Villu TammeFoto: AARE RUUS
Saund
31. juuli 2014, 07:00

Mart Juur: kõik teavad, kes on Villu Tamme – tema laulud on poolenisti rahvamuusika staatuses (19)

Eesti Ekspress sai hakkama vägiteoga – meie 102 muusikaspetsialisti ja -kriitiku ponnistusena sündis edetabel 100 kõigi aegade paremat Eesti plaati. Pingerea tipus kroonib legendaarse punkari Villu Tamme veetava J.M.K.E. debüütalbum "Külmale maale". Mida arvavad lõpptulemusest meie melomaanid-muusikud? 

"J.M.K.E. on ju väga suur fenomen ja juba ammugi väljunud punkkultuuri kitsast staatusest," on žüriisse kuulunud melomaan Mart Juur tulemusega rahul (tema isiklikus edetabelis platseerus "Külmale maale" pronksikohale, esimeseks tuli Onu Bella "Ma võtsin viina").

"Kõik teavad, kes on Villu Tamme – tema ansambel ja laulud on poolenisti nagu rahvamuusika staatuses," kiidab Juur, veendes, et punkrokk on Eestis üldrahvalik lemmik, mitte kitsa subkultuuri mängumaa. Oma väite kinnituseks meenutab Juur 2008. aastat, kui toonane kultuuriminister Laine Jänes (nüüd Randjärv) teenis ära pahameele avaldusega, et Rakveres korraldatud Eesti esimest punklaulupidu ei peaks nimetama laulupeoks, ja pidi hiljem avalikult kahetsema, et – erinevalt presidendist – ei saanud üritusele minna.

Võiduplaati kiites nendib Juur, et heliliselt on J.M.K.E. 1989. aastal ilmunud esikalbum tegelikult vägagi keeruliselt mängitud punkrokkmuusika.

"Muidugi on "Külmale maale" ka väga poliitiline plaat," lahkab kriitik, kelle meelest võinuks ju karta, et album ei kõneta uuel aastatuhandel enam nii teravalt kui vanasti, aga: "Just kuulasin uuesti ja ei ütleks, et sõnum oleks väga tuhmunud!"

Juure arvates saab plaadile läheneda kui eri ajastuid lahutavale verstapostile: ühelt poolt nuusutades tunned Nõukogude Liidu, teiselt poolt ninaga tõmmates vaba Eesti hõngu. 

Nestor: oleksin valinud esimeseks Juhkami 

"Edetabelis on kindlasti plaate, mis mulle meeldivad," tunnistab melomaan ja riigikogu esimees Eiki Nestor tagasihoidlikult. Staažika poliitiku mõlemad pojad – Madis ja Siim – kuulusid auväärsesse žüriisse, kes 100 tipp-plaati ritta pani.

Mida arvab Nestor esikoha saanud muusikakogust?

"No ma ei ole kunagi küll punkar olnud, pigem hipi," analüüsib Nestor. "Aga mul ei ole midagi J.M.K.E. vastu – oma ajastut esindavad nad kõige paremini."

Nestor ei allu provokatsioonile ja keeldub spekuleerimast, kas võiks ehk Raadio 2 korraldatud üldrahvalik hääletus, mis on Eesti paremad albumid, jõuda teistsuguste tulemusteni kui professionaalsete arvustajate oma. "See on ju loomulik, et kriitikud kuulavad niipalju rohkem erinevat muusikat ja nende maitse on mõnevõrra teistmoodi kui mõnel teisel."

Kui oleks olnud Nestori teha, jõudnuks esikohale hoopis progressiivse eksperimenteerija

Jakob Juhkami album "T", mida edetabelis ei figureerigi. 

Leslie Laasner: "Villu Tamme on geenius!" 

Ansambli HU? selgroole Leslie Laasnerile on nende plaadi "Film" neljas koht Ekspressi edetabelis ülimeeldiv üllatus.

"Tulla saja hulgas neljandaks on ikka väga kõrge koht. Mul on jube hea meel, et HU? plaat on tabelis. Isegi, kui HU? oleks olnud esikümnes, oleks väga hea meel," tunnistab Laasner. "Eestis on palju head muusikat. Esikohal võiks olla lausa neli või viis plaati, aga ise ma küll ei oskaks neid järjestada, ma pole tabeliinimene."

Edetabeli tippu kerkinud plaadi "Külmale maale" kohta jagub Laasneril vaid kiidusõnu: "Väga hea valik. Täiesti omal kohal. Villu Tamme on geenius! Jube hea plaat on, naljakas, et hiljuti just kuulasin seda." 

Eesti plaatide esikümme (muusikaspetsialistide hinnangul)

 1. J.M.K.E., "Külmale maale" (1989)

2. Vaiko Eplik, "6: Varielu" (2012)

3. Gunnar Graps ja Magnetic Band, "Roosid papale" (1982)

4. HU?, "Film" (2008)

5. Ruja, "Ruja" (1982)

6. Vaiko Eplik ja Eliit, "3: Kosmoseodüsseia" (2008)

7. Metro Luminal, "Metro Luminal" / "Coca cola" (1990)

8. Sven Grünberg, "Hingus" (1981)

9. Apelsin, "Apelsin" (1981)

10. Röövel Ööbik, "Popsubterranea" (1992)