase teistel elada."

Veera Hirsiku sõnum homsete päevade tarvis ka mittesetodele – laulge!, sest kes laulab, ei too enam ussita ega viha südamesse kogu.

Laupäeval kogunesid Mikitamäele tuhanded setod ja nende sõbrad, koju käima tuldi Soomest ja Saksast, Udmurtiast, Lätist ja Leedust. Viimaseid tunde ametis olnud ülemsootska Aarne Leima hoolitses selle eest, et seto kultuuri nautiv rahvas lagipähe paistva päikese eest vahepeal varju otsiks.

Seto Kuningriigis oli olukord igas mõttes kontrolli all, seda alates parkimise korraldusest heinamaal. Kõik käis kui nööri mööda, jäi imetleda seto rahvariides noorikute kannatlikku meelt ka rahutumate külaliste kuningriiki juhatamisel. Skeptikud, kes väikebussiga Lääne-Eestist kohale vurasid ja kõvahäälselt arutlesid, et eks see üks tavaline laat ole, said ninanipsu. Ette rutates – nad jäid ka õhtusele kirmaskile nagu sajad teisedki kuningriigi päevast osavõtjad.

Meistrid asusid võistlema

Seto Kuningriigi päeva lipu heiskamisel seltskond tardus, hümni laulmise ajal tõmbasid härrad seljad sirgu ja õllekõhud sisse.

Rahvuslikku käsitööd, ilusaid kudumeid, sepiseid ja keraamikat oli uskumatult palju. Setodele pakkusid seltsi saarlased oma leiva ja viinaga. Handsal, nagu ikka, oli hea minek, sest meistri autogramm handsapudelil on garantiiks.

Samal ajal anti pealaval teada: meistridõ väljasortimise kõrd. Nii nagu tavaks, selgitatakse igal kuningriigi päeval välja parim kuninglik naiste näputöötegija, parim verreva viina ja handsa tegija, leivaküpsetaja ning sõiravalmistaja. Tiitli pärast käis tõsine võistlus ka pillimeeste, vägimeeste ja kargusõkargaja ja kasatskilüüjate vahel. Söögi- ja joogimeistrite väljaselgitamisel oli määravaks rahva hääl, koogi ja sõira maitsjate järjekord oli oma 40 meetri pikkune.

Tõeline seto rahvapidu

Pluss 30 kraadi, seljas seto täisvillane rahvarõivaseelik ja kaelas üle kilo hõbedat, kui pigem sobiks bikiinid ja pihku pudel külma Värskat. "Kuumal ajal alandab rahvarõivas kehakaalu. Nii et need naised, kes kaalu kaotada tahavad, tulgu meie kampa," rääkis kuningriigi päeva korraldusmeeskonda kuulunud riigikogulane Inara Luigas tähtsate teadete vahepeal, endal naer suunurgas – ega te ometi kõike ka tõe pähe võta?

Aga ühes asjas ja mitte ainult võib Luigasega ühte meelt olla: kuningriigi päevade korraldamine on aastate jooksul nii kõrgele tasemele krutitud, et korraldajad ei saa ühtegi pisematki eksimust endale lubada, sest kuningriiklaste ootused on seto pärimuskultuuri osas üha suuremad. Aina rohkem noori on uhkusega setod ja rahvarõivad on ihu ligi palju sagedamini kui oma riigi päeval.

Päeva jäid lõpetama kuningalaud ja kirmask. Purjakil mehi ja kaklusi kuninglikud korravalvurid ega ülemsootska ei täheldanud.

Uus Seto kuninga asemik ehk ülemsootska

Selleks sai napi häälteenamusega seto laste kooli eestvedaja ja Tallinna Ülikooli kommunikatsiooniõppejõud Annela Laaneots. Uue ülemsootska esimeseks tööks sai kuningriigi parimate käsitöömeistrite autasustamine ja Seto Kuningriigi paraadi vastuvõtmine.