Mägi-Karabahhi armeenia sõdur aastal 2012.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
3. august 2014, 17:53

Mägi-Karabahhis on armeenlaste ja aserite tulevahetustes hukkunud 15 sõdurit (4)

Aserbaidžaanis asuvas armeenlaste enklaavis Mägi-Karabahhis on viimastel päevadel relvakokkupõrgetes surma saanud 15 sõdurit.

Aserbaidžaan on teatanud, et viimase nelja päeva jooksul on tapetud 12 nende sõjaväelast, Mägi-Karabahhi võimude teatel on surma saanud kolm nende sõdurit, kirjutab BBC.

Armeenia peaminister Hovik Abrahamjan teatas eile õhtul, et Armeenia president Serž Sargsjan kohtub Aserbaidžaani presidendi Ilham Alijeviga Venemaal Sotšis järgmise nädala reedel või laupäeval, et pingeolukorda lahendada.

Relvarahu mõlema riigi vahel sõlmiti 20 aastat tagasi, kui kuus aastat kestnud kokkupõrgetes oli hukkunud ligikaudu 30 000 inimest. Alates sellest ajast on mõlemad pooled on süüdistanud teineteist relvarahu rikkumises.

Iga aasta hukkub Mägi-Karabahhi ja Aserbaidžaani piiril snaiperite kuulidest sadu inimesi, sh tsiviilisikuid.

Vikipeedia andmetel on de facto tegu Aserbaidžaani keskvalitsusest sõltumatu Mägi-Karabahhi Vabariigiga, mis lisaks endise autonoomse oblasti aladele hõlmab ka ümberkaudseid piirkondi. Mägi-Karabahhi Vabariiki pole ametlikult tunnustanud ükski riik, ka mitte Armeenia.