AVAMINE: Tahkuranda kerkinud Lottemaa teemapark saab avatud. Pileti eest küsitakse 15 eurot.Foto: Laura Oks
Eesti uudised
1. august 2014, 07:00

Kähku tehtud kallikene: Lottemaa neelas peaaegu viis miljonit eurot maksumaksja raha (49)

Leiutajateküla suslikul Väinol ei õnnestu kuidagi telliskividest sepikut teha – kust tema pidi teadma, et ühe eduka ettevõtmise realiseerimiseks läheks vaja ikka kohe mitu miljonit eurot otse maksumaksja taskust.

Vähem kui aastaga Pärnumaal Tahkuranda kerkinud Lottemaa teemapark on lõpuks kõigile avatud. Mõne kriitilisema meelega lapsevanema olevat Lottemaa juba jõudnud ära pahandada: pilet kole kallis (15 eurot) ja tehagi polevat seal suurt midagi. Väikestele külastajatele tundub Lottemaa seevastu igati mokka mööda olevat – nemad ju raha ei loe ja rooli ei keera.

Multikameeste Heiki Ernitsa ja Janno Põldma peas sündinud idee ei saanud tõelisuseks aga sugugi kergelt. Nende ponnistuste algust võib iseloomustada Lottemaa kangelase, suslik Väino loomevaevadega. Kui ta üritab siiani edutult leiutada niisugust masinat, mis teeks telliskividest sooja sepikut, siis Heiki ja Janno koos oma partneritega on Lottemaa katseeksemplari rahva ette toonud. Odav see lõbu muidugi ei olnud, kaugel sellest.

Lottemaa rajamine läks teemapargi projektijuhi Rein Malsubi sõnul maksma ümmarguselt seitse miljonit eurot. "4,4 miljonit saime EASist, 0,26 miljonit tuli Pärnumaa omavalitsustelt ja ülejäänu erainvestoritelt," ütleb Malsub, varjamata, et armastatud koeratüdruku ülistuseks sündinud teemapargile ohverdati peaaegu viis miljonit eurot nn maksumaksja raha.

Kolmapäeva õhtul ei meenunud projektijuht Malsubile täpselt, mitu maja ehitajad Lottemaale püsti lõid. "Vastaksin teie küsimustele kirjalikult, kui võimalik."

Päev hiljem on Malsub palunud oma kolleegil saata Õhtulehe toimetusse Lottemaa avamise eelse sõnarohke pressiteate. Vastuseta jätsid tänuväärse algatuse vedajad sellegi tähtsa küsimuse, millise aja jooksul võiks kopsakas investeering end nende meelest ära tasuda ehk millal kavatsetakse kasumisse jõuda.

Lottemaa ametnikelt sai päritud ka seda, kas toreda idee vaimsed isad Heiki Ernits ja Janno Põldma enne teemapargi omanikeringist lahkumist ka väärilise hüvitise said, sest niisama kergekäeliselt ei anta tänapäeval käest isegi mitte intellektuaalset omandit.

Lottemaa omanikeks on nüüd seitse toiduainetetööstuse ja hulgikaubandusega seotud eraisikut.