VABASTAV TANTS: Vabastav tants avardab teadvust ning aitab meil mõista, kuidas oleme seotud looduse ja eluga. Foto: LAURA OKS
Inimesed
29. juuli 2014, 07:00

Vabastava tantsu õpetaja: olümpiasportlasena põlesin läbi, kuid tantsu abil leidsin end taas (1)

"Treenisin olümpiaks, see oli mu unistus, aga ma põlesin läbi. Pingutasin nii väga ja arvasin, et mul on parim elu, sest tegin seda, mida armastasin. Siis aga avastasin, et sundisin oma keha viisil, mis polnud eriti tervislik – mul oli tahe, aga ma ei kuulanud oma keha," räägib vabastava tantsu koolitaja Magalie Bonneau, kes juhendas joogafestivalil tantsuraputust.

Magalie päevad koosnesid treeningutest. Kui ta 2005. aastal spordiga lõpparve tegi, vajas ta vahelduseks midagi muud, et tunda end taas vabana. "Teadsin enda kohta vaid, et olen sportlane, ja pidin uuesti avastama, kes ma vaimse ja tundelise olendina olen. Nii leidiski minu tants," räägib naine. "Hakkasin kohtama inimesi, kelle silmis oli nii palju valgust, ja tahtsin olla vaba nagu nemad."

Jooga on Magalie sõnul enese vabastamiseks samuti hea, kuid tundus talle liiga jäigana, tants oli aga vabastav ja raviv. "See on tugevaim viis leida rahu, sest tantsides võib väljendada viha, julgust, kurbust jne," räägib Magalie, kes pärast vabastava tantsu leidmist muutus täielikult. "Ma tundsin kutsumust koguda kokku tuhanded inimesed, et teha flash mob’e (äkilisi ja lühiajalisi rahvakogunemisi – toim.) ja neid filmida. Ma ei ole kunagi mõelnud endast kui filmitegijast, aga tants avas selle osa minust," räägib Magalie ning lisab, et ta mõistus ei teadnud, mida järgida, keha aga küll. "Ma läksin aastaid tagasi äri õppima. Ma poleks kunagi uskunud, et ühel päeval hakkan tegelema tantsuga."

Tants kui narkootikum

Vabastava tantsu näol on tegu ekstaatilise tantsuga, mille abil on võimalik avardada teadvust ilma narkootikumide abita. "See on nagu poolteist-kaks tundi kestev meditatsioon, mille käigus ma viin inimesed rännakule. See on väga sarnane viierütmitantsudele." Vabastav tants sobib kõigile ning see ei sõltu oskustest. "Oluline on leida oma sisemine rütm, see, mille järgi me toimime," räägib Magalie ja võrdleb seda käimisrütmiga, mis on igal inimesel erinev.

"Me sünnime geeniustena, ühiskond on see, mis hoiab meid meie siserütmist eemal." Kui aga naasta autentsuse juurde, lahustub Magalie sõnul ego ning tunneme ühtsustunnet kaasinimestega ja eluga üldse. See vähendab stressi ning suurendab loomulikku intelligentsi. "Meile on alati öeldud, et peame end teostama, midagi sooritama. Inimesed hindavad meid soorituste järgi ning see murrab meid maha. Tants aga aitab meil mäletada seda, kes me oleme, ning sellele järgneda."

Vabastavate tantsude koolitajale meeldib õpitubasid läbi viia looduses. Kõige rohkem on ta korraga juhendanud kaht tuhandet õpilast "Boom Festivalil" Portugalis.

Teeb igaühest tugeva juhi

Vabastavad tantsud on hea viis tugevdada kogukonnatunnet. Nii korraldab Magalie juhtimiskoolitusi, kus tantsu abil õpitakse looma kogukondi. "Inimesed kannavad tihti maski. Me aitame igaühel olla tugev juht. Aitame inimestel ravivate ja loovate kunstide, näiteks tantsu abil leida nende isikupärane eneseväljendusviis. Me õpime suhtlustehnikaid," seletab naine.

Magalie on pärit Quebecist, mis on prantsuskeelne Kanada, kuid praegu elab ja töötab ta San Fransiscos Californias. "California on vabastavate tantsude keskus. Siin toimub igal õhtul mitmeid tunde," räägib Magalie. Viierütmitantsudega alustati Californias juba 1970. aastatel. "Teil oli siin laulev revolutsioon. Tants võib tulevikus samuti olla revolutsiooni või kodanikualgatuse osa. Selles on palju jõudu, see pole vägivaldne, see ühendab," räägib Magalie, kes ise on korraldanud flash mob’e, et juhtida tähelepanu naiste- ja tüdrukutevastasele vägivallale. Flash mob’idel, mis toimuvad samaaegselt sadades linnades kogu maailmas, on internetis sadu tuhandeid vaatajaid. "Tihti tantsime vaid selleks, et oleks lõbus, kuid tants võib olla ka vahend, et saavutada midagi, mis on palju suurem kui me ise. Oluline on see, millele tähelepanu pöörame."

Magalie: oma tee leidmiseks õpi joogat või tantsu

"Mine jooga või vabastava tantsu kursusele, näiteks viierütmitantsu tundi. Mine jalutama loodusesse. Leia spirituaalne tegevus: hea oleks, kui see oleks kehapõhine, sest spirituaalne tegevus aitab sul tihti vaid põgeneda. Oluline on aga just ühtsustunne maaga. Põgenemine pakub mõneminutilist kergendust, kuid ei too endaga kaasa vajalikku muutust. Me oleme loodus, oleme loomad, ehkki ei näe seda alati ise. Seega peame leidma ühenduse selle peamise – loodusega. Ning see on inimeste jaoks tihti hirmutav, sest kui lased oma identiteedi vabaks, kes sa siis oled? Ja just selleks ongi vaja vaimset praktikat või õpetajat. Minu jaoks on selliseks praktikaks tants, sest see on ka lõbus. See on mõlemat, sügav ja kerge. Ja see on ka hea füüsiline tegevus," soovitab vabastava tantsu koolitaja Magalie Bonneau.