2014Foto: Alamy/AOP
Inimesed
1. august 2014, 07:00

"Nüüd saan oma peegelpilti alasti nautida." (3)

Skandaalsest meesmodellist sai ametlikult naine.

Moemaailmas furoori tekitanud androgüünset meesmodelli Andrej Pejicit (22), kes mainekate disainerite šõudes naisterõivastes puusi hööritas, ei ole enam. Kiisusilmade ja kõrgete põsesarnadega seksikas nooruk viis ellu ammuse unistuse ning lasi end naiseks lõigata. Nüüd kannab ta nime Andreja.

Serbias sündinud, kuid Austraalias üles kasvanud noormees tõusis moemaailma huviorbiiti 2010. aasta lõpus, kui teda olid modellitööd tegema palganud sellised kuulsad disainerid, nagu John Galliano ja Jean Paul Gaultier. Poisikeha, kuid ingellikult kauni näoga ja pikkade blondide juustega Andrej tähelend oli kiire. 2011. aasta algul Pariisi moenädalal valis Gaultier ta oma etenduse viimaseks modelliks – ihaldusväärne positsioon, mis kuulub disaineri muusale. Paljude meelest oli rüüsidega pruutkleidis poiss moedemonstratsiooni kauneim neiu. Nooruk osales ka Gaultier’ meesteriiete šõus – milline mitmekülgsus! Samal aastal andis New York Magazine Andrej’le maailma ilusaima mehe tiitli, kuid enne seda olid meesteajakirja FHM lugejad valinud ta maailma saja seksikaima naise hulka.

"Mängisin päris edukalt poissi."

See kõik põhjustas moemaailmas erutatud kahinat, kuid kostis ka pahameeleavaldusi: kas peamiselt homoseksuaalsed moeloojad on viimaks ometi leidnud ideaalse naise, kelle seljas nende looming istub nagu valatult, sest tal pole rindu olemaski? Andrej võttis lokulöömist rahulikult. "Olen lihtsalt see, kes ma olen," tõdes ta New York Magazine’i intervjuus.

Andrej sündis 1991. aastal Bosnias Tuzlas mõned kuud enne sõja puhkemist. Kaheksa-aastasena siirdus ta koos ema ja vanema vennaga Austraaliasse Melbourne’i. Andrej unistas maast madalast, et saaks olla tüdruk. Ta mängis nukkudega ning kekutas peegli ees ema riietega, kehastudes baleriiniks. Kuid teismeea algul mõistis poiss, et selline käitumine pole paslik. Aastaid varjas ta oma tegelikku olemust. "Hoidsin oma unistused ja kujutlused endale ning mängisin päris edukalt poissi," rääkis Andrej hiljem ajakirjale People. Kuid 13aastasena värvis juuksed blondiks ning hakkas end meikima. Ta ei suutnud oma tegelikku mina enam varjata. "Tahtsin peeglisse vaadates rahul olla. Olen alati tahtnud ilus välja näha – nagu tüdrukud ikka tahavad."

Isegi töölisklassiagulis, kus pere elas, ei märgatud, et see sihvakas neiu on tegelikult poiss.

"Olen nüüd sajaprotsendiliselt mina."

Modelliagentuurid ei võtnud Andrej’d jutule, sest meesmodelli kohta oli ta liiga naiselik. Ukse moemaailma avas poisile Prantsuse Vogue’i legendaarne peatoimetaja Carine Roitfeld, kes pani Andrej’le selga naisteriided. Nüüd aga ei tohiks kellelgi kobisemist olla, kui ta kleite-seelikuid kannab – ajakiri People kirjutas eelmisel nädalal, et Andrej on läbinud soovahetuse ning on nüüd ametlikult naine.

Arstide juurde julges Andrej soovahetusjutuga minna alles poolteist aastat tagasi. Ta oli oma isevärki karjääri üle uhke, kuid unistas end oma kehas viimaks hästi tunda. Lõikus tehti tänavu Ameerikas, rängast protsessist kosumisele kulus kolm kuud. Nüüdsest Andreja nime kandev modell kinnitab, et tunneb end paremini kui kunagi varem. "Iga päev on nagu uus ilmutus. Olen sajaprotsendiliselt mina ise. Saan nüüd alasti peegli ees seista ja oma peegelpilti nautida."

Kunstrindu tal veel pole – kuid Andreja pole kindel, kas ta neid üldse tahabki.

Andreja tänas Facebookis oma arvukaid poolehoidjaid, kes talle julguse eest kiitust on avaldanud. Skandaalne modell ütles, et jagab oma lugu sotsiaalse vastutustunde tõttu teiste saatusekaaslaste ees, kes ettenähtud soomallidele ei vasta. "Ma tean, et see on raske, olen ise sedasama üle elanud, aga pidage meeles: teie õigus on olla omaks võetud sellena, kellena end identifitseerite. Te väärite samasugust lugupidamist nagu iga teine inimene siin planeedil."