ÜLLATUSTEST TULVIL: Kes võinuks arvata, et presidendiproua Evelin Ilvese napid suverõivad lasevad paista kahel pilkupüüdval tätoveeringul? Kas tegu on püsivate või ajutiste nahakaunistustega, on Delfile saadetud lugejapiltide põhjal aga raske öelda. Foto: Lugejapilt
Inimesed
29. juuli 2014, 07:00

Üllatav paljastus: presidendiproua õlga ja selga ehivad tätoveeringud! (139)

Presidendiproua Evelin Ilves üllatas läinud nädalavahetusel Haapsalus peetud joogafestivali külastajaid, kui napid suverõivad paljastasid musta väänleva mustriga tätoveeringud tema paremal õlal ja alaseljal. Kas kehakaunistused on ajutised või alatiseks esileedi nahka vajutatud?

Üks festivalil osaleja saatis Delfile joogamatil istuvast presidendiprouast tehtud fotod, mis reedavad, et üks tätoveering algab õlanukil ja vonkleb edasi seljale, alaseljatätoveering aga paistab õlapaeltega topi serva alt välja vaid osaliselt. Mõlemad on stiililt abstraktsed tribal-tätoveeringud ehk hõimutätoveeringud. Õlatätoveeringu keskmes paistab olevat suur silm.

Püsitätoveeringud või suvised kaunistused

"Pildid on liiga kehva kvaliteediga selleks, et midagi täpsemalt öelda. Kahjuks ei saa ma midagi kinnitada," nendib Eesti tuntuim naistätoveerija Kaili Aavik, kel tattoo-kunstnikuna kogemust 16 aastat. Tätoveerimissalongi Mamas Pride Tattoo juhataja möönab, et ajutised tätoveeringud võivad olla püsitätoveeringutega äravahetamiseni sarnased.

Aavik kaldubki arvama, et tegu on pigem lühiajaliste joonistustega. "Presidendiproua võis teha meelega väikese vallatuse, et diskussioon esile kutsuda," muigab ta. "Ma arvan, et kui proua Ilvesel tõesti tattoo’d on, siis kindlasti oleks nendest juba ka paremaid pilte." Pealegi tundub tätoveerijale ebatõenäoline, et trenditeadlik esileedi oleks lasknud hiljaaegu püsiva alaselja-tribal’i teha, kuna see mood jääb kümne aasta tagusesse aega.

Kolme aasta eest oli esileedi ülakeha puhas

Kui Evelin Ilvese keha kataks püsitätoveeringud, ei saaks need olla vanemad kui paar aastat, sest kui ta 2011. aasta juunis Jõgevamaal naistetantsupeo proovis bikiinirinnahoidja ja miniseeliku väel trenni tegi, polnud tema õlal ega seljal tindist veel jälgegi. Tunamullu augustis kandis proua Ilves piirivalve uue reostustõrjelaeva Kindral Kurvitsa ristsetel õlgu paljastavat suvekleiti, mis oleks ilmselt samuti õlatätoveeringu paljastanud, kui see oleks juba tema nahka katnud. Pärast seda polnud esileedi avalikkusele õlgu näidanud.

Kuna loodusrahvastele on tätoveerimine olnud rituaal ja kehapiltidele on läbi aegade omistatud maagilist jõudu, võis presidendiproua oma nahka kaunistada spetsiaalselt joogafestivali puhul.

Kahepäevasel üritusel tegi soovijaile kehamaalinguid hennaasjatundja Katrin Alekand, kuid esileediga polevat ta festivalil kokku puutunud. "Need ei olnud kindlasti minu tehtud maalingud. Ma isegi ei teadnud, et Evelin Ilves seal käis, enne kui internetist uudist nägin," tunnistab Alekand. "Piltide järgi tundub mulle, et need on tätoveeringud, mitte maalingud, aga see on sügavalt Evelin Ilvese isiklik asi, mida ja kus ta kannab," lausub kehamaalija.

Must värv välistab hennamaalingud

"Me ei näe teiste inimeste riiete alla. Me ei tea, kui palju on tegelikult tätoveeritud ministreid, kirikuõpetajaid või kooliõpetajaid. Tätoveerimine ja augustamine on praegusel ajal väga tavaline," toonitab ta.

Kui püsitätoveeringut tehes viiakse värvaine pärisnahka, mis asub pealisnaha all, siis ühest aastast kuni viie aastani vastu pidevate ajutiste tätoveeringute tegemisel viiakse pigment vaid 0,5–1,5 millimeetri sügavusele. Veelgi lühiajalisemad maaling-tätoveeringud, mis kantakse nahale õlis ja alkoholis lahustuvate kehavärvidega, peavad vastu kuni viis-kuus päeva. Kuna Evelin Ilvese tätoveeringud on musta värvi, ei saa need olla looduslikud hennamaalingud, mis jäävad nahale punakaspruunina.

Õhtuleht saatis presidendi kantselei vahendusel proua Ilvesele küsimused, kuid eilse päeva jooksul ta neile ei vastanud.

Mis on tribal- ehk hõimutätoveering?

Ehkki abstraktseid väänleva mustriga tribal- ehk hõimutätoveeringuid peetakse sageli dekoratiivseteks, on neil tegelikult ajalooline tähendus. Tänapäeval võetakse tavaliselt šnitti asteekide, samoalaste, polüneeslaste, hindude, havailaste, egiptlaste, maiade ja maooride kehakunstist. Nendes hõimudes tähistasid tätoveeringud gruppi kuuluvust ja sotsiaalset staatust. Tattoo’de abil väljendati religioosseid ja spirituaalseid uskumusi ning neile omistati kaitsvat väge, sest puude vahel aitasid need loodusega ühte sulanduda.