Tuuleviiul mängib terve suve. Lapsed tahavad ise kokku tulla ja harjutada, teevad lugudele omad seaded ja folkidel esineda on neile vaid rõõm. Foto: ALDO LUUD
Inimesed
28. juuli 2014, 07:00

President Ilvese tütar Kadri Keiu astus folgil üles ansambli Tuuleviiul koosseisus (36)

Viljandi pärimusmuusika festivali kõige nooremad osalejad kuulusid ansambli Tuuleviiul nimekirja. Kui muidu mängivad viiuleid seal isegi kolmeaastased mürsikud, siis folgilaval jäi noorimaks seitsmeaastane viiuldaja.

Tuuleviiulid pandi kokku Vanalinna ja Lasnamäe muusikakooli õpilastest.

"Kõik küsivad minult kogu aeg, et palju neid lapsi sul on – ega ma ei teagi, pole kokku lugenud," räägib ansambli juhendaja Kristi Alas, tunnistades, et kollektiivi koosseisu kuulub arvata 30 noort muusikut.

Teiste hulgas musitseerib siin ka vabariigi presidendi tütar Kadri Keiu, kelle esinemist Viljandi folgil jälgis esireast heldinult ka isa.

Lugusid, mida mängida, valivad lapsed ise.

"Tegelikult on niimoodi, et mina pakun välja ja lapsed siis ise otsustavad, et kas neile meeldib või mitte. Muidugi mulle endale peab ka meeldima, sest muidu on raske juhendada," arvab Kristi.

"Üldiselt on kõik rahvalood sellised, mis tõmbavad käima," välistab õpetaja igavate lugude esituse. Ansambli liikmed on Kristi sõnul juba nii osavad, et teevad ise seadeid.

"Nad on nii pikalt tegutsenud, et folgi osas on juba alla tulnud rasvakiht," naerab pedagoog.

Kristi sõnutsi meeldib folk lastele väga. Viljandi festivalil mängiti nüüd teist korda, aga läbi on käidud ka Märjamaa, Hiiu ja Viru folgid. Ainult Võru folgil on veel käimata.

Suvise huvipuuduse üle Kristi samuti kurta ei saa:

"Minu meelest jätkub muusikaarmastust laste seas väga. Suvine aeg on ikkagi puhkeaeg, aga nad on kõik tulemas. Mind ennast hämmastab ka, et nad nii tahavad seda teha. Ju siis ikkagi köidab ja pärimusmuusika on neile emapiimaga kaasa antud!"

Sel aastal koguti hoogu esikplaadi väljaandmiseks ka läbi Hooandja platvormi. 24. juunil saadi vajaminev summa kokku ja nüüd jääb üle vaid laste esimest albumit oodata!